Hoppa till huvudinnehåll

strålningsdoser

 • Strålsäkerheten i vågskålen

  09.12.2013 Samhälle

  Generaldirektören på Strålsäkerhetscentralen Petter Tiippana är oroad för att regeringens strukturpolitiska omställningar kommer att försämra bevakningen av strålningsläget i landet.

 • Lamt intresse för radontester orsakar hälsofara

  15.10.2013 Inrikes

  Höga radonhalter kan mångdubbla risken för att få lungcancer. Ändå testar många finländare inte sina hem. Myndigheterna borde informera mer aktivt, tycker många. Samtidigt anser myndigheterna att det är upp till finländarna själva att ta ansvar för situationen.

 • Höga strålningsdoser vid Fukushima igen

  01.09.2013 Utrikes

  Farligt höga strålningsdoser har igen uppmätts vid det japanska kärnkraftverket i Fukushima. Halterna har uppmätts vid spilltankar med giftigt avfallsvatten och enligt energibolaget Tepco kan det vara frågan om en ny läcka.

 • Laboratorieanställd skadades illa av radioaktivt jod

  12.03.2013 Inrikes

  Ett hål i en handske ledde till att en laboratorieanställd vid ett medicinföretag utsattes för starkt radioaktivt jod. Den dos av 131-jod som arbetstagaren utsattes för var ungefär femtio gånger större än den mängd som huden anses kunna ta emot på ett år.

 • Hur skyddar man sig mot radioaktiv strålning

  14.03.2011 Arkivet

  Kärnkraften är säker, och mot strålningen hjälper t.ex. jod.

  Innan olyckan i Tjernobyl talade man i Finland om en hypotetisk olycka i ett kärnkraftverk. Kärnkraften ansågs dock säker.

 • "Strålningen inget att oroa sig över"

  23.04.2010 Arkivet

  Strålningen efter Tjernobylolyckan.

  Dagarna efter Tjernobylolyckan handlar rapporterna mest om strålningen. Finska experter säger att den inte är något att oroa sig för.

 • "Kärnkraftverksolyckan i Ukraina"

  30.10.2006 Arkivet

  Olyckan i Tjernobyl

  Dagen efter katastrofen namnges Tjernobyl som olycksplatsen. En reaktor i kärnkraftverket brinner ännu och Sovjetunionen har bett om experthjälp från Sverige och Väst-Tyskland. Mer än så vet ingen om olyckan.