Hoppa till huvudinnehåll

dramatisering

 • Teaterrecension: Ferrantes väninnehistoria fick sin nordiska urpremiär i Stockholm, i regi av finländska Maria Sid

  05.03.2019 Kultur och nöje

  Nu säljs biljetterna till nypremiären 2020.

  Fyra böcker blir knappa fyra timmar teater, men är det ens möjligt att föra över romanens myller av människor och Neapel-liv till en teaterscen? Ja och nej, skriver Tomas Jansson i sin recension.

 • Teaterrecension: Klassikerhistorien om kvinnan som bestämmer sig för att vara en fri människa

  14.09.2018 Kultur och nöje

  Charlotte Brontës Jane Eyre på Åbo Svenska Teater.

  Åbo Svenska Teaters version av Charlotte Brontës Jane Eyre är en stramt koreograferad musikteaterkryddad feministisk historia om kvinnan som mot alla odds hittar sin plats i livet.

 • De karismatiska bröderna Morgans jakt på omöjlig kärlek och hemlig information

  31.12.2015 Yle Fem

  Dramaserien Gentlemen & Gangsters i Yle Fem.

  Sargad och rädd har Klas Östergren barrikaderat sig i en stor mörk lägenhet vid Hornsgatan i Stockholm. Året är 1979 och med burkmat och 50 cigarettpaket som enda sällskap skriver han febrilt berättelsen om de som en gång var lägenhetens invånare - de färgstarka och karismatiska bröderna Morgan.

 • Vardagliga sketcher i Radioteaterns nya pjäs

  30.12.2015 Kultur och nöje

  En euro har huvudrollen i "Slanten".

  Man blir entusiastisk över idén att låta ett mynt spela huvudrollen och vandra från ficka till ficka i ett vintrigt Helsingfors. Men besviken över att fantasin inte fått flöda friare i radioteateruppsättningen Slanten.

 • Vattnet som kunde ändra världshistorien

  05.11.2015 Yle Fem

  Drama om sabotageoperation i Norge under andra världskriget.

  För att vinna andra världskriget jobbar Nazityskland för att utveckla en atombomb. För att lyckas behöver man tungt vatten som endast framställs vid Norsk Hydros produktionsanläggning i Vemork nära norska småstaden Rjukan.

 • Lilla Ängelby bär på stora hemligheter

  28.09.2015 Yle Fem

  Mia Skäringer har huvudrollen i ny dramathriller

  Mia Skäringer, känd från bland annat Solsidan, har huvudrollen i dramathrillern Ängelby. En berättelse om ett samhälle där människorna styrs av dolda krafter. En plats där det snart spås inträffa världsomvälvande händelser.

 • Nordic Noir erövrar världen

  22.09.2015 Yle Fem

  Vad trollbinder i mörka miljöer, trasiga poliser och mord?

  De skandinaviska deckarromanerna har gjort succé världen över och fenomenet har spridit sig till tv-rutan. Serier som Bron, Brottet, Wallander och Millennium-triologin har trollbundit tittarna. Vad är det den internationella publiken fastnar för i berättelserna?

 • En varm och märklig livshistoria

  09.09.2015 Yle Fem

  Dramat Kronjuvelerna handlar om kärlek och familjeband

  Fragancia Fernandez sitter i polisens förhörsrum misstänkt för mordförsök på rikemanssonen Richard Persson. Men vad ledde fram till den där natten hon gick upp till direktörsvillan med en pistol i handen?

 • Rakt in i hetluften

  01.07.2015 Yle Fem

  Ensamstående Lára slits mellan privatliv och jobb

  Lára får anställning hos en tabloid i Reykjavík, hon är ensamstående mor och glad över nya jobbet som reporter. Inte minst för att det tillfälligt räddar hennes ekonomi. Hennes första jobb kastar henne emellertid direkt in i hetluften.

