Hoppa till huvudinnehåll

kvalitetskontroll

 • Seriös journalistik tål att granskas

  09.05.2018 Åboland

  Falsk och riktad nyhetsspridning en fara för demokratin.

  Medierna genomgår ständigt förändringar. Jonas Jungar varnar för artificiell intelligens med algoritmer och riktad nyhetsjournalistik som är svår att upptäcka.

 • SLC: Vi tar bra hand om produktionsdjuren i Finland

  06.06.2017 Inrikes

  "Bondens dagliga arbete tryggar djuren välmående".

  Svenska Landsbygdsproducenternas centralförbund uppger att Finlands djurvälfärd håller högre nivå än vad lagen kräver. Enligt SLC bör den nya djurskyddslagen trygga inhemsk produktion även framöver.

 • Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

  22.02.2017 Mat och fritid

  "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

  Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

 • Salladsbarer i mataffärer drar till sig mikrober

  09.01.2017 Inrikes

  Endast fem av 42 salladsbarer fick rena papper.

  Kontroller visar att det fortfarande finns en hel del problem med produkterna i affärernas salladsbarer. Det finns höga halter av aerobiska mikrober särskilt i fisk- och skaldjursröror.

 • Säkerhetsbrister hos Areva överraskade Stuk

  15.12.2016 Inrikes

  Wall Street Journal skrev först om nyheten.

  Betydande kvalitetsbrister som gäller dokumentering har kommit fram vid Areva i Frankrike, som levererar komponenter till kärnkraftsbygget i Olkiluoto. Vid strålsäkerhetscentralen tror man ändå inte att det allvarligt äventyrar säkerheten vid Olkiluoto.

 • Brister i nya sjukhusbyggets betongkonstruktioner i Åbo

  02.11.2016 Åboland

  Sjukvårdsdistriktet ser allvarligt på bristerna.

  Byggandet av det nya T3-sjukhuset i Åbo har delvis avbrutits på grund av att man upptäckt brister i betongkonstruktionerna.

 • Samsung: Note 7-motgångarna kostar bolaget 5 miljarder euro

  14.10.2016 Utrikes

  Bolaget försöker öka försäljningen av andra mobilmodeller.

  Den koreanska elektronikjätten Samsung meddelar att fiaskot med telefonmodellen Galaxy Note 7 kommer att kosta bolaget uppemot 5 miljarder euro inom en niomånadersperiod.

 • Finländska företag är dåliga på att lyssna på kunderna

  07.09.2016 Inrikes

  Kundkontakter och journalistnätverk borde utnyttjas mer.

  En amerikansk undersökning visar att finländska företag stannar långt från toppen i en internationell jämförelse av kvalitet. Undersökningen kartlägger bland annat hur lyhörda företagen är för kunderna. Långa underleverantörskedjor upplevs också som ett kvalitetsproblem.

 • Finns det kvalitetskrav för småbarnsfostran?

  11.02.2016 Samhälle

  Tipsaren undrar om daghem måste arrangera program.

  I endel daghem deltar barnen ofta i olika evenemang, går på teater eller till biblioteket. Andra barn gör nästan ingenting med sitt daghem.

 • Hårdare krav på fukt- och mögelinspektörer

  22.05.2015 Inrikes

  Inspektörerna utbildas i 1,5 år.

  Ett nytt register skall hjälpa folk att hitta kompetenta fukt- och mögelinspektörer. Hittills har det inte funnit några direkta kompetenskrav på inspektörerna. Vem som helst har kunnat utföra en fukt- eller mögelinspektion.

 • Sämre vattenkvalitet i älvarna efter översvämningarna

  26.04.2013 Österbotten

  Vårens översvämningar har försämrat vattenkvaliteten i älvarna. Vattnet är ovanligt grumligt på grund av höga halter fasta partiklar och näringsämnen. Dessutom ligger det mycket skräp längs älvdalarna.

 • Avföringsbakterier hittades i Ikea-choklad

  05.03.2013 Utrikes

  Ett varuhus i Shanghai har dragit in 1,87 ton av Ikeas choklad efter att man hittat avföringsbakterier, rapporterar Shanghai Daily. Kinesiska myndigheter hittade koliforma bakterier i mandelchokladkakor som importerades från Sverige i januari.