Hoppa till huvudinnehåll

mjölkhushållning

 • Västnyländsk mjölkbonde: Inte räddar vi världen genom att lägga ner vår produktion

  10.10.2019 Västnyland

  Okej med havredrycker, men skuldbelägg inte mjölkbonden.

  Många mjölk- och köttproducenter i Västnyland tycker det är bra att det finns mjölk- och köttfria alternativ på marknaden, men de vill fortsätta producera mjölk och kött utan att få skulden för klimatförändringen.

 • Mjölkbonde: "Omänsklig stödbyråkrati"

  11.03.2016 Inrikes

  Bönder demonstrerar mot byråkrati och svag ekonomi.

  Tusentals bönder från hela landet samlades i dag till en stor manifestation på Senatstorget i Helsingfors. De kräver snabba åtgärder mot den försvagade ekonomin och protesterar mot stödbyråkratin.

 • Veterinärerna utför granskningar hos egna kunder

  11.01.2016 Österbotten

  Veterinären Anne Niemi efterlyser en lösning.

  Mellan Vörå i norr och Kristinestad i söder finns ingen skild tillsynsveterinär som kan utföra djurskyddsgranskningar. Nu sköts djurskyddstillsynen av de veterinärer som är anställda i kommunerna.

 • Finländska mjölkproducenter drabbas när mjölkkvoterna upphör

  31.03.2015 Inrikes

  Importen från EU hotar att öka.

  EU:s system med mjölkkvoter har varit gynnsamt för Finland. När medlemsländernas mjölkproduktion inte längre begränsas kan det innebära ett ökat utbud av mjölkprodukter på marknaden, som i sin tur leder till lägre mjölkpriser.

 • Slut på mjölkkvoterna i EU

  31.03.2015 Inrikes

  Systemet infördes år 1984 då efterfrågan var för liten.

  EU:s system med mjölkkvoter upphör på tisdagen, efter en över 30 år lång period. Mjölkexporten har ändå ökat under de senaste fem åren och framtiden ser ljus ut, visar EU:s prognoser.

 • Crista tror på lantbrukets framtid

  15.01.2015 Östnyland

  Crista Hällfors har alltid haft som dröm att ta över gården i Lappträsk efter sin mamma Henrika Husberg. Vid årsskiftet gick drömmen i uppfyllelse. Se video!

 • ”Idiotiskt att försämra något som fungerar”

  12.08.2014 Österbotten

  EU-kommissionen vill drastiskt minska på finländska bönders rätt till avbytare. Till exempel rättigheten till moderskaps- och föräldraledighet skulle gälla bara i sex månader, mot att nu gälla hela ledigheten.

 • Det var en gång - Yttermark andelsmejeri

  24.07.2013 Österbotten

  I vår sommarserie Det var en gång besöker vi platser i Österbotten där tiden stannat upp. Denna gång har turen kommit till ett numera nedlagt mejeri i Yttermark, Närpes.

 • Det blir lättare att köpa obehandlad mjölk

  21.05.2013 Östnyland

  Du kan köpa en liter lättmjölk för en euro i butiken eller obehandlad mjölk, direkt från gården, hälften billigare. Gårdsmjölken är hälsosam och god. Det säger mjölkproducenter från Henrikas ladugård i Lappträsk och Olsas gård i Liljendal.

 • Mest kor i Pedersöre

  13.02.2013 Österbotten

  Det finns 25 000 nötdjur i Jakobstadsregionen. Flest kor per kvadratkilometer finns i Esse i Pedersöre och Nedervetil i Kronoby. Utvecklingsbolaget Concordia har räknat korna som en del av en ny strategiplan för regionen.

 • Hur får vi mjölk och mjölkprodukter?

  30.11.2012 Arkivet

  Mjölken var länge Finlands stolthet.

  Utan kon hade Finland inte blivit världens nordligaste jordbruksland. Mjölken var länge Finlands stolthet. Alla finska barn drack mjölk och mycket mjölk. Och program kring mjölk var vanliga i Skol-tv.

 • Att vara eller inte vara mjölkbonde

  29.11.2012 Arkivet

  Inte blev det bättre när Finland gick med i EU.

  Hur skall man få unga människor att bli mjölkproducerande bönder? När man får jobba dygnet runt, och därtill slåss med blanketter Och inte blev det bättre när Finland gick med i EU.