Hoppa till huvudinnehåll

livshistoria

 • Humans of Ruisrock

  12.07.2016 X3M

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket?

  Ett liv innehåller många berättelser värda att berätta. Vi bad festivalbesökare på Ruisrock dela med sig av sina tankar, rädslor, drömmar och mål. Det här är deras historier.

 • Levande bibliotek - lär oss förstå varandra bättre

  31.05.2016 Nyhetsskolan

  Eva-Lisa, Chris och Nina är "böckerna".

  På hösten 2015 ordnades ett evenemang som kallas levande bibliotek i Kyrkslätts kommunbibliotek. Winellska skolans sjundeklassare fick låna en så kallad "bok" och höra invandrare berätta om sina liv.

 • Vart tar man vägen när livet vänder?

  25.01.2016 Yle Fem

  Anja Kontor möter människor med fängslande livsberättelser.

  Ibland ändrar sig livet och tar en annan riktning. Programledare Anja Kontor träffar människor som berättar om händelser som förändrade allt. Var finns trösten när det oväntade och ofattbara slår undan fötterna på en?

 • Hela Finland i ett rum

  18.11.2015 Kultur och nöje

  Hur formas finländarnas åsikter.

  Utställningen 101 för alla i Helsingfors konsthall ger ett tvärsnitt av Finland genom 100 personer. Via videointervjuer visar titelverket hur finländarnas åsikter har formats och vilken verkligheten bakom statistik och opinionsmätningar är.

 • Ätten Mannerheim har lämnat Finland

  20.09.2015 Huvudstadsregionen

  Den sista greven dog i slutet av augusti.

  Greve Gustaf Mannerheim, vars farfarsfars bror var marskalk av Finland, dog i slutet av augusti. Han blev 50 år. I och med hans död har ätten Mannerheim nu dött ut i Finland. Gustaf beskrivs som en uppriktig person och han är saknad bland annat på en bensinstation i Munksnäs.

 • Sommarpratarna

  11.07.2014 Titta och lyssna

  Fem tidigare sommarvärdar i Sverige Radio möts i ett gemensamt sommarprat som tar avstamp i deras respektive program. Samtal om högt och lågt, skratt och gråt.

 • Den väglösa vägen i Afrika

  28.03.2014 Yle Fem

  Paret Hällström har vigt 15 år till att hjälpa andra.

  Det finlandssvenska paret Carita och Pähr-Einar Hellström har levt i olika afrikanska länder i 15 år av sitt liv. 1969 åkte familjen, som då bestod av mamma och pappa samt fyra barn i åldern två till sju, till Afrika för första gången. Tanken var att stanna ett år, men ödet ville annorlunda

 • En stark kvinna med skinn på näsan

  01.01.2014 Samhälle

  Annie Sundqvist är en 92-årig tuff och modern kvinna. Hon har överlevt flera krig, studerat vid sidan av jobb, gift sig två gånger och skiljt sig två gånger. Annie har försörjt två barn, startat egen syateljé och målat tavlor. Familjen präglas av starka kvinnor som är vana vid att stå på egna ben. Helt som sig bör idag, men ovanligt i början av 1900-talet. Samtal om livet får sin början i Amerika och här ingår också en bitterljuv, livslång kärlekshistoria.

 • Född med silversked i munnen och guldskål i handen

  30.10.2013 Samhälle

  Susanne Kamu från Helsingfors lever väldigt gott i södra Spanien. Hon driver sin veterinärklinik i Fuengirola och på sin fritid kopplar hon av med goda vänner och segling. Susanne bor i en stor amerikansk villa med utsikt över havet och vacker trädgård. I Samtal om livet berättar Susanne om sitt liv på Solkusten och jobbplaner på Grönland.

 • Med några månader kvar att leva

  07.10.2013 Titta och lyssna

  De sista månaderna av sitt liv ägnar Neil Platt till funderingar om liv och död. På ett år har han förvandlats från att vara en helt vanlig frisk pappa till att vara helt förlamad från halsen neråt. Eftersom han fortfarande har talförmågan kvar, börjar han sätta ihop sina minnen till sin baby Oscar.

 • Det här är drottning Silvia

  13.06.2013 Yle Fem

  Drottning Silvia föddes i Tyskland, växte upp i Brasilien och kom med tiden att få en stor plats i svenskarnas och även finländarnas hjärtan.

 • Livet i landet Annorlunda

  21.03.2013 Titta och lyssna

  Det är en glädje. Och en rikedom. Det är en skola som bara föräldrarna till specialbarn genomgår. En skola där man lär känna en massa människor man aldrig annars skulle känna till. Man får ta del av andras livshistoria på ett annat sätt. Man blir mer ödmjuk och och tolerant – och man lär sig att leva exakt här och nu. Men framför allt handlar det om kärlek i Landet Annorlunda. Om kärleken till sitt fina barn.