 • Jordskott – roten till allt ont

  25.06.2015 Yle Fem

  Dolda krafter slår tillbaka i svensk dramathriller.

  Hur långt är vi beredda att gå för att skydda dem vi älskar, och vilka dolda krafter kan slå tillbaka om vi låter egoism och girighet styra våra liv? Jordskott är en skrämmande historia med rötterna i den svenska urskogen.

 • Österbottens regemente deltar i slaget vid Waterloo

  16.06.2015 Österbotten

  200 år sedan Napoleon Bonapartes sista strid.

  Den 18 juni är det 200 år sedan slaget vid Waterloo. Österbottens regemente deltar i en dramatisering av striden som blev Napoleon Bonapartes slutgiltiga nederlag.

 • En bok som räddar sommaren

  01.06.2015 Yle Fem

  Pojkaktiga äventyr i nya serien Brorsornas bok

  Vännerna Elias och Jobe, 12, drabbas av lätt panik när X-Boxen inte är på sommarstugan vilket de hoppats på. Men det finns en bok som kan rädda sommaren.

 • Hem - tre halvsystrar förenas

  29.04.2015 Yle Fem

  Varm dramaserie om längtan, familj och kärlek.

  Hela livet vänds upp och ner för tvåbarnsmamman Annika, världsmästaren Trine och bonden Oda när den lokala countrykungen avslöjar att han är far till dem alla tre.

 • "Natten är ännu ung" blev en succémusikal

  24.04.2015 Österbotten

  Musikalversionen av Lars Sunds roman drog storpublik

  Musikalen "Natten är ännu ung" blev en stor framgång. Efter fredagens föreställning - som är den sista - kommer totalt cirka 6000 personer att ha sett musikalen.

 • Radioteater: Att simma i Glitterscenens ocean av ord

  22.03.2015 Kultur och nöje

  Pipsa Lonka om sin radiodramatisering av Glitterscenen

  Att simma omkring i Monika Fagerholms språkliga värld var det underbaraste – men också det mest skrämmande – när Pipsa Lonka dramatiserade Glitterscenen för radioteatern.

 • Drömmen om Grønnegaard

  20.03.2015 Yle Fem

  Syskonbanden sätts på prov i andra säsongen av Arvingarna.

  Signe kämpar på för att förvekliga sin dröm om Grønnegaard. Hon har stöd för sina planer hos syskonen – men deras kaotiska liv börjar långsamt få allt större konsekvenser.

 • Komplicerade våldsbrott och höga insatser

  05.03.2015 Yle Fem

  A-gruppen inrättas igen eftre en paus på två år.

  A-gruppen inrättas igen efter en paus på två år. Uppgiften är att hantera särskilt komplicerade våldsbrott med internationell koppling. Vi återser en luttrad grupp människor, var och en märkt av sin lagom tilltufsade tillvaro där metastaser av polisarbetet ätit sig in i privatlivet.

 • Borgåbor reser tillbaka till 1600-talet i sommar

  23.02.2015 Östnyland

  Borgåborna bjuds med på en resa till Borgås vänort Dinkelsbühl i tyska Bajern i sommar. Porvoon Kulttuurinystävät – Borgå Kulturvänner – har tagit initiativ till resan och får hjälp av en resebyrå.

 • Musikalen "Natten är ännu ung" är ett fantastiskt initiativ

  17.01.2015 Österbotten

  På lördagen hölls den första genomläsningen av musikalen Natten är ännu ung, som bygger på Lars Sunds debutroman. Dramaturg Erik Norberg tror att det här kan bli något riktigt stort.

 • Idealistisk präst i motvind

  13.01.2015 Titta och lyssna

  Den unge och idealistiske prästen Albin Olsson (Johan Glans) återvänder hem från Afrika för att bli kyrkoherde i en liten trångsynt församling i Skåne. Han drömmer om att reformera kyrkan och göra den viktig för vanliga människor på nytt. Lättare sagt än gjort.

Sidor