Hoppa till huvudinnehåll

varmluftsballonger

 • Essä: Håller människans dröm om att flyga på att bli en mardröm?

  09.09.2018 Kultur och nöje

  Läs om flygandets historia från antiken till idag.

  Flyger vi som antikens Ikaros som störtade då han flög för nära solen? En berättelse om allt mellan flygdrömmar, historiska luftfarkoster och klimatkris.

 • Det ultimata valborgspysslet à la BUU för hela familjen!

  28.04.2018 Barn

  Gör en varmluftsballongförarmaskeraddräkt.

  Kostymer och tutor hör valborg till. Men glöm de färdiga lätt överprissatta tråkprylarna som ni hittar i butiken. Följ i stället BUU-klubbens tips och pyssla era egna - det här är jubelskoj för hela familjen!

 • Varmluftsballong störtade i Texas - minst 16 döda

  30.07.2016 Utrikes

  Luftballongen fattade eld och störtade söder om Austin.

  En varmluftsballong med åtminstone 16 personer ombord har störtat i Texas. Alla har omkommit, rapporterar lokala medier.

 • Bokrecension: En flygande ko i stulen ballong

  09.06.2016 Kultur och nöje

  Bilderboken Betty i luften tar oss på ballongfärd.

  Med Betty är en speciell sorts ko introducerade Anna Gullichsen läsarna för en ko av rasen Highland Cattle som kan göra lite vad som helst.

 • Berlinmurens fall: Han kom med nordanvinden till väst

  02.11.2014 Utrikes

  Det har i dagarna gått 25 år sedan Berlinmurens fall. Under de nästan 30 år som muren skiljde öst från väst, var det många som gjorde allt de kunde för att fly från DDR, i de flesta fall med livet som insats. Vi har träffat två personer, som stod för en av de mest spektakulära flykterna från DDR.

 • Varmluftsballong orsakade skador på Sibboåker

  16.10.2014 Östnyland

  En varmluftsballong landade på en åker i Borgby. Markägaren skickade företaget en räkning på 600 euro för de skador som orsakades då ballongen skulle transporteras därifrån.

 • Varmluftsballong

  12.09.2013 Kultur och nöje

  Bröderna Joseph och Jacques de Montgolfier experimenterade tidigt med ballonger, men de visste inte vad det var som fick deras ballonger att lyfta.

 • Stadshornen ljuder över land, hav och luft

  16.08.2013 Huvudstadsregionen

  Öppningsfanfaren för Helsingfors festspel ska höras vida omkring. Den nykomponerade fanfaren spelas på specialgjorda stadshorn som byggs av mistlurar.

 • Luftballong missade sitt mål

  07.06.2013 Huvudstadsregionen

  En varmluftsballong missade sitt egentliga mål och var tvungen att landa på Kolsarvägen i Kånala vid klockan 23 igår kväll. Varmluftsballongerna åker i vindens riktning och har därför begränsade styrmöjligheter.

 • Turister dog i luftballongskrock i Turkiet

  20.05.2013 Utrikes

  Tre brasilianska turister miste livet i en varmluftballongsolycka i Turkiet på måndagen. Luftballongen krockade med en annan under en sightseeingtur och föll till marken med hård fart.

 • Här kraschar den egyptiska luftballongen

  27.02.2013 Utrikes

  Ballongkraschen i Luxor på tisdag filmades av en passagerare i en annan ballong. Amatörfilmen visar hur ballongen börjar brinna och krymper ihop. Därefter störtar korgen mot marken. Alla ballongfärder i Luxor har nu ställts in medan det spekuleras i olycksorsakerna.

 • Varmluftsballong kraschade - 19 turister omkom

  26.02.2013 Utrikes

  En varmluftsballong med 20 personer ombord har kraschat i Luxor i Egypten, uppger egyptisk tv. Enligt nyhetsbyråer omkom 19 personer i olyckan. Utrikesministeriet uppger att det veterligen inte fanns några finländare bland offren.

 • Ingenjör Andrée nödlandar i Korpo

  08.09.2006 Arkivet

  En stormig höstkväll 1893 nödlandade en luftballong.

  En stormig höstkväll 1893 nödlandade en luftballong vid Brunskär i Korpo. I den satt ingenjör Andrée. Han som fyra år senare nödlandade på Nordpolen med två olyckskamrater.