Hoppa till huvudinnehåll

retreater

 • Inhemsk turism på uppsving på mindre kända platser

  30.06.2020 Österbotten

  “Turismföretagen har fått tänka om med utbud och priser.”

  Eftersom utländskt resande decimerats till följd av virusvarningar, måste också inhemska turismföretag lägga om strategin. Finländska privatresenärer är sällan beredda att betala lika höga priser som asiatiska turister eller storbolag med kundbesök. I Österbotten väntar sig branschen ändå att naturupplevelser är något tillräckligt exotiskt för att locka också inhemska besökare.

 • Zenbuddhister tar över gammal skola i Karis - ska förvandlas till retreatcenter

  27.05.2020 Västnyland

  Helsinki Zen Center lade det högsta budet på Sannäs skola.

  Det blåser nya vindar i den gamla byskolan i Sannäs. Raseborgs stad har beslutat sälja fastigheten till Helsinki Zen Center.

 • Spänningar i kroppen, oväntade känslor och tårar – en dag i tystnad kan avslöja hur du verkligen mår

  27.10.2018 Åboland

  Vågar du bejaka tystnaden?

  På lördag tystnar Domkyrkan i Åbo. Under Tystnadens dag är det meningen att närma sig och bejaka tystnaden genom meditation.

 • ”Oljud paralyserar hjärnan, river sönder reflektionens tråd och mördar tanken” – behovet av tystnad blir allt större visar undersökning

  17.06.2018 Kultur och nöje

  Njuter du av tystnaden eller får du ångest av den?

  I en tid när vi ständigt är uppkopplade är det svårt att koppla av och att koppla loss. Vårt behov av tystnad har aldrig varit större än idag - men är tystnaden alltid av godo?

 • Grubblar du på ditt alkoholbruk? Välj då alkoholfritt bubbel till Valborg

  30.04.2017 Huvudstadsregionen

  Missbrukaren påverkar många liv.

  Valborg närmar sig med stormsteg, och trycket att dricka skumvin ökar. Om törsten är stor kan det löna sig att lämna bort de gyllene bubblorna i är, säger Mette Strauss vid stödföreningen KRAN.

 • Ett finlandssvenskt Shangri la

  13.08.2016 Hälsa

  Bland Hangös kobbar och holmar finns en gömd oas.

  Bland Hangös kobbar och holmar finns en gömd oas, ett litet finlandssvenskt Shangri la, inbäddat bland enorma, vackra ekar som vittnar om åldern på den här platsen. Ön heter Kadermo och det speciella med just den här ön är det som gömmer sig i den gamla båtverkstaden. En faluröd byggnad med vita knutar, stora fina fönster mot havet och solpaneler på taket. Innanför vårdar man inte längre sina gamla fiskebåtar, nuförtiden ägnar man sig åt kropp- och själavård genom yoga. Den som är skyldig till den här omvandlingen är femte generationens skärgårdsbo Stefan Engström.

 • Snoan sköts nu av Församlingsförbundet

  02.02.2016 Västnyland

  Efter trettio år ger Lärkkulla uppgiften vidare.

  Verksamheten vid Finlands äldsta retreatgård, Snoan i Lappvik, har i trettio år skötts av utbildnings- och kulturcentrumet Lärkkulla. Vid årsskiftet tog Församlingsförbundet över.

 • Anteckningar från en skrivarretreat

  20.04.2015 Tro

  Kent Danielsson om meditation

  Tystnad råder under alla andra tider utom under själva skrivpassen. Man pratar inte med varandra, använder inte telefon utan man äter under tystnad, går, sover, vaknar, mediterar. Och så skriver man under ledning av Birgitta. Då bryts självklart tystnaden och deltagarna skriver, läser och reflekterar högt.

 • Folk hinner inte gå på tre dagars retreat

  22.08.2014 Västnyland

  Folk i dag är så upptagna att de inte hinner gå på en tre dagar lång retreat. Bland annat det kom fram då retreatgården Snoan i Lappvik lät göra en webbenkät.

 • Snoan söker ny retreatvärd

  31.10.2013 Västnyland

  Retreatgården Snoan i Lappvik ser sig om efter en ny retreatvärd. Åsa Westerlund, som har varit värd i 14 år, ska nämligen ta en paus från gården och syssla med annat. Se video.

 • Lyckan finns i oss själva

  07.05.2013 Resa

  Ju mer jag har rest desto närmare har jag kommit mina rötter i Finland. Man letar efter lyckan, men sist och slutligen finns lyckan i oss själva, oberoende av var vi befinner oss.

 • Bensowhärvan: Endast oregelbundna stöd till Snoan

  15.02.2013 Västnyland

  Retreatgården Snoan i Hangö har inte varje år fått stöd av Märta Sohlbergs stiftelse som har gemensamma styrelsemedlemmar med den skandalomsusade Stiftelsen Bensows barnhem. Märta Sohlbergs stiftelse har i uppgift att stöda retreatgården i Lappvik.