Hoppa till huvudinnehåll

punkrock

 • Musiktest: Med vilket band blev Liam Gallagher berömd och vad sjunger de i Sápmi?

  15.02.2019 Kultur och nöje

  Svenska Yles musiktest!

  Svenska Yles musiktest! Testa dina pop/rockkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

 • Ingen rock utan kvinnor del 2: 70-talet, systerskap och erkännande

  18.12.2016 Kultur och nöje

  Aktivism och förändring i en politiskt tudelad tid.

  1970-talet var då kvinnor bildade band och mer och mer frigjorde sig från att bara vara artister. Man gjorde gitarrdriven, samhällsmedveten rock och skrev sina egna låtar och prövade sig fram i olika stilar som fortfarande påverkar musiker idag.

 • Han heter Lemmy och han spelar rock'n'roll

  24.12.2015 Kultur och nöje

  Få artister är lika kompromisslösa som Lemmy, 70 år.

  Det är få artister som genom hela sin karriär varit lika kompromisslösa som Lemmy.

 • Lang lebe die Deutsch Amerikanische Freundschaft

  10.11.2015 Kultur och nöje

  Det tyska kultbandet DAF besökte Finland för första gången.

  1981 hörde jag i en punkklubb musik som jag aldrig hört förut. Jag frågade klubbägaren vad det var för ett band och han svarade Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF). Jag trodde att han skämtade.

 • Quo vadis PKN?

  19.06.2015 Kultur och nöje

  "Quo Vadis" är latin och betyder ungefär “Kaveri hei! Käytsä vittuilee, häh?”. För några veckor sedan var vi alla punkare och bästa vänner med Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN i folkmun).

 • Punken och en känsla av revolt i hjärtat

  19.05.2015 Kultur och nöje

  Attityd med åländska punktrion Mordhundarna.

  "Jag köper det där att Blondie och The Police var punk när dom kom. Det var mil mellan Dead Kennedys och Blondie, men ändå kände man att dom kom ur samma kärna."

 • Den som flyr blir melankolisk och arg

  08.05.2015 Kultur och nöje

  Att leva i exil ger ett kluvet jag

  Den kinesisk-engelska författaren Xiaolu Guo skriver om hur svårt det är att byta land och kultur. För henne har språket blivit en ny hud.

 • Succé för PKN i Lappträsk

  26.03.2015 Östnyland

  Pertti Kurikan Nimipäivät drog hundratals besökare.

  Ett fullt Hotelli Hanhi och en ivrig publik. Punkbandet och UMK-vinnarna Pertti Kurikan Nimipäivät träffade fans och spelade tillsammans med Bob Malmström.

 • Vad är Punk?

  05.03.2015 Kultur och nöje

  Med anledning av Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK-tävlingen tänkte jag redogöra litet för den här omtalade musikgenren som de kallar "punk". Många finlandssvenskar har sällan eller aldrig kommit i kontakt med punk eller mött en äkta punkrockare tidigare.

 • Turbonegro kränkte fansen

  06.12.2014 Kultur och nöje

  Norska Turbonegro firar 25 år av death punk med väskan full av hitar och de spelade den 5.12 inför en fullsatt The Circus i Helsingfors.

 • Ny låt från NoNoNo i veckans nya låtar

  20.10.2014 X3M

  Måndag betyder nya låtar, och den här gången har vi tagit in NoNoNo, Zara Larsson, Billy Talent och Linnea Henriksson på spellistan. Lyssna på låtarna här!

 • Punktornet i Kottby

  28.07.2014 Samhälle

  Det var ett ganska ruskigt ställe. Vuoritalo, bergshuset, kallades det. Om jag minns rätt var jag två eller tre gånger där. Sista gången var 20. 11 2005 när GG Allins gamla band Murder