Hoppa till huvudinnehåll

amerikafinländare

 • ”Finländska” Michigan delat inför valet

  05.11.2016 Utrikes

  Både Trump och Clinton får stöd bland amerikafinländare.

  I det finländska Amerikas hjärta i övre Michigan möts man av finska flaggor och gatuskyltar. Delstaten hör till dem där kampen är extra hård om väljarnas röster - och bland finskättlingarna är meningarna delade om vem som är bäst lämpad för Vita huset.

 • Amerikafinnen som skrev under USA:s självständighetsdeklaration

  03.11.2016 Vega

  Morton-amerikafinnen som blev en av USA:s Founding fathers.

  År 1776 är ett närmast heligt årtal i amerikansk historia. Det var då som USA bildades i och med undertecknandet av "The Declaration of Independence", Förenta staternas självständighetsdeklaration. Och har man sett, nog fanns det en Finlandsättling inblandad i sakernas tillblivande. Han hette John Morton, och hans farföräldrar hade kommit över för att skapa sig en framtid i kolonin "Nya Sverige", 1654.

 • Ny bok om Amerikaemigrationen från Kimitoön

  15.12.2015 Åboland

  Cirka 600 emigrerade från Kimitoön till Nordamerika.

  I den nyutkomna boken Amerikafeber berättar Göran Eriksson om emigrationen från Kimitoön till Nordamerika under åren 1895-1915.

 • Amerikanska högtider du behöver i ditt liv

  27.11.2015 X3M

  Vi snubblade över något väldigt konstigt.

  Den här artikeln blev inte som vi tänkt. Det var vår mening att göra en översikt på Black Friday, den enskilt största shoppinghändelsen som håller på som bäst på andra sidan Atlanten.

 • Minna Leigh: Jag flyttade till Los Angeles med två kappsäckar!

  15.07.2015 Vega

  Minnas liv i L.A. är glassigt men också jobbigt.

  Följ med när Minna Leigh berättar om sin resa från en sömnig by i Österbotten till den hyperaktiva miljonstaden Los Angeles.

 • Poesi om migration och saknad

  19.05.2015 Kultur och nöje

  I nya diktsamlingen skriver Metha Skog om flyktingskap.

  I lyriksamlingen ”Från vilken höjd faller mörkret” skriver Metha Skog om flyktingskap och följderna av migration.

 • Dialektväktarna om emigration, Amerika och stoåvin

  21.11.2013 Titta och lyssna

  Om hur emigranterna påverkat dialekterna, om amerikapaket, trunken på trainet och att ligga i salt lake handlade det om i Dialektväktarna.

 • Guidade turer om emigranter i Hangö

  16.07.2013 Västnyland

  I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet emigrerade nästan 400 000 finländare till Amerika. De flesta emigranter reste via Hangö. I dag (16.7) och den 24 augusti ordnas guidade turer i emigranternas fotspår.

 • Vesa Oja dokumenterar spår efter Amerikafarare

  10.05.2013 Kultur och nöje

  Finlands flagga i bokhyllan, ett par näverskor eller en butik som heter ”Kinnunen Store” - små detaljer som röjer en koppling till Finland.

 • Storstad och landsbygd i balans

  23.04.2013 Resa

  Det bästa med mitt liv just nu är balansen mellan storstad och landsbygd. Karis är litet och tryggt och Columbus är massivt, mångsidigt och även farligt på många platser.

 • Ombytligt i Columbus

  16.04.2013 Resa

  Columbus är en stad där vädret ofta ändras helt från morgon till kväll. En morgon kan det vara solsken, på eftermiddagen hagelstorm och tornadovarningar, och så åska på kvällen.

 • Amerikaner oroar sig

  09.04.2013 Resa

  I USA har många en tendens att oroa sig för sin framtid litet för mycket. Det är förståeligt, för här är alla inte så lyckligt lottade då det gäller utbildning och sjukvård.

 • Hey Frank, Where's the After Party?

  02.04.2013 Resa

  En tisdagkväll i oktober var jag på väg att träffa mina vänner nere på Ohio State University’s internatområde. När jag slutligen hittat en plats ringde jag min vän Levi och mötte hela vår grupp med vänner utanför ett konserthus.

 • Frank har alltid gillat USA

  25.03.2013 Resa

  Att växa upp i en liten svenskspråkig by i Finland är definitivt underhållande. Alla känner varandra, på både gott och ont, och då kan det vara skönt ibland att kasta sig in i en helt ny miljö med okända människor.