Hoppa till huvudinnehåll

solfläckar

 • "Solen håller på att gå i dvala, en ny liten istid står inför dörren!" Tro inte på den här seglivade internetmyten

  18.01.2018 Vetenskap

  Den globala uppvärmningen skulle inte stoppas.

  Med jämna mellanrum ser man den här nyheten i löpsedlarna och i sociala media: "Solens aktivitet avtar, en ny istid är nära förestående". Och varje gång är det fråga om snömos. Också om solen skulle varva ned - vilket ingen kan bevisa - så skulle den globala uppvärmningen fortfarande tuffa på så gott som oberörd.

 • Blicken mot skyn – det lär bli norrskensshow

  06.09.2017 Inrikes

  Det ostadiga rymdvädret orsakar norrsken, enligt FMI.

  Höstnorrsken kan synas på himlen natten till torsdag. Rymdvädret är ostadigt just nu, och det har förekommit störningar som brukar förekomma bara en gång i året, enligt Meteorologiska institutet.

 • Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  20.03.2017 Vetenskap

  Ljuset besegrar mörkret, men solens beteende väcker frågor.

  Vårdagjämningen inträffade den 20.3 2020 klockan 05:49, idag på fredag ligger den långa mörka vintern alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Solfläcksminimum tycks vara här, solen har länge varit nästan helt utan solfläckar. Vad betyder det här för klimatet?

 • Solen varvar ner

  21.11.2016 Vetenskap

  Solens aktivitet minskar. Vad betyder det för oss?

  Solfläckarna minskar just nu i rask takt. Vår kära stjärna går ner i varv för en tystare period som den här gången kan bli extra tyst. Vad spelar det för roll för vår del? Kallare vintrar kan bli en följd av det hela.

 • "Man läser för den tid man lever" - astronomen ratar dåliga böcker och socker

  04.09.2016 Vetenskap

  Den ultimata veckoläsningen.

  Kan du se på text så där som på näringsrik mat? Vi bad personer med anknytning till vetenskap och teknik att göra det och den första veckomenyn får vi ta del av idag. Stjärnforskaren Thomas Hackman funderar över hurdan läsning just han mår bra av.

 • Norrsken piggade upp den mörka marshimlen

  18.03.2013 Österbotten

  På söndag kväll kunde man se ett kraftigt norrsken på många håll i landet. Många tog fram kameran och lyckades fånga naturens vackra skådespel. Det gjorde bland annat Magnus Nyholm i Solf.