Hoppa till huvudinnehåll

verklighet

 • Essä: Någonting hände på vägen hem från månen

  24.09.2017 Kultur och nöje

  Månfärderna skulle ju vara början på en era, inte slutet.

  Neil Armstrongs "lilla steg för en människa / stora kliv för mänskligheten" visade sig leda rätt in i en betongvägg. "Vi behöver nya gemensamma projekt för mänskligheten", skriver Marcus Rosenlund. "Eller ens en minsta gemensam nämnare."

 • Utan mobil i 90 dagar – är det möjligt?

  16.01.2017 Kultur och nöje

  Kan en 15-åring leva utan sin mobil i tre månader.

  I ungdomsromanen Noll koll måste 15-åriga Hannes tillbringa sommarlovet långt ute på landet hos farmor. Och inte nog med det: han får inte ta med sig sin mobil eller sin dator. Tre månader utloggad och nerkopplad – blir Hannes vansinnig eller avkopplad?

 • Att visa upp verkligheten

  04.11.2015 X3M

  Det som händer på Instagram är inte på riktigt.

  Essena O´Neill hade över 700 000 följare när hon bestämde sig för att lägga av med alla sociala medier. Varför? För att avslöja att allt är fusk.

 • Obemannade bibliotek är framtidens melodi

  01.04.2014 Österbotten

  Vasa bibliotek får stöd för att skapa bibliotek utan personal. Stadsbiblioteket får totalt mer än 100 000 euro för olika projekt i år.

 • Grönt ljus för ny bro till Tyska holmen

  14.03.2014 Åboland

  Kimitoöns kommun och FN-steels konkursförvaltare diskuterade i dag en ny bro till Tyska holmen i Dalsbruk. Kimitoöns infrachef Roger Hakalax förklarar att kommunen vill ha en långsiktig lösning på broproblematiken i Dalsbruk.

 • Tove Jansson läser ur Bildhuggarens dotter

  28.02.2014 Arkivet

  Tove Jansson läser självbiografiska noveller om barndom.

  De fristående novellerna i Bildhuggarens dotter (1968) ger en magisk inblick i Tove Janssons barndom. Här läser Tove Jansson noveller om konstnärsliv, stad, skärgård, hav, äventyr, husdjur, pappor, mammor och fruar.

 • Tove Jansson läser noveller ur Dockskåpet

  28.01.2014 Arkivet

  Tove Janssons noveller om människors liv och roller.

  Tove Janssons novellsamling "Dockskåpet" från 1978 handlar om människors liv och roller. På ett avskalat sätt målar Tove Jansson fram otillfredställda drömmar, hopp, ensamhet och svårigheten att nå varandra.

 • ÅU: S:t Karins funderar på ett svenskt högstadium

  09.10.2013 Åboland

  S:t Karins utreder möjligheten att öppna ett svenskspråkigt högstadium. Det skriver Åbo Underrättelser.

 • AL: Visumfrihet kunde ge tusentals jobb

  24.07.2013 Inrikes

  Om visumfrihet mellan EU och Ryssland blir verklighet kan Finland få 15 000 nya jobb år 2020, bedömer på Centralen för turistfrämjande enligt tidningen Aamulehti. På gränsbevakningsväsendet säger man att kapasiteten inte räcker till ens som det är nu.

 • Turismföretagare lär sig förverkliga sina idéer

  23.05.2013 Österbotten

  Det finns många goda idéer bland turismföretagare i Vasaregionen, men för att de ska bli till verklighet behöver de ofta lite hjälp på traven. Nu ska företagare få gå en utbildning som ska leda till en färdig produkt.

 • Brist på dagvårdsplatser i Närpes

  09.04.2013 Österbotten

  Det behövs fler daghem i Närpes. Före 2015 ska enligt planerna två omfattande daghemsbyggen bli verklighet.

 • Oscarsgalan - än en gång

  27.02.2013 Kultur och nöje

  Oscarsgalan 2013 är visserligen över men det hindrar inte debatten från att fortgå. En debatt som huvudsakligen kommit att kretsa kring programvärden Seth MacFarlanes humor. Eller snarare hans eventuella brist på dylik. Faktum är att diskussionen om MacFarlanes insats rentav överskuggat frågan om vilken klänning som var vackrast och huruvida rätt film vann. Åtminstone nästan. Men det finns ju faktiskt ytterligare en eldfängd fråga att diskutera: varför agerade Michelle Obama prisutdelare?

 • Vad är stereo?

  10.09.2009 Arkivet

  På 1970-talet kom stereoljudet till Finland.

  På 1970-talet kom stereoljudet till Finland. Det krävde grundliga diskussioner och information åt lyssnarna.

 • Verklighetsflykt som hobby

  08.09.2006 Arkivet

  Rollspel

  Rollspel håller på att bli allt populärare. I det här avsnittet av "Artur" får vi träffa några personer som har verklighetsflykt som hobby.