Hoppa till huvudinnehåll

självbiografiska drag

 • Essä: Ludd i naveln – varför skriver så många finlandssvenska författare om sig själva?

  07.04.2019 Kultur och nöje

  Är författaren som person intressant?

  Är det av lathet de gräver där de står? Är de fåfänga narcissister, självcentrerade egoister och inåtvända navelskådare? Eller är de oförblommerade och självspäkande masochister? Obotliga trygghetsnarkomaner? Varför skriver så många finlandssvenska författare idag om sig själva undrar Marit Lindqvist.

 • Anna läser ur Emilias Barhuvad

  03.02.2017 Tro

  Fredagsaftonandakter med självbiografisk roman

  Fredagsaftonandakter med självbiografisk roman

 • Vårt behov av manliga genier är omättligt

  24.04.2016 Kultur och nöje

  Trenden med verklighetsbaserade romaner håller i sig.

  Vårt behov av verklighetsbaserade romaner och bekännelselitteratur verkar inte avta - det visar inte minst den stora uppmärksamheten kring Ebba Witt-Brattströms och Horace Engdahls nya böcker. Vad handlar detta intresse om?

 • Agneta Pleijel - kluven mitt itu av sina föräldrar

  13.03.2016 Kultur och nöje

  Föfattaren Agneta Pleijel om sitt uppväxttrauma.

  En av Sveriges främsta författare, Agneta Pleijel, har nu som lite över 70-åring återvänt till sina ungdomsår. I Spådomen – en flickas memoarer berättar hon öppenhjärtligt och laddat om hur det var att växa upp kluven i mitten av sina föräldrars konflikter och skilsmässa.

 • Tro inte allt du läser – om det skönlitterära i Min kamp

  24.04.2015 Kultur och nöje

  Knausgårds skriver stor litteratur, inte verklighet

  Antingen faller du för Karl Ove Knausgårds klarsynta skildring av sitt liv och börjar känna igen dig. Eller så lägger du romanerna suckande åt sidan och tänker att sådär mycket realism klarar ingen av.

 • Kjell Lindblads 8.2

  15.11.2013 Kultur och nöje

  Kjell Lindblad debuterade som författare år 1984 med den kritikerhyllade och prisade novellsamlingen ”Före sömnen”, och sedan dess har Lindblad gett ut tre novellsamlingar, två romaner, en barnbok och också skrivit dramatik för radio, tv och olika teaterscener.

 • David Bowie - samlande stilikon

  28.03.2013 Kultur och nöje

  David Bowie var förmodligen en av 1970-talets mest inflytelserika rockmusiker och stilikoner. Nyligen återvände han efter 10 års tystnad med sin 24:e studioplatta "The Next Day" och samtidigt öppnade utställningen "David Bowie is" i London. 68.000 hade köpt biljett redan i förväg.