Hoppa till huvudinnehåll

hemlängtan

 • Hemorten finns alltid i hjärtat - men du flyttar inte hem om det tar för mycket tid att skapa nya kontakter

  29.12.2018 Västnyland

  Uppväxten påverkar var du känner dig hemma.

  Borgå är hemma för Börje Broberg som bott största delen av sitt liv i Tenala. Borgåbon Sune Lang känner sig hemma var som helst, just nu är det Karis. De flesta känner ändå att de har en ort som är närmast hjärtat.

 • "Jag åkte på semester och kom aldrig tillbaka" - för Joud, Janne och Bo betyder hemlängtan helt olika saker

  29.12.2018 Kultur och nöje

  Jag har längtat massor hit. Massor, massor, massor.

  Alla har känt det och ändå är det så olika från person till person. Att ha hemlängtan kan betyda att man längtar tillbaka eller att man längtar till en plats i framtiden. Nina Eriksén, vinnaren av den finländska Shortdox-tävlingen, har gjort en radiodokumentär om hemlängtan.

 • Tre dygn ombord på ett fraktfartyg - Petter Lindberg mönstrade på M/S Finnmerchant

  16.12.2018 Kultur och nöje

  Hur ser vardagen ut på ett modernt fraktfartyg?

  Som liten fick Petter Lindberg följa med sin pappa på sjön. Det var spännande ombord på fraktfartyget som trafikerade mellan Helsingfors och Lübeck. Men hur har sjömanslivet förändrats sen 80-talet? Och hur är det att jobba på ett fraktfartyg idag?

 • Maria Pettersson fick stark hemlängtan i Norge - satt ensam i sin lägenhet och sjöng finska nationalsången på kvällarna

  24.12.2017 Tro

  Finlands nationalsång väckte Marias intresse för Runeberg.

  Finlands nationalsång väckte Marias intresse för Runeberg.

 • Svenska Yles serie om julmusik: Sylvias julvisa

  23.12.2016 Kultur och nöje

  Sången om hemlängtan då det blir jul.

  Sången heter egentligen Sylvias hälsning från Sicilien. Vem är då Sylvia? Jo en liten fågel, troligtvis en svarthätta (Sylvia atricapilla), som övervintrar på Sicilien men längtar hem till Finland då det är jul.

 • Poddfredag presenterar: Karis vs världen

  16.12.2016 Västnyland

  Nicole Udd diskuterar sitt liv i USA.

  Podden Karis vs. Världen gör premiär den här veckan. Nicole Udd från Karis och Jenny Sandberg från Pojo snackar sitt liv i USA och Sverige.

 • Thomas Lundin och Mikaela Finne utmanar Vegatoppen - rösta här!

  15.12.2016 Kultur och nöje

  En hyllning till Sundom möter livsbejakande visa.

  Countrysångaren Mikaela Finne hyllar sina hemtrakter i sin nya singel. Thomas Lundin är aktuell med sitt höstalbum som bjuder på melankoli men också sånger om tacksamhet.

 • Till skolan med rullstol och hemlängtan

  07.09.2015 Österbotten

  Oliver är delvis förlamad. I höst började han i ettan.

  Oliver Kanerva var med om en bilolycka för tre år sedan och fick en ryggskada som gjorde honom förlamad i benen. För ett par veckor sedan började han i ettan.

 • Rottrådar eller "Ha du havi främand?"

  28.06.2015 Utrikes

  Pappa titta – man kan se det där husets rötter, sa en liten pojke som cyklade förbi ett hus där grunden var framgrävd. Jag log en lång stund efter att jag hade hört det. Dessutom kände jag släktskap med huset, mina rötter kanske inte syns men de känns starkt just nu.

 • Finländare i Sverige

  20.05.2015 Arkivet

  "Som ensamstående mamma klarar jag inte mig i Finland"

  "Som ensamstående mamma klarar jag inte mig längre i Finland". På 1960- och 1970-talet var många finländare arbetslösa. En del flyttade till Sverige i hopp om ett jobb och ett bättre liv.

 • Hemlängtan

  27.03.2015 Utrikes

  Den som reser sin väg tar med sig bara en del av längtan, ungefär så stod det i en bok jag läste för långe sedan. Jag tror inte att det är sant. Men å andra sidan, varför skulle man mäta en känsla som längtan?

 • "När du blir flykting kan du komma till mig och vara flykting hos mig"

  11.08.2014 Österbotten

  Varje år numera åker Elvira Backman-Gutic och hennes familj till Bosnien för att återse släktingar och vänner. Och inte minst för att döttrarna, 14-åriga Emma och elvaåriga Leila ska få en relation till det andra hemlandet.

 • Tove Jansson läser hela Hur gick det sen?

  06.03.2014 Arkivet

  "En kanna mjölk han bar, och vägen lång och kuslig var."

  "Från mjölkbutiken klockan fem, ett litet mumintroll gick hem. En kanna full med mjölk han bar, och vägen lång och kuslig var." I bilderboken Hur gick det sen? är Mumintrollet på väg hem till sin mamma men stöter på det ena hindret efter det andra.

 • Tove Jansson läser noveller ur Dockskåpet

  28.01.2014 Arkivet

  Tove Janssons noveller om människors liv och roller.

  Tove Janssons novellsamling "Dockskåpet" från 1978 handlar om människors liv och roller. På ett avskalat sätt målar Tove Jansson fram otillfredställda drömmar, hopp, ensamhet och svårigheten att nå varandra.

 • Grottmannen, könsroller och hemlängtan i Bettina

  03.10.2013 Titta och lyssna

  Veckans Bettina gästas av författaren och psykologen Cecilia Samartin, skådespelaren Sixten Lundberg och sångerskan Lisa Nilsson.

 • Columbus är mitt hem nu

  21.05.2013 Resa

  Att bo utomlands innebär mycket känslor. Hemlängtan, relationer, familj och vänner. Min mamma skickar meddelanden på facebook om att jag måste ringa oftare och berätta hur allt går.

 • Invandrare om ständig hemlängtan

  20.03.2013 Samhälle

  Långt ifrån alla flyktingar, asylsökande eller invandrare väljer att stanna i sitt nya hemland. Många återvänder hem trots att inget av det ursprungliga hemmet eller samhället återstår. Men för många barnfamiljer är en återflytt ett problem. Barnen har sina rötter i det nya hemlandet. Kompisarna finns här, likaså skolorna och framtiden. Hur känns det när man inser att man aldrig kommer att flytta hem igen?

 • Flyktingkvinnor i Finland

  26.08.2010 Arkivet

  Tre flyktingkvinnor berättar sina historier.

  Att vara flykting och kvinna är en dubbel börda. Här träffar vi tre kvinnor, från Somalia, Rumänien och Chile.

 • Amerikafinländare och hemlandet Finland

  18.06.2010 Arkivet

  En mängd Amerikafinländare gästar varje sommar USA.

  En mängd Amerikafinländare gästar varje sommar det "gamla landet", men dessa blir äldre och färre med åren. Alla finländare i USA längtar dock inte hem.

 • Somalier i Finland

  26.05.2010 Arkivet

  Somalier berättar om hur det är att bo i Finland

  De första somalierna kom till Finland 1990 från ett krigshärjat Somalia. Kustkanalen frågar 1998 hur det har varit att komma till Finland.

Sidor