Hoppa till huvudinnehåll

observatorier

 • "Rymden ger plats för fantasi" - planetariet vid Tuorla observatorium fyller tio år

  18.10.2018 Åboland

  Rymden intresserar - målet är ett fyrdubblat besöksantal.

  Tio år har gått sedan planetariet intill det kännspaka observatorietornet byggdes. I samarbete med universitetsvärlden hoppas man att verksamheten ska utvecklas till att bli mer engagerande.

 • Ny jordliknande planet har upptäckts

  15.11.2017 Vetenskap

  Finns "bara" elva ljusår från vårt eget solsystem.

  En ny tempererad, jordliknande planet har upptäckts utanför vårt eget solsystem. Planeten som kallas Ross 128 b anses vara den bästa kandidaten hittills i sökandet efter liv bortom jorden.

 • Bärtils Bokklubb: Irmelin Sandman Lilius lärde mig se livet som en saga

  19.06.2017 Kultur och nöje

  Pia-Maria Lehtola såg stjärnor i Irmelins hår.

  För några år sedan fick jag äran att göra en dokumentärfilm om barnboksförfattaren Irmelin Sandman Lilius. Hennes namn var bekant från min barndoms somrar i Hangö,

 • Supermåne döljer sig bakom molnen

  13.11.2016 Österbotten

  Största månen sedan 1948.

  På söndag och på måndag kväll finns all anledning att titta upp på himlavalvet och försöka hitta fullmånen bakom molntäcket. Det är nämligen inte vilken fullmåne som helst.

 • Solförmörkelsen lockade i Åbo

  20.03.2015 Åboland

  Nästan 100 personer samlades vid observatoriet.

  Nästan 100 personer samlades vid observatoriet i Storheikkilä vid lunchtid under fredagen för att ta del av den partiella solförmörkelsen. Se också en video av hur solförmörkelsen påverkade Salutorget i Åbo.

 • Konstgräsplanens belysning stör astronomerna i Karis

  19.02.2015 Västnyland

  Sällskapet Naturas stjärnskådare säger att ljusföroreningen från bland annat konstgräsplanen i Karis stör deras hobby. Raseborgs idrottssekreterare tillbakavisar kritiken.

 • Omväxlande konstutställning kring vårt jordklot

  04.12.2014 Åboland

  I dag, torsdag, öppnas en konstutställning som på olika sätt reflekterar kring vår jord. "På den blåa planeten" visas i Observatoriet i Vårdbergsparken i Åbo och i den intilliggande Vattencisternen.

 • Kometen kommer!

  14.03.2013 Österbotten

  Det är spännande tider för den som är intresserad av astronomi. Från och med den här veckan har den som vill möjlighet att se en komet på natthimlen. Observatoriet vid Meteorian på Söderfjärden har specialöppet.

 • Meteoria Söderfjärden invigs på fredag

  27.06.2008 Österbotten

  Meteoria på Söderfjärden i Vasa erbjuder 720M år historia.

  På besökscentret Meteoria på Söderfjärden i Vasa kan den nyfikne uppleva 520 miljoner år av historia. Projektet som inleddes år 1997 når idag sin kulmen.