Hoppa till huvudinnehåll

sorkar

 • Mården kan orsaka skador för tiotusentals euro - byggföretag i skärgården varnar stugägare

  06.08.2019 Åboland

  Antalet mårdar som flyttat in i mellantaken har ökat.

  Mårdens framfart i skärgården bara ökar, och skadorna är omfattande. Leif Nordgren som jobbat inom byggbranschen i Dalsbruk i 30 år säger att fallen ökar år för år.

 • Goda nyheter för trädgårdsodlare - det finns nu lite sorkar

  08.11.2017 Inrikes

  Inga omfattande skador att vänta i vinter.

  Sorkstammen är liten i största delen av landet visar observationer vid Naturresursinstitutet. Sorkstammen har rasat under våren jämfört med tidigare toppförekomster i östra och södra Finland.

 • Hur mycket tvingas du betala om du tar livet av en huggorm?

  10.08.2016 X3M

  Är mullvaden eller sädesärlan mera värd?

  Vet du vad du tvingas betala om du avsiktligt tar livet av en mullvad, hasselsnok eller saimenvikare? Gör vårt quiz och ta reda på!

 • Sorkar orkar föröka sig

  14.07.2016 Åboland

  Sorkbestånden väntas öka i höst i södra Finland.

  Naturresursinstitutet Lukes forskning visar att bestånden av sork ökar klart i söder, och att de troligen kommer att kulminera på hösten.

 • "Skjutna rådjur minskar inte fästingburna sjukdomar"

  25.06.2015 Åboland

  Vi vet för lite för att kunna motarbeta fästingar.

  Förslaget att motarbeta fästingarnas framfart genom att radikalt skjuta bort rådjur och vitsvanshjortar får mothugg av åländsk expert. Professor Dag Nyman som leder borreliaforskningen på Åland säger att en radikal minskning av hjortdjuren kunde få fatala konsekvenser.

 • Inga toppår för sorkarna

  10.10.2014 Österbotten

  Sorktopparna håller på att gå till historien och den skogssorkstopp som väntades i år uteblir enligt Skogsforskningsinstitutet. Det här minskar också på antalet fall av sorkfeber.

 • Sorkar, fästingar och gökungar i Naturväkteriet

  06.08.2014 Österbotten

  I Bosunds skärgård perforerar vattensorkar en hel holme. Holmen ser ut som en sil sa mannen som ringde till onsdagens Naturväkteri.

 • Risk för sorkfeber i stugor

  18.04.2014 Inrikes

  De som inleder villasäsongen under de närmaste veckorna ska se upp. Sorkavföring och sorkurin inne i stugor kan orsaka sorkfeber.

 • Många pärlugglor i farten

  02.10.2013 Österbotten

  Pärlugglornas höstvandring är ovanligt livlig i år. Fågelskådare har under tidiga hösten lyckats ringmärka hundratals fåglar längs den österbottniska kusten.

 • Bruna kattugglor dör av mycket snö

  27.02.2013 Västnyland

  Kalla och snörika vintrar tar kål på de bruna kattugglorna medan de gråa inte är lika känsliga. Det visar forskning gjord i västra Nyland.

 • Sorkfeber

  13.11.2012 Hälsa

  Sorkfeber kan ta hårt på njurarna.

  Feber, ryggont och minskad eller ökad urinmängd ett par veckor efter att man har sopat rent i sommarstugan kan vara tecken på sorkfeber, som är en otrevlig, men oftast ofarlig virussjukdom. Infektionen uppträder i epidemiska cykler på 3-4 år och är vanligast under s.k. sorkår.