Hoppa till huvudinnehåll

kometer

 • Vad skulle du göra om du visste att världen gick under om två månader?

  31.10.2019 Kultur och nöje

  Kometen kommer i Mats Strandbergs nya ungdomsroman.

  I Mats Strandbergs ungdomsroman Slutet befinner sig kometen Foxworth på kollisionskurs med jorden. Mänsklighetens dagar är räknade, men hur ska vi ta vara på de dagarna vi ännu har till kvar?

 • Expressbesök från yttre rymden: Första objektet från ett annat solsystem skådat

  30.10.2017 Vetenskap

  Vad det än är så härstammar det inte från vårt solsystem.

  "Vi har väntat på den här dagen i årtionden" säger Nasa-forskare. För första gången någonsin har vi sannolikt observerat en besökare från ett annat solsystem. Men den långväga gästen, kallad A/2017 U1, blev inte långvarig.

 • Sex scenarier för den ultimata domedagen

  02.04.2017 X3M

  Så utplånas mänskligheten. Kanske.

  Vilket är det mest sannolika scenariot för domedagen och mänsklighetens död? Vi listar sex troliga scenarier.

 • ESA: Rosetta har hittat Philae på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko

  05.09.2016 Utrikes

  Philae ligger inne i en mörk skreva.

  Den europeiska rymdorganisationen ESA uppger att rymdsonden Rosetta har hittat den försvunna kometlandaren Philae. Philae uppges befinna sig i en mörk skreva på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

 • Kometlandaren Philae vaknade

  22.12.2015 Utrikes

  I natt fick man in en hel del information från landaren.

  Kometlandaren Philae har vaknat ur sin dvala, bekräftar Meteorologiska institutet. Det europeiska rymdorganet Esa hade kontakt med Philae i tio sekunders tid under natten.

 • Kometen sprutar alkohol

  25.10.2015 Utrikes

  "500 flaskor vin i sekunden"

  Stora mängder socker och alkohol lösgjordes från kometen Lovejoy då kometen passerade solen. Upptäckten kan styrka bevisen om att de komplicerade molekyler som krävs för att liv ska bli till kan ha härstammat från kometer.

 • Forskarna väntar på att Philae ringer hem själv

  01.02.2015 Utrikes

  Forskarna vid den Europeiska rymdorganisationen ESA slutar leta efter kometlandaren Philae. I stället väntar de på att kometlandaren ska ringa hem själv. Om några veckor väntas ljuset bli bättre och forskarna hoppas att landarens batterier ska laddas på nytt.

 • Philae vilar – men hann skicka data

  15.11.2014 Utrikes

  Europeiska rymdorganisationen ESA:s landare Philae har slut på energi men innan den kopplades i stand by-läge hann den leverera all insamlad data. Nu är frågan om den får tillräckligt med solljus för att man ska kunna återuppta kontakten.

 • Kan kometer sjunga?

  13.11.2014 Utrikes

  - Det finns inte ljud i rymden, kommenterar Marcus Rosenlund de ljudfiler som sprids i sociala medier just nu. Den europeiska rymdorganisationen ESA kallar ljudupptagningarna för Kometens sång.

 • Landningen på kometen lyckades

  12.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosettas landare Philae lyckades på onsdagen fästa sig på en komet efter tio år i rymden. Kontrollrummet vid den europeiska rymdorganisationen ESA gav beskedet strax efter klockan 18 finsk tid på onsdagen.

 • Finska fötter slog ner i kometen först

  12.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosetta nådde på onsdagen fram till sitt mål - ytan på en komet. Med på rymdsondens landare finns också finsk teknologi. Johan Silén presenterar rymdforskningen på Max Planck-institutet i Tyskland.

 • Komet kan hjälpa oss hitta våra ursprungliga byggstenar

  12.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosetta landade på onsdagen på en komet efter tio år i rymden. Syftet är att undersöka vad en komet är uppbyggd av. Direktsändning från ESA:s kontrollrum

 • Rosetta landar på en komet

  12.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosettas flera år långa färd genom rymden når sin kulmen på onsdag dag då sondens landningsfarkost når ytan av en komet. Rosetta sköts upp för tio år sedan av det europeiska rymdorganet ESA. Direktsändning från ESA:s kontrollrum

 • Tove Jansson läser hela Kometen kommer

  24.04.2014 Arkivet

  Kometen kommer är en skräckfylld barnbok.

  Kometen kommer är en skräckfylld barnbok där Mumindalen hotas att förintas av en stor komet. Här läser Tove Jansson sin bok om katastrofer, äventyr och trygghet.

 • Kometen ISON fortsätter sin färd

  29.11.2013 Utrikes

  På torsdag kväll såg det ut som om kometen ISON skulle ha förstörts då den passerade solen på alltför nära håll. Men åtminstone en liten del av den verkar ha överlevt värmen och kanske ännu dyker upp så att man kan se kometens svans.

 • Kometen ISON förstördes

  29.11.2013 Utrikes

  Kometen förstördes då den passerade solen på nära håll och smalt bort.

 • Ljusstark komet kan ses med blotta ögat

  18.11.2013 Utrikes

  Den ovanligt ljusstarka kometen Ison kan enligt astronomer nu ses med blotta ögat. Om några veckor kan kometen rent av lysa starkare än månen.

 • Kometen kommer!

  14.03.2013 Österbotten

  Det är spännande tider för den som är intresserad av astronomi. Från och med den här veckan har den som vill möjlighet att se en komet på natthimlen. Observatoriet vid Meteorian på Söderfjärden har specialöppet.