Hoppa till huvudinnehåll

barnarbetskraft

 • Barnarbetet har minskat med fyrtio procent under de senaste tjugo åren

  12.06.2019 Samhälle

  Ändå är 152 miljoner barn fortfarande satta i arbete.

  I dag är det den internationella dagen mot barnarbete. Trots att över 150 miljoner barn fortfarande är drabbade av barnarbete, har andelen minskat med fyrtio procent under de senaste tjugo åren, uppger organisationen ILO.

 • Morgonkollen: Flyktingbarn används som arbetskraft, protester mot abortlagar

  25.10.2016 Inrikes

  Nattens och morgonens nyheter i ett kort format.

  Kända klädföretag anlitar underleverantörer i Turkiet som utnyttjar syriska flyktingbarn som arbetskraft, protester mot abortlagar i Polen och homosexuella i Tyskland ska få upprättelse.

 • BBC: Flyktingbarn gör modekläder

  25.10.2016 Utrikes

  "Svårt att veta i hurdana förhållanden produkter framställs"

  Flera kända klädföretag har anlitat underleverantörer i Turkiet som utnyttjat syriska flyktingar som billig arbetskraft, bland dem också minderåriga. [link:http://www.bbc.com/news/business-37716463;BBC;standard;] prickar bland annat Marks & Spencer, Zara och Mango.

 • Syriska flyktingbarn sydde kläder åt H&M

  02.02.2016 Svenska.yle.fi

  Kedjan har själv upptäckt barnarbetskraft i turkisk fabrik.

  Både minderåriga och vuxna syriska flyktingar har jobbat utan arbetstillstånd i turkiska klädfabriker som är underleverantörer till modekedjan H&M, uppger det svenska klädföretaget för en människorättsorganisation.

 • Barnarbete bakom smarttelefonernas och elbilarnas batterier

  19.01.2016 Utrikes

  Apple, Samsung och Sony har inte koll på ursprungsmaterial.

  Stora elektronikjättar som Apple, Samsung och Sony, övervakar inte tillräckligt utvinningen av kobolt, rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International och Afrewatch.

 • Svårtolkad och snårig rättvisemärkning av choklad

  26.07.2015 Samhälle

  Chokladindustrin vill inte kopplas ihop med barnarbete.

  Chokladindustrin vill inte kopplas ihop med barnarbete men det är svårt att kontrollera att allt går rätt till på kakaoodlingarna. Rättvisemärkt choklad försöker råda bot på detta. Men endast en knapp fjärdedel av världens kakaoproduktion är certifierad.

 • FT: Stora Enso på svart lista

  08.02.2015 Inrikes

  Skogsbolaget Stora Enso har hamnat på en svensk pensionsfonds svarta lista på grund av uppgifter om att Stora Enso utnyttjar barnarbetskraft. Det skriver dagens Financial Times.

 • Skolan bästa vapnet mot slaveri

  10.10.2014 Utrikes

  Swastika Chaudhary var bara åtta år gammal då hon såldes som slav till en förmögen familj i Nepal. Åtta år efter sin befrielse brinner hon för att kämpa mot slaveriet och för de nepalesiska flickornas rättigheter.

 • Samsung medger barnarbetskraft hos kinesisk underleverantör

  14.07.2014 Utrikes

  Teknikföretaget uppger sig ha avbrutit samarbetet med underleverantören för den tid utredningen pågår. Leverantören misstänks ha anställt barn under 16 år.

 • Stora Enso beklagar barnarbetskraft

  10.03.2014 Ekonomi

  Skogsbolaget Stora Ensos vd Jouko Karvinen beklagar att det förekommer barnarbetskraft bland bolagets underleverantörer. Han har skickat ett brev till aktieägarna och försäkrat att bolaget gör sitt bästa för att minska barnarbetskraften.

 • Fairtrade gav Brobbeys barn möjlighet att gå i skola

  22.10.2013 Samhälle

  Många är skeptiska till att rättvisemärkning verkligen leder till att odlare och arbetare i u-länder verkligen får bättrevillkor. William Kofi Brobbey och Johannes Wolpert berättar hur det ligger till.

 • Rättegång mot Finnwatch i Thailand

  01.04.2013 Inrikes

  En rättegång mot Finnwatch har inletts i Thailand. Fruktfabriken Natural Fruit anklagar Finnwatch fältforskningskoordinaator för att ha svartmålat fabriken och spridit falsk information.