Hoppa till huvudinnehåll

rymden

 • En artists bild av två exoplaneter som kretsar kring en röd dvärg

  Hopp om liv på nyupptäckt planet "bara" 40 ljusår från oss

  20.04.2017Utrikes
  Astronomer har upptäckt en ny planet som utgör det bästa hoppet hittills för liv i rymden utanför vårt solsystem. Planeten kretsar runt en stjärna kring 40 ljusår bort. Det ses som relativt nära vårt eget solsystem.
 • Atlas V-raket på startplattan i Cape Canaveral.

  Följ med när Finlands första satellit avfyras

  18.04.2017Vetenskap
  Efter många förseningar och uppskjutningar av uppskjutningen avfyrades Finlands första satellit. Atlas V-raketen med Aalto-2 ombord steg mot rymden från Cape Canaveral klockan 18.12 finsk tid på tisdag kväll.
 • Sonden Cassini åker genom Enceladus ånga år 2015.

  Förutsättningar för liv i saltigt hav på Saturnus måne

  14.04.2017Utrikes
  Det är möjligt att primitivt liv existerar under det tjocka islagret på Saturnus måne Enceladus. Nasa har studerat Saturnus i över ett decennium och hittat nya sätt att utforska möjligheter till liv i vårt solsystem.
 • Vintergatan över Barösund.

  Så fotograferar man ett rymdmonster

  05.04.20173Vetenskap
  De svarta hålen är rymdens zombier. De är levande döda kannibaler, jättestjärnor som har kollapsat in i sig själva och vill dra allting omkring sig med i förgängelsen. I mitten av Vintergatan, vår hemgalax, finns ett supermassivt svart hål, och nu ska vi för första gången få se hur det ser ut på bild.
 • Professor Jaan Praks, Aalto-universitetet, med en Cubesat-satellit i handen.

  Satellitprofessorn deppar inte när Finlands rymddebut dröjer

  28.03.2017Vetenskap
  Ett helt nytt finländskt rymdprogram har i all tysthet vuxit upp i Otnäs i Esbo, kring de två satelliterna Aalto-1 och 2 som studenterna där har byggt under ledning av professor Jaan Praks. Nu skulle det bara gälla att få ut satelliterna i rymden också. Och snart ska det ske. Kanske.
 • Nigerianska satelliter i laboratoriet.

  Rymdlandskampen: Finland 0, Nigeria 5

  27.03.20173Vetenskap
  Nu i höst har det gått exakt sextio år sedan Sputnik-1, världens första satellit, sköts ut i rymden. Finland väntar däremot fortfarande på att träda in i rymdåldern. Estland har en egen satellit, Sverige har elva. Afrika, som vi ofta ser ned på och tycker synd om, överglänser också oss. Speciellt Nigeria.
 • Konstnärens uppfattning av Aalto-2-satelliten i rymden.

  Finlands första egna satellit blir försenad

  23.03.20171Vetenskap
  Aalto-2 skulle ursprungligen skickas upp i rymden från Cape Canaveral i USA inkommande lördag, men datumet ändrades nyligen till måndag eller tisdag. Men nu ser det ut som att uppskjutningen blir uppskjuten ytterligare. Förseningar är vardagsmat i den här branschen.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Marsfeber!

  16.03.20171Vetenskap
  Tanken på en bemannad expedition till Mars är ingalunda ny, men så här nära har den aldrig varit att bli verklighet, med tanke på Trumps rymdstrategi och de kommande stora bärraketerna. Det är en stigande Marsfeber i luften, menar Marcus Rosenlund.
 • Fullmånen.

  Rymdturister ska flygas runt månen nästa år

  28.02.20172Utrikes
  Det privata amerikanska bolaget SpaceX kommer att flyga två rymdturister runt månen. Det här skulle vara den första resan runt månen sedan Apolloprogrammet under 1970-talet.
 • Nasa-sonden Solar Probe Plus.

  Solen nästa för Nasa

  27.02.20171Vetenskap
  Solen är den enda regionen i solsystemet som hittills är outforskad av rymdsonder från jorden. Men nästa år ska det bli en ändring på den saken då Nasas rymdsond Solar Probe Plus styr kosan mot vår kära stjärna.
 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Nej, Nasa har inte hittat liv i rymden

  22.02.20171Vetenskap
  I fjol kom nyheten om att det kretsar en jordliknande planet kring solens närmaste granne, Proxima Centauri. Is i magen, uppmanar Marcus Rosenlund.
 • En blazar.

  Blazaren, brutalast i universum

  16.02.2017Vetenskap
  De är så våldsamma att om universum hade en dörrvakt så skulle de bli utslängda på fläcken. Om dörrvakten skulle våga närma sig dem, det vill säga. Blazarerna är ingenting man närmar sig och överlever.
 • Pojke från rymden.

  Sketchup: Rymdbesök

  27.01.2017Hajbo
  Olivia, Wilma och Ossian medverkar i sketchen Rymdbesök. En utomjording påstår sig ha ett budskap som kommer att förändra hela världen.
 • Aristarkos-kratern på månen.

  Finaldags i den nya månkapplöpningen

  25.01.2017Vetenskap
  Skicka en radiostyrd bil till månen och rulla omkring med den där borta i minst en halv kilometer så vinner du 20 miljoner dollar. Hur svårt kan det vara? Inte länge kvar nu innan vi vet, när det har blivit finaldags i Google Lunar X Prize.
 • En Falcon 9-raket från företaget Space X.

  Lyckad uppskjutning och hemfärd för återanvändbar rymdraket

  14.01.2017Utrikes
  Det amerikanska rymdföretaget SpaceX lyckades på lördagen skjuta upp en rymdraket med satelliter för första gången sedan en explosionsolycka i höstas. Raketens första steg återvände kontrollerat till jorden.
 • Konstnärens vision av kometer runt en stjärna.

  Varför blinkar du, lilla stjärna där?

  11.01.20175Vetenskap
  Tabbys stjärna är inte som någon annan stjärna vi känner till. Med oregelbundna mellanrum dämpas dess ljus och det hela pågår i några timmar, och sedan lyser den som vanligt igen. Vad - eller rentav vem - är det som åstadkommer det här? Nu finns det igen en ny hypotes om saken.
 • Konstnärlig uppskattning av ett svart hål i mitten av en galax.

  De mystiska radioblixtarna från rymden

  05.01.2017Vetenskap
  Astronomer har länge förbryllats av mystiska radiosignaler - korta, skarpa blixtar som ser ut att komma från rymden bortom vår egen galax - vad är de, vad är det som sänder, och varifrån kommer de? Beträffande "varifrån" är vi nu lite klokare.
 • Tomtar spelar på trummor som hänger på magen.

  Musiktest: Vad vet du om julmusik?

  23.12.20162Kultur och nöje
  Yle Vegas julmusiktest! Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!
 • Marslandskap sett från ovan.

  Stora mängder vatten hittat på Mars

  02.12.20167Vetenskap
  Vi vet sedan tidigare att det finns stora mängder vatten på Mars - i form av is. Men största delen av det är svårt att komma åt, vid planetens poler. Den senaste isfyndigheten är som på ett fat för framtida resenärer till den Röda planeten.
 • Peter Vesterbacka i sin röda huvskjorta.

  Rymden nästa för ”Arga Fågeln” Vesterbacka!

  30.11.2016Vetenskap
  Först erövrade han världen med Angry Birds. Nu vill Peter Vesterbacka och hans nya projekt Space Nation erövra rymden också. Och han vill bjuda dig med på resan. Från och med nästa år, om allt går enligt planerna. Jo, det här är på riktigt!