Strejken betyder försenade industriprojekt.
De högre tjänstemännens fackförbund YTN utvidgar som planerat sin strejk i dag till att omfatta planering och konsultarbeten. Strejken har stor inverkan på planeringsarbeten inom industrin.
Strejken kostar företagen i regionen tiotals miljoner.
Den pågående industristrejken kostar företagen i Österbotten tiotals miljoner. Och samtidigt ställer strejken företagen i sämre dager jämfört med många av konkurrenterna utomlands. Det säger Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare.
Bl.a. Bolidens fabrik går på sparlåga på grund av strejken.
På Storindustriområdet i Karleby kom bara varannan arbetstagare på jobb på måndagen. Omkring 1 000 av 2 200 anställda på området strejkar och fabrikerna kör på sparlåga.
Strejken stoppar produktionen på fabriker i Österbotten.
I Österbotten strejkar bland annat anställda vid Alholmens Såg vid UPM i Jakobstad och vid Boliden i Karleby. Yle Österbottens Anna Ruda sände direkt med huvudförtroendeman Ralf Holmlund vid Wärtsilä i Vasa.
Endast ett företag i Västnyland berörs av strejken.
Strejken inom teknologiindustrin som började i dag berör endast ett företag i Västnyland. Produktionen vid Genencors fabrik i Hangö har stannat upp.
Strejken pågår i tre dagar.
Raffinaderiet går på sparlåga under industrifackets strejk. Endast kritiska säkerhetssystem hålls i bruk.
Fackförbunden ser inga andra möjligheter än strejk.
På måndag, den 9 december har Industrifacket, fackförbundet Pro och de högre tjänstemännen, YTN, utlyst en tre dagars strejk som ska pågå fram till den 11 december.
Gäller tolv stora industriföretag.
Strejken gäller tolv stora industriföretag, bland annat Bolidens fabrik i Karleby och Meyers varv i Åbo.
Arbetstidsfrågor har hört till de största tvistefrågorna.
Riksförlikningsmannen har gett ett medlingsbud till parterna i teknologiindustrin.
Facket: Arbetsgivarens krav är omåttliga.
Skogsindustrin vill med hjälp av en lockout få fart på förhandlingarna med arbetstagarsidan, som för tillfället står stilla. Industrifacket varslade tidigare i veckan om en omfattande strejk.
Industrifacket strejkar 9-11 december.
Byggnadsförbundet stöder Industrifackets strejk den 9-11 december, med att också gå i strejk på alla arbetsplatser där också Industriförbundet är verksamt.
Tvisten handlar om arbetstimmarna i konkurrenskraftsavtalet.
Riksförlikningsmannen ska sannolikt försöka medla fram en lösning i arbetskonflikten inom teknologiindustrin, uppger Minna Helle som är arbetsmarknadschef vid teknologibranschens intresseorganisation Teknologiindustrin till Yle.
Sympatistrejken tar slut på lördag.
Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT varslar om en utvidgning av sin sympatistrejk så att de berör också stuvarna.
Cirka 35 000 arbetstagare deltar i strejken.
Industrifacket har meddelat om en omfattande strejk som inleds den 9 december och avslutas den 11 december.
Tesla valde Tyskland. Vasa och Karleby ser framåt.
Det att Tesla valde Tyskland är ingen dålig nyhet för Vasaregionen. Det säger stadsdirektör Tomas Häyry. I Karleby tror man att Teslas fabrik ökar efterfrågan på kemikalier.
Kan öka intresset för havreodling i regionen.
Fartyget M/S Tali, som seglar under finsk flagga, lastar 10 500 ton, en mängd som motsvarar 230 långtradare. Havren ska exporteras till Spanien.
En felbedömning, säger ångerfulla Ponsse.
Det finländska skogsindustriföretaget Ponsse är i blåsten efter en rad kalendrar med halvnakna kvinnor som Ponsses tyska leverantör har låtit göra. I kalendrarna poserar kvinnorna på Ponsses skogsmaskiner.
Räddningsverket pumpade vattnet från lokalen.
På efternatten på tisdagen larmades räddningsverket till en fabrik i Bäljars i Karis. Olyckan rubricerades som en kemikalieolycka, men då brandkåren kom till platsen kunde man konstatera att det var frågan om en översvämning i en av fabrikens lokaler.
Industrifacket utvidgar det rådande övertidsförbudet.
Avtalsförhandlingarna mellan Industrifacket och Kemiindustrin har inte lett till ett nytt kollektivavtal. Förhandlingarna har avbrutits och Industrifacket uppger att övertidsförbudet utvidgas.
Hotet om amerikanska importtullar har skapat stor osäkerhet.
USA kommer inte att införa importtullar på bilar från Europa, tror EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker. Hotet om amerikanska importtullar har skapat stor osäkerhet inom bilindustrin, men i Nystad planerar man att återgå till full produktionskapacitet i februari 2020.