Hoppa till huvudinnehåll

självständighetsprocess (statsvetenskap)

 • Rajoy kräver klara besked av Katalonien

  11.10.2017 Utrikes

  Första steget mot att frånta Katalonien dess autonomi.

  Spaniens regering kräver att Katalonien klargör huruvida den autonoma regionen förklarat sig självständig eller inte. Det är första steget mot att dra in Kataloniens autonomi.

 • Åtal mot katalansk regionpresident

  22.11.2014 Utrikes

  Den spanska riksåklagaren har väckt åtal mot Kataloniens regionpresident Artur Mas och två andra tjänstemän i regionen med anledning av den inofficiella folkomröstningen om självständighet.

 • Dan Ekholm: Försoning behövs i Skottland

  19.09.2014 Utrikes

  Valdeltagandet har varit stort i Skottland, och stämningarna går höga. Dan Ekholm som är på plats i Edinburgh säger att en försoningsprocess nu behövs. Kampanjen för självständighet har varit upprivande och påfrestande.

 • Skottland svävar i ovisshet inför valet

  16.09.2014 Utrikes

  På torsdag avgörs det om Skottland ska fortsätta att vara en del av Storbritannien eller bli självständigt. Hur det går i folkomröstningen är fortfarande helt öppet, påpekar Svenska Yles Europa-korrespondent Dan Ekholm på plats i Edinburgh.

 • Skottland publicerar plan för självständighet

  26.11.2013 Utrikes

  I Storbritannien presenterar Skottlands regering sin plan för hur ett självständigt Skottland skulle se ut. Försteminister Alex Salmond har sagt att inget land är har lika bra förutsättningar att bli självständigt som Skottland.

 • Forskare: Finland stödde Estland i hemlighet

  06.11.2013 Inrikes

  Finland hjälpte det estniska statsbygget åren 1988 – 1991 mer än något annat land, säger forskaren Heikki Rausmaa som intervjuades i programmet Ykkösaamu i Yle Radio 1 i dag. Enligt Rausmaa var stödet och betecknades som kulturellt samarbete.

 • Estland firar frihetsrekord

  27.03.2013 Utrikes

  I dag har Estland varit på dagen lika länge fritt från Sovjetunionen som landet var under mellankrigstiden, från 1918 till 1940. President Toomas Hendrik Ilves kallade i ett TV-sänt tal det här för dagen då rädslan ger vika och hoppets dag.