Hoppa till huvudinnehåll

rymden

 • Essä: Någonting hände på vägen hem från månen

  24.09.2017 Kultur och nöje
  Neil Armstrongs "lilla steg för en människa / stora kliv för mänskligheten" visade sig leda rätt in i en betongvägg. "Vi behöver nya gemensamma projekt för mänskligheten", skriver Marcus Rosenlund. "Eller ens en minsta gemensam nämnare."
 • En häftig solstorm slog till mot Finland – möjligt att se norrsken i hela landet

  08.09.2017 Natur
  Rymdvädret har orsakat kraftiga geomagnetiska störningar och hämtar med sig norrsken över hela landet.
 • Asteroid missar jorden den 12 oktober: "Den kommer jävligt nära"

  11.08.2017 Utrikes
  Asteroiden är närmare 30 meter lång och passerar jorden på 44 000 kilometers avstånd. Rymdforskare hoppas lära sig mera om hur ett framtida rymdförsvar mot asteroider på kollisionskurs kunde se ut.
 • Curiosity-roboten fattar egna beslut på den röda planeten

  24.06.2017 Utrikes
  Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas robotbil Curiosity på Mars har framgångsrikt testat en smart mjukvara under det senaste året. Tekniken har en stor framtida potential i rymden.
 • Finländsk satellit på väg ut i rymden igen

  23.06.2017 Inrikes
  Rymdforskningen i Finland har tagit ett nytt stort steg framåt. Vid sjutiden på midsommaraftonens morgon började den finländska satelliten Aalto-1 sin resa ut i rymden.
 • Projekt vaskar fram rymdfarare - Österbotten med på ett hörn

  31.05.2017 Österbotten
  I stort sett vem som helst ska kunna bli den som med hjälp av projektet Space Nation får bli rymdfarare. Simon Staffans i Vasa jobbar med projektet som börjar med en app och slutar med en rymdresa.
 • Hopp om liv på nyupptäckt planet "bara" 40 ljusår från oss

  20.04.2017 Utrikes
  Astronomer har upptäckt en ny planet som utgör det bästa hoppet hittills för liv i rymden utanför vårt solsystem. Planeten kretsar runt en stjärna kring 40 ljusår bort. Det ses som relativt nära vårt eget solsystem.
 • Följ med när Finlands första satellit avfyras

  18.04.2017 Vetenskap
  Efter många förseningar och uppskjutningar av uppskjutningen avfyrades Finlands första satellit. Atlas V-raketen med Aalto-2 ombord steg mot rymden från Cape Canaveral klockan 18.12 finsk tid på tisdag kväll.
 • Förutsättningar för liv i saltigt hav på Saturnus måne

  14.04.2017 Utrikes
  Det är möjligt att primitivt liv existerar under det tjocka islagret på Saturnus måne Enceladus. Nasa har studerat Saturnus i över ett decennium och hittat nya sätt att utforska möjligheter till liv i vårt solsystem.
 • Så fotograferar man ett rymdmonster

  05.04.2017 Vetenskap
  De svarta hålen är rymdens zombier. De är levande döda kannibaler, jättestjärnor som har kollapsat in i sig själva och vill dra allting omkring sig med i förgängelsen. I mitten av Vintergatan, vår hemgalax, finns ett supermassivt svart hål, och nu ska vi för första gången få se hur det ser ut på bild.
 • Satellitprofessorn deppar inte när Finlands rymddebut dröjer

  28.03.2017 Vetenskap
  Ett helt nytt finländskt rymdprogram har i all tysthet vuxit upp i Otnäs i Esbo, kring de två satelliterna Aalto-1 och 2 som studenterna där har byggt under ledning av professor Jaan Praks. Nu skulle det bara gälla att få ut satelliterna i rymden också. Och snart ska det ske. Kanske.
 • Rymdlandskampen: Finland 0, Nigeria 5

  27.03.2017 Vetenskap
  Nu i höst har det gått exakt sextio år sedan Sputnik-1, världens första satellit, sköts ut i rymden. Finland väntar däremot fortfarande på att träda in i rymdåldern. Estland har en egen satellit, Sverige har elva. Afrika, som vi ofta ser ned på och tycker synd om, överglänser också oss. Speciellt Nigeria.
 • Finlands första egna satellit blir försenad

  23.03.2017 Vetenskap
  Aalto-2 skulle ursprungligen skickas upp i rymden från Cape Canaveral i USA inkommande lördag, men datumet ändrades nyligen till måndag eller tisdag. Men nu ser det ut som att uppskjutningen blir uppskjuten ytterligare. Förseningar är vardagsmat i den här branschen.
 • Marcus Rosenlund: Marsfeber!

  16.03.2017 Vetenskap
  Tanken på en bemannad expedition till Mars är ingalunda ny, men så här nära har den aldrig varit att bli verklighet, med tanke på Trumps rymdstrategi och de kommande stora bärraketerna. Det är en stigande Marsfeber i luften, menar Marcus Rosenlund.
 • Rymdturister ska flygas runt månen nästa år

  28.02.2017 Utrikes
  Det privata amerikanska bolaget SpaceX kommer att flyga två rymdturister runt månen. Det här skulle vara den första resan runt månen sedan Apolloprogrammet under 1970-talet.
 • Solen nästa för Nasa

  27.02.2017 Vetenskap
  Solen är den enda regionen i solsystemet som hittills är outforskad av rymdsonder från jorden. Men nästa år ska det bli en ändring på den saken då Nasas rymdsond Solar Probe Plus styr kosan mot vår kära stjärna.
 • Marcus Rosenlund: Nej, Nasa har inte hittat liv i rymden

  22.02.2017 Vetenskap
  I fjol kom nyheten om att det kretsar en jordliknande planet kring solens närmaste granne, Proxima Centauri. Is i magen, uppmanar Marcus Rosenlund.
 • Blazaren, brutalast i universum

  16.02.2017 Vetenskap
  De är så våldsamma att om universum hade en dörrvakt så skulle de bli utslängda på fläcken. Om dörrvakten skulle våga närma sig dem, det vill säga. Blazarerna är ingenting man närmar sig och överlever.
 • Sketchup: Rymdbesök

  27.01.2017 Hajbo
  Olivia, Wilma och Ossian medverkar i sketchen Rymdbesök. En utomjording påstår sig ha ett budskap som kommer att förändra hela världen.
 • Finaldags i den nya månkapplöpningen

  25.01.2017 Vetenskap
  Skicka en radiostyrd bil till månen och rulla omkring med den där borta i minst en halv kilometer så vinner du 20 miljoner dollar. Hur svårt kan det vara? Inte länge kvar nu innan vi vet, när det har blivit finaldags i Google Lunar X Prize.

Sidor