Hoppa till huvudinnehåll

resistens (medicin)

 • Antibiotikaresistenta bakterier i kött är ett allt större problem

  27.02.2017 Österbotten

  EU ligger långt efter Finland, säger svinfarmare.

  Allt fler bakterier som är resistenta mot antibiotika hittas i produktionsdjur och mat. Det visar EU:s årliga rapport om antibiotikaresistens.

 • Gonorré drabbar allt yngre i Finland

  25.07.2015 Inrikes

  Resistent gonorré på frammarsch oroar läkare.

  Gonorré är inte mera äldre mäns könssjukdom. Allt fler unga drabbas efter oskyddat sex. Många bär också på gonorré utan att veta om det. Samtidigt ökar oron för resistenta gonorréstammar.

 • Ny resistent bakterie i örat på en hund

  09.06.2015 Inrikes

  En annan hund tros också bära på bakterien.

  En ny och så gott som helt antibiotikaresistent bakterie har påträffats i Finland. Bakterien hittades i örat på en östfinländsk hund som hade fått flera antibiotikakurer.

 • Resistent malaria sprider sig i Sydostasien

  26.02.2015 Utrikes

  Resistent malaria sprider sig i en alarmerande takt i Sydostasien. Ny forskning visar att malarian breder ut sig snabbare än man tidigare har trott.

 • Vi hämtar lömska bakterier hem från resan

  22.01.2015 Inrikes

  Var femte södernresenär hämtar med sig en tarmbakterie som vanliga läkemedel inte biter på. Om man dessutom drabbas av diarré på resan och äter antibiotika mångdubblas risken.

 • Evira säger inte var bakterierna finns

  22.12.2014 Samhälle

  Spotlight bad att få veta vilka kycklingimportörer som hämtat kycklingar med resistenta kolibakterier (ESBL) till Finland. Vi frågade också vid vilka slakterier, hos vilka köttförädlare och i vilka affärer bakterierna har hittats. Evira ger inte ut uppgifterna.

 • Allt flera finländare får ESBL-bakterier

  14.12.2014 Samhälle

  Allt flera patienter på finländska sjukhus bär på resistenta bakterier. Särskilt de resistenta kolibakterierna, ESBL-bakterierna sprids nu också i samhället och det verkar inte finnas någon ände på deras frammarsch.

 • Mycket resistens i holländsk kyckling

  14.12.2014 Samhälle

  Över 80% av den kyckling som säljs i affärerna i Nederländerna innehåller ESBL-bakterier. Vi importerar allt mera kyckling till Finland, och största delen av den råa kycklingen kommer från Nederländerna.

 • Bakterien överlistar människan

  14.12.2014 Samhälle

  Bakterierna och antibiotikan för ett envetet krig mot varandra. Men bakterierna håller på att vinna det kriget. Antibiotikaresistenta bakterier beräknas ha dödat 25 000 människor i Europa under de senaste åren. I Finland dör hundratals människor varje år av sjukhusbakterier.

 • Svininfluensans ABC

  13.02.2014 Samhälle

  Svininfluensan är tillbaka. Men var den någonsin borta? Ska du vaccinera dig igen? Vem kan drabbas? Vi ger dig influensa-ABC!

 • Medicinresistent tuberkulos bekymrar WHO

  23.10.2013 Utrikes

  Kampen mot lungsjukdomen tuberkulos har haft framgång och antalet smittade har varit på nedgång. Under de senaste tio åren har det dock dykt upp en form av tuberkulos som är resistent mot mediciner.

 • Inget tvång att vaccinera fisk

  21.10.2013 Samhälle

  Det finns vacciner mot de vanligaste fisksjukdomarna i Finland. Men det finns fiskodlare som inte vaccinerar sin fisk. Det här kan vara en orsak till att antibiotikabruket är högre hos oss än i Sverige och Norge.

 • Odlad fisk får mera antibiotika i Finland

  17.10.2013 Samhälle

  Vi odlar fisk i öppna kassar i havet. När fisken blir sjuk får den antibiotika med fodret. Men varför får finländsk odlad fisk mera antibiotika än odlad fisk i Norge och Sverige?

 • "Varannan gonorrésmittad har inga symptom"

  05.04.2013 Inrikes

  Det finns en hel del finländare som bär på gonorré utan att veta om det. Testa för klamydia och gonorré samtidigt, uppmanar specialläkare Eija Hiltunen-Back.

 • SvD: Allt svårare bota gonorré

  05.04.2013 Inrikes

  Svenska Dagbladet slår larm om resistenta stammar av könssjukdomen gonorré. Sådana stammar har redan påträffats i Japan, Sverige och Frankrike.

 • Sparåtgärder i sjukvården påverkar multiresistensen

  22.03.2013 Samhälle

  Arbetet mot multiresistens riskerar att komma i kläm då hälsovårdens strukturer ska omorganiseras. Men redan nu frågar sig överläkare Asko Järvinen om inbesparningarna i laboratorietjänster egentligen gör de multiresistenta bakterierna en tjänst.

 • Motståndskraftig tbc vanligare

  21.03.2013 Inrikes

  Multiresistent tuberkulos - det vill säga tuberkulos som är motståndskraftig mot många mediciner - blir allt vanligare.