Hoppa till huvudinnehåll

psykiskt illamående

 • Teaterrecension: Ingen fest utan familjedrama – lågmäld vuxenpjäs på Lurens sommarteater

  29.06.2019 Kultur och nöje

  Recension av Lurens sommarteater Juntjävlar.

  Det är en vacker solig kväll i Östnyland. Lurens snurrande läktare är fullsatt, spelmannen spelar på sitt dragspel och klockan klämtar.

 • Frånvaron ökar i de östnyländska skolorna - eleverna reser mera än förut men ett fåtal mår riktigt dåligt

  03.04.2019 Östnyland

  Lovlig frånvaro på grund av resor ökar i Sibbo.

  Antalet lovliga och olovliga frånvaron har ökat i skolor i Borgå, Lovisa och Sibbo. Semesterresor med familjen har blivit populärare. Samtidigt undviker allt fler elever skolan på grund av stress eller sociala problem.

 • Sällskapsdjur far allt mer illa då även ägarna mår psykiskt sämre - "Fallen har blivit allt brutalare"

  15.06.2018 Inrikes

  Evira slår larm om den ökade vanvården av keldjur.

  Livsmedelssäkerhetsverket Evira slår larm om den ökade vanvården av sällskapsdjur i Finland. Experter inom djurskydd uppger att det är människornas ökade psykiska illamående som märks av på vanvården av djur.

 • Förälder till psykiskt sjukt barn: Självmordsförsöket blev vändpunkten

  24.09.2017 Österbotten

  Marina Sippus dotter försökte ta sitt liv.

  När Marina Sippus dotter Alexandra började högstadiet förändrades allt. Dottern gick från att vara social till att vara inåtvänd. Det hela eskalerade till ett självmordsförsök. I dag mår såväl dotter som mor bra.

 • Vörå föreslås få en skolpsykolog

  04.09.2017 Österbotten

  Behovet är stort och väntetiden lång.

  Behovet av psykologtjänster i Vörå är stort. Därför föreslår nu kommundirektören att man anställer en skolpsykolog på heltid.

 • Vad läser du när du mår dåligt?

  29.08.2017 Kultur och nöje

  För många är det böckerna som hjälper dem under svåra tider.

  Vad läser du när du mår dåligt? Kulturredaktör Anne Hietanens ger tips om hur böcker kan fungera terapeutiskt, varför självhjälpsböcker kan vara bra att lämna bort och hur True Blood hjälpte henne när inget annat gjorde det.

 • Knutpunkten hjälper dem som mår psykiskt dåligt

  20.07.2017 Västnyland

  Roland Himmelroos grundade föreningen.

  Det kan vara svårt att söka hjälp då man mår dåligt och bor i ett litet samhälle. Hos föreningen Knutpunkten kan den som mår dåligt söka hjälp via sociala medier utan att någon annan får veta om det.

 • Kevin och Ronja om livet med panikångest: Bemöt oss med respekt

  28.05.2017 Nyhetsskolan

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack.

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack. Kevin, 27 år, upplever sig bli behandlad som ett barn. Över 10 procent av unga vuxna i åldern 20 till 34 år upplever ångestsyndrom vid något skede av livet.

 • THL: Det är farligt att vara socialt isolerad

  10.05.2017 Inrikes

  Isolation förknippas med risk att dö i förtid.

  Att vara socialt isolerad förknippas med en dubbelt större risk att dö i förtid. En forskargrupp betonar vikten av fungerande social- och hälsovård för ensamma människor.

 • Psykisk ohälsa inom idrotten stort men osynligt problem – Hanna gick in i väggen

  10.03.2017 Sport

  "Helt vardagliga saker kändes övermäktiga."

  Nästan en tredjedel av svenska elitidrottare har lidit av psykisk ohälsa under karriären. Ändå talas det knappt om ämnet. Helt vardagliga saker kändes övermäktiga, berättar diskuskastaren Hanna Rintamäki som gick in i väggen.

 • HS: Misshandlade Sibbopojkens mamma ställer upp i kommunalvalet

  21.02.2017 Östnyland

  Claudia Lundberg vill jobba mot våld mellan ungdomar.

