Hoppa till huvudinnehåll

mentalvårdsarbete

 • Nyhetsskolan: “Jag har svårt att sova om nätterna” - skolan största orsaken

  03.06.2019 Nyhetsskolan

  Kräver skolan för mycket av eleverna?

  Kräver skolan för mycket av eleverna? Enligt de ca. 200 finlandssvenska högstadieelever som vi har frågat, är svaret oftast ja.

 • Föreningen Kaippari får inte extra pengar av Raseborgs stad

  23.11.2017 Västnyland

  Föreningen ville ha 50 000 euro till.

  Föreningen Kaippari får inte extra understöd av staden Raseborg. Kaippari har redan i år fått 50 000 euro av staden.

 • Vansinniga kvinnor vid vatten - Johanna Holmström har skrivit en roman om hospitalet på Själö

  27.08.2017 Kultur och nöje

  Romanen "Själarnas ö" skildrar livsöden på Själö hospital.

  I romanen Själarnas ö skriver Johanna Holmström om moderskap, om makt och maktlöshet, om vänskap och kärlek, om sorg och saknad, om kroppens genografi och tystnadens arkeologi på hospitalet i Själö. Boken tillägnas alla som någon gång undrat om en är galen, eller håller på att bli det.

 • Erfarenhetsexperterna i Vasa väntar på uppdrag

  06.09.2016 Österbotten

  Erbjuder stöd för den som lider av pyskisk ohälsa.

  Det har varit en trög start för de nyutexaminerade erfarenhetsexperterna i Vasa. Än så länge är det få personer med psykisk ohälsa eller missbruk som sökt kamratstöd bland experterna. Maj-Len Kuivamäki som är en av erfarenhetsexperterna är ändå övertygad om att deras stöd behövs.

 • En skallborr genom tinningen eller 1700 volt genom kroppen

  25.08.2016 X3M

  Sockervatten i näsan och lobotomering som behandlingsmetod.

  Tänk dig att få sockervatten insprutat i näsan tills du blir medvetslös eller att någon borrar hål i dina tinningar. Dessa behandlingsmetoder var vardag för intagna på Lappvikens mentalsjukhus under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Under sjukhusets 150-åriga historia praktiserades även modeflugorna såsom lobotomi, elchock och kalla bad.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  24.08.2016 Arkivet

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

  24.08.2016 Kultur och nöje

  Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

  Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

 • Röster ur det förflutna ekar genom Lappvikens korridorer

  21.07.2016 Kultur och nöje

  Radioteatern väcker det gamla mentalsjukhuset till liv.

  På Konstens natt väcks Lappvikens sjukhus till liv genom Radioteaterns ljudinstallation Röster ur själarnas rum. Det är som om rummen började berätta för dig vad som hände där. Som om väggarna började tala, viska, ropa.

 • "Skamligt hur lite som satsas på att förebygga självmord"

  10.09.2015 Inrikes

  Vi har talat med Mats, vars bästa vän tog sitt liv.

  Självmord är ett större problem i Finland än i många andra länder. Det uppmärksammar vi nu på den internationella suicidpreventiva dagen. Vi har talat med Mats, vars bästa vän tog sitt liv för några år sedan.

 • Psykvård under all kritik

  22.08.2015 Hälsa

  Fel vård i sju år, efter det blev Anneli sin egen terapeut.

  Under en sjuårsperiod låg Anneli Wester på sjukhus i totalt fyra år, varav åtta månader på rättspsyk i Växjö, med fel diagnos och fel medicinering. Till slut var hon så förtvivlad att hon hängde sig. Hon hittades i sista stund, medvetslös och blå. Det blev vändpunkten. Efter det valde hon livet.

 • Nils Sundén minns Helenasjukhusets glansdagar

  02.06.2015 Österbotten

  Det nerlagda sjukhuset har utsatts för svår skadegörelse.

  Det var med sorg och bedrövelse i sinnet som Nils Sundén i Kristinestad åkte tillbaka hem efter en sväng till sin gamla arbetsplats, Helenasjukhuset.

 • Lappvikens sjukhus ska lappas och lagas

  07.01.2015 Huvudstadsregionen

  Det anrika mentalsjukhuset har stått tomt i många år och byggnaderna är i allt sämre skick. Helsingfors stad har planer på att göra en ytrenovering som ska hindra förfallet.

 • Stödpengar för föreningar inom mentalvården är försenade

  31.12.2014 Västnyland

  Sådana Raseborgsföreningar med verksamhet som stöder missbruks- och mentalvårdsarbetet kommer inte att få riktat understöd i början av år 2015 av staden Raseborg. Beslutet fattas tidigast på grundtrygghetsnämndens möte i februari.

 • Mentalvårdsveckan börjar med minnesstund

  14.11.2014 Östnyland

  Med minnesstund och tända ljus, i både Borgå och Lovisa, inleddes mentalvårdsveckan i söndags. Minnesstunderna hålls för alla dem som har tagit sina liv.

 • Vem ska sköta mentalvården?

  11.11.2014 Österbotten

  Inom psykiatrin betonas öppenvård allt mer. Det gäller också i Vasa sjukvårdsdistrikt. Men de anhöriga anser att utvecklingen går för snabbt och frågar sig vem som egentligen ska ta hand om patienterna.

 • Få vägar ut ur krigstraumat

  27.07.2014 Utrikes

  Allt fler riskerar att traumatiseras då våldet i Mellanöstern eskalerar och enligt FN är nu 25 000 barn på Gazaremsan i behov av mentalvård. Men resurserna är knappa, säger Ferdinand Garoff som arbetat med mentalvård för flyktingar i Jordanien.

 • SRV: Dåligt ställt med mentalvård för invandrare

  18.03.2014 Inrikes

  Det finns stora problem i mentalvården för invandrare. Invandrare känner också dåligt till de tjänster som finns att tillgå.

 • HS: Mentalvårdspatienter binds fast allt oftare

  07.07.2013 Inrikes

  Mentalvårdspatienter binds allt oftare fast i vissa delar av Finland, skriver Helsingin Sanomat. Överlag ingår tvång ofta i vården av mentalvårdspatienter i Finland.

 • Ingen ny missbrukarenhet i Hangö

  19.02.2013 Västnyland

  Hangö behöver ingen ny missbrukar-, rehabiliterings- och mentalvårdsenhet. Det anser grundtrygghetsnämnden som har behandlat en fullmäktigemotion som krävde detta.

 • Kvinnorna på Själö

  22.10.2009 Arkivet

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

Sidor