Hoppa till huvudinnehåll

vegetariska produkter

  • Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

    29.09.2019 Strömsö

    En vegetarisk klassiker!

    En vegetarisk klassiker!

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    22.09.2019 Strömsö

    "Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

    "Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

  • Veganmatsförsöket var inte populärt bland Borgåelever – i fortsättningen kommer veganska rätter att serveras mera sällan

    06.06.2019 Östnyland

    Det halvår långa försöket har utvärderats.

    Under hela vårterminen 2019 serverades alla Borgåelever vegansk skolmat en gång i veckan. Det här försöket har nu utvärderats.

  • Östnylänningar äter allt oftare vegetariskt till lunch - klimatet och hälsan styr valet

    25.10.2018 Östnyland

    Lunchgästerna vill ha ren mat och veta vad de äter.

    De senaste två åren har intresset för vegetarisk mat ökat bland vanliga lunchgäster i Östnyland. Kunder vill vara klimatsmarta, tänka på hälsan eller bara utmana smaklökarna med inspiration från andra länders kök.

  • Låtsaskött är ett klimatsmart alternativ till biffen

    17.05.2018 Strömsö

    Många väljer att minska på köttätandet.

    För den som inte vill äta kött men ändå vill ha något köttliknande på tallriken finns numera gott om alternativ. Låtsaskötten är proteinrika, har liten klimatpåverkan och är en genväg i det gröna köket.

  • Här är gymnasiet som serverar endast vegetarisk mat – och eleverna har själva valt det

    29.09.2017 X3M

    Kocken David Liebe får nästan bara positiva kommentarer.

    På Globala Gymnasiet i Stockholm serveras endast vegetarisk mat. Eleverna är nöjda, men dillkött är fortfarande ingen succé, inte ens när det görs på sojaprodukter.

  • Varför misstror vi andras nypotatis - och när kommer de egna?

    31.05.2017 Inrikes

    Många tycker att de inhemska knölarna smakar bäst.

    Varje vår är hetsen stor i vårt land: Får vi inhemsk nypotatis till midsommaren? Kanske redan till skolavslutningen? Det är inte enbart traditionella sillälskare som längtar - det gör också exempelvis veganer och utlänningar bosatta i Finland.

  • Stor skillnad på mjölk och mjölk

    17.12.2016 Strömsö

    "Hur näringsrika är växtdryckerna?"

    Personer som varken kan eller vill dricka komjölk har en bred uppsättning växtdrycker med mjölkliknande egenskaper att välja mellan. Dryckerna är till exempel gjorda på soja, havre, kokos eller mandel. Hur skiljer de sig från komjölk och är de värda sitt literpris?

  • Stor skillnad på vege och vege - så här skiljer sig råvarorna från varandra

    27.10.2016 Strömsö

    "En titt på nya vegetariska produkter."

    Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.

  • Paulig köper majoriteten i pulled havre-tillverkare

    01.09.2016 Inrikes

    Finländsk matinnovation ska ut i världen.

    Livsmedelskoncernen Paulig köper 51 procent av Gold&Green Foods som tillverkar den omtalade nya livsmedelsprodukten pulled havre. Företagen strävar efter framgång internationellt.

  • Äpple - allt annat än förbjuden frukt

    19.05.2016 Strömsö

    "Äpplet är Nordens potatis."

    Korridoren av träd verkar aldrig ta slut. Så långt ögat kan se bågnar grenarna av äpplen i röda, gröna och gräddgula färger. När man plockar ett faller några andra till marken och korgen fylls i ett nafs. Pressen från musteriet hörs på avstånd, men de här apelfrukterna skall bli äppelpaj till eftermiddagskaffet.

  • Kantarellen - skogens guld och snapsglas

    03.05.2016 Strömsö

    "Kantarellen är vår mest populära matsvamp."

    Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.

  • Morot - rotfrukten för sött och salt

    21.04.2016 Strömsö

    "Torkad morot är främsta källan till karotener."

    Det doftar friskt och starkt av löken och rotfrukterna som sakta sjuder på spisen. När man tittar ner i den i den stora kastrullen blinkar morötterna till när de når ytan. För en knapp timme sedan var de omgivna av fuktig mull. Nu kokas de till buljong och soppor. Resten av dagens skörd skall rivas till en läcker morotkaka.

  • Jordgubbe - det jättelika smultronet

    14.04.2016 Strömsö

    "Jordgubbe är för många sommarens höjdpunkt."

    Bakom björkdungen skymtar ett hav av röda små klot. Den söta doften av jordgubbe retar näsan och väl genom snåren öppnar sig fältet med rader av plantor som dignar av mogna bär. Ämbaren fylls snabbt, men samtidigt som händerna söker sig under bladen, gäller det att hålla ögonen öppna för huggormar i jakt på möss och sorkar. Ikväll är efterrätten plättar med färska jordgubbar och vispad grädde.

  • Tomat - världens populäraste frukt

    07.04.2016 Strömsö

    "Tomaten är världens mest odlade grönsak."

    Små frön planteras i små krukor. På fönsterbrädet bryter sig långsmala blad genom mullen och vecklar ut sig mot ljuset. När snön har smultit och vårsolen värmt upp jorden får plantorna ett nytt hem utomhus och väntan på solmogna tomater kan börja på allvar.

  • Potatis - roten till det goda

    24.03.2016 Strömsö

    "Ingenting går upp mot färsk nypotatis".

    Midsommaren närmar sig och förväntningarna på nypotatis till sillen är åter höga. Fast vi äter potatis året om är det något speciellt med just nypotatis, i synnerhet om den skördas ur eget trädgårdsland. Hundratals rätter kan skapas av denna sydamerikanska knöl som kommer i olika färger och former.

  • Ät gott på matkulturens dag

    28.02.2016 Strömsö

    "Finländaren vill veta varifrån maten kommer."

    Sedan 2013 firar vi den finländska matkulturens dag den 28 februari. Idén är att informera om finländsk mat och att få folk att välja inhemska råvaror framför importerade i affärerna. Initiativet kom från ett antal intresseorganisationer och företag inom livsmedelsbranschen.

  • Därför ska du äta mindre kött

    09.11.2015 X3M

    Ifall vi ska uppnå klimatmålen måste vi minska på köttet.

    Samtidigt som FN:s klimatpanel slår fast att vi måste minska på vår köttkonsumtion börjar den köttfria veckan i Finland. Men varför ska just du äta mindre kött?

  • Potatisrätter i urval

    16.10.2015 Strömsö

    I Finland har vi ett femtiotal olika potatissorter.

    Potatisen (Solanum tuberosum) härstammar från länderna kring bergskedjan Anderna i Sydamerika, såsom Chile och Peru. Den är idag världens fjärde största stapelföda, efter majs, vete och ris. I Finland förekommer ett femtiotal olika potatissorter, varav vissa endast inom livsmedelsindustrin. Här bjuder vi på ett urval av våra finaste potatisrecept.

  • Återvinn råvaror och lagad mat

    02.09.2015 Strömsö

    Tips på återvinning

    I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.

Sidor