  Claudia Lundberg ställer upp för Samlingspartiet och vill jobba för konkreta åtgärder för att få bukt med våldet och illamåendet bland unga, skriver Helsingin Sanomat.

 • Alla andra har ett perfekt liv

  10.10.2016 Vega

  Unga stressar sig sjuka för att uppnå hög, social status.

  Det är viktigt att vara populär, att prestera i skolan, ha en massa kompisar, gå på fester, gym och familjemiddagar och dessutom hinna dokumentera allt det fantastiska på Instagram. Ungdomar stressar för att nå närapå omöjliga ideal. Motpolen är de ungdomar som saknar både utbildning, jobb, vänner och motivation. Båda kategorierna mår illa.

 • Milana ville inte leva längre

  10.10.2016 Hälsa

  Våga be om hjälp om du mår illa.

  Väldigt många unga män och kvinnor mår illa i dag. Hjälp finns, men kan vara svår att finna mitt i en depression. Det här är Milanas historia.

 • Psykoterapeut: Arbetslöshet är hopplöshet

  01.10.2016 Samhälle

  Väcker många känslor men försök tänka positivt.

  Arbetslöshet är ett tema som engagerat publiken på svenska.yle.fi. Många har skrivit in och berättat om sina erfarenheter av hur det är att vara arbetslös och berättelserna är dystra. Psykoterapeut Christina Lintamo i Vasa ser bekymrat på måendet hos den samhällsklass av arbetslösa som vi har idag. Hennes råd: försök fokusera på det som är bra i livet.

 • Få kommuner satsar på tidigt stöd för unga som mår dåligt

  09.09.2016 Huvudstadsregionen

  Kommuner kunde bygga upp eget system, säger familjeterapeut.

  Chefen för ungdomspsykiatrin i Helsingfors efterlyser mer instanser som hjälper unga mellan skola och sjukvård. Instanserna finns men få köper tjänsterna, säger familjeterapeut.

 • "Att må psykiskt illa är så vanligt men ändå så hysch hysch"

  08.09.2016 X3M

  Abiåret har precis börjat när Mats Rosenqvist får en psykos.

  Det är kväll den 20 augusti 2014 och Mats Rosenqvist kan inte sova. Instängd på sitt rum hemma i Raseborg sitter han och är fullständigt övertygad om att Finland alldeles snart ska befinna sig mitt i ett brinnande krig. Mats rakar av sig håret och gör sig redo för vad som komma skall. Han vet ännu inte att han balanserar på psykosens brant.

 • Allt fler barn och unga får psykvård i Helsingfors

  07.09.2016 Huvudstadsregionen

  Det behövs vård också utanför specialsjukvården.

  Barn- och ungdomspsykiatrin i Helsingfors hade betydligt fler patienter 2015 än året innan. Bland de svenskspråkiga ungdomarna ökade antalet patienter med nästan 60 procent.

 • Ung, utåtriktad och utbränd

  19.07.2016 X3M

  För Caroline Eriksson kom väggen emot.

  - Många tror kanske inte att unga människor kan bli utbrända och tar det inte på så stort allvar, säger Caroline Eriksson som själv upplevt och tagit sig igenom en utbrändhet.

 • Mobbning och dödshot knäckte Celinda

  09.06.2016 Hälsa

  I dag hjälper Celinda andra som mår illa.

  Det började med en extremt svår och långvarig skolmobbning. Den bröt ner den tidigare så glada och sociala Celinda Byskata. Efter skolgången har hon lidit av psykisk ohälsa som tagit sig många olika uttryck. Nu har Celinda utbildat sig till erfarenhetsexpert och genom att berätta sin historia vill hon hjälpa andra som mår dåligt.

 • Nicke Aldén: Psykosen satte livet på paus

  29.05.2016 X3M

  Nicke insjuknade i psykos då han var 20 år.

  Då jag var 20 år insjuknade jag i en psykos. För några år sedan gick det främre korsbandet av i mitt högra knä, två gånger inom ett år. Skillnaden på de här två skadorna? Det förstnämnda är det ytterst få jag berättat för. Det andra har i princip alla fått höra om, till lust och leda. Det här borde vi ändra på. Det pratas för lite om psykiska sjukdomar och helt tillräckligt om idrottsskador.

Sidor