Hoppa till huvudinnehåll

fångvård

 • Risk för nya brott om frigivna blir utan hjälp

  12.01.2017Inrikes
  Det finns stora variationer i det stöd olika kommuner erbjuder för att hjälpa frigivna fångar att klara av återgången till ett liv i frihet. Många som hamnat i fängelse har redan tidigare erfarenheter av att inte få tillräckligt med stöd, och det kan ha varit en orsak till att de börjat begå brott, säger Yaira Obstbaum-Federley som är doktorand vid Helsingfors universitets institut för kriminologi och rättspolitik.
 • Svårt förhindra nya våldsdåd - också farliga fångar behöver ny chans i livet

  12.01.20173Inrikes
  När det sker våldsbrott och förövaren visar sig vara en tidigare dömd våldsbrottsling frågar man sig hur det gick så här igen. Riskbedömningar av våldsbenägenheten visar bara hur stor riskerna är, inte vad som faktiskt kommer att ske när de friges, säger Alo Jüriloo, överläkare vid psykiatriska sjukhuset för fångar i Vanda.
 • Nytt fängelseupplopp i Brasilien - tiotals döda

  06.01.2017Utrikes
  Bara några dagar efter en fängelsemassaker i delstaten Amazonas, rapporterar brasilianska myndigheter att åtminstone 33 fångar dödats i ett upplopp i delstaten Roraimas största fängelse.
 • Nästan 160 fångar fritogs i rebellattack mot fängelse i Filippinerna

  04.01.2017Utrikes
  Nästan 160 fångar har lyckats fly efter att misstänkta muslimrebeller angrep ett fängelse i provinsen Cotabato på storön Mindanao i södra Filippinerna.
 • Arbetsgrupp: Fler brott ska sonas med böter

  01.12.2016Inrikes
  Bland annat grovt äventyrande av trafiksäkerheten, narkotikabrott, fylleri i sjötrafik, skjutvapenbrott och vissa egendomsbrott ska enligt förslaget kunna leda till bötesstraff.
 • Våld mot män tystas alltför ofta ner

  26.11.201611Åboland
  De allra flesta som utsätts för fysiskt våld i Finland är män, och det är män som utsätter andra män för våld. Vid Åbo fängelse bestraffas den som skvallrar.
 • Radikalisering risk i fängelser - också i Finland

  13.11.2016Inrikes
  I Finland börjar man nu fundera på hur man kan hindra fångar att anamma våldsamma tankar och ideologier. Fängelser är grogrund för radikalisering. - Radikalisering syns inte nödvändigtvis utåt, säger Jaakko Jokinen vid fängelset i Vanda.
 • 200 fångar i fängelseuppror i mellersta England

  07.11.2016Utrikes
  Upp till 200 fångar deltog i ett fängelseuppror i Bedford i mellersta England på söndag. Myndigheterna fick läget under kontroll i natt efter sex timmar långa förhandlingar.
 • Villkorligt fängelsestraff för anställd som öppnade och behöll brev till fångar

  21.06.2016Åboland
  Fängelsesekreteraren som åtalades för att ha öppnat och behållit brev som var riktade till fångar dömdes till ett 6 månader långt villkorligt fängelsestraff i Egentliga Finlands tingsrätt.
 • Också brottslingars rättigheter måste respekteras

  01.06.201612X3M
  Hur mycket får en brottsling klaga om hens rättigheter kränks? Den debatten har blossat på sociala medier under de senaste dagarna. Enligt kriminolog Sari Somppi är det oroväckande om brottslingars rättigheter ringaktas.
 • Svenska miljöaktivister om behandlingen i finskt häkte: Man avhumaniserade oss

  30.05.201642Inrikes
  Aktivister som greps under demonstrationer mot Fennovoimas kärnkraftverk i april förvarades i polisens häkte i hela två veckor innan de släpptes eller förflyttades. De ska inte ha informerats om sina grundläggande rättigheter och suttit sina tre första dygn utan dusch, utevistelse eller tidsfördriv.
 • Mässa för personer med brottslig bakgrund samlade folk i Helsingfors

  24.05.2016Inrikes
  Finlands första mässa för personer med brottslig bakgrund ägde rum på tisdagen i Helsingfors. Janne Raninen sitter till vardags i fängelse sedan 12 år men hade permission för dagen. Raninen är ordförande för föreningen Maskrosbarnen, en stödförening för barn till fångar.
 • Två fångar rymde i Satakunta

  13.05.2016Åboland
  Två fångar rymde från fängelset i Kjulo i Satakunta på torsdag kväll. Fångarna klättrade över fängelsets port och fortsatte färden till fots.
 • Ljuva dödsstraff

  02.12.2015Kultur och nöje
  Den svenska journalisten Carina Bergfeldt har skrivit boken Sju dagar kvar att leva som handlar om dödsstraffet i USA och industrin kring den.
 • Sonja Kurtén-Vartio: Tortyr var min vardag

  12.08.20153Vega
  Sonja Kurtén-Vartio från Korsholm får ofta frågor om tortyr. Hon får också frågor om vad hon lärt sig under sina år som människorättsrapportör i olika hörn av världen och som fångvårdsexpert i Irak och Ukraina. - Jag har lärt mig att våld föder våld och medmänsklighet föder medmänsklighet.
 • Attica – The Norden

  23.06.2015Titta och lyssna
  Kan nordiska fängelsedirektörer lära sig något av USA?
 • Italienskt fängelse gör bagare av fångarna

  22.12.2014Utrikes
  I Due Palazzifängelset i Padua är det bråttom inför julen. I fängelsets bageri bakar fångarna juldelikatessen Panettone. På köpet får de ett yrke och en självkänsla, som gör att bara två procent av fångarna efter avsoningen återfaller i ny kriminalitet.
 • Breivik tröttar ut fångvaktarna

  14.11.201411Utrikes
  Den norske terroristen Anders Behring Breivik har upprepade gånger flyttats mellan två fängelser. Fängelsemyndigheterna har hänvisat till säkerheten, men enligt tidningen Verdens Gang är en bidragande orsak att fångvårdarna som arbetar nära honom blir utmattade.
 • The Norden storsuccé på nätet

  21.10.20146Samhälle
  Trailern för Svenska Yles nya dokumentärserie The Norden har fått ett stort genomslag på nätet. Trailern har setts över 140 000 gånger på Youtube och diskuterats i en mängd olika diskussionsforum.
 • "Tiden kommer att visa att ni har fel"

  20.10.201431Samhälle
  Vi arbetar alltför lite, och har orimligt mycket semester. Vi tjafsar om töntiga saker som "hen", och behandlar våldtäktsmän och mördare med silkeshandske. Det tycker andra om oss nordbor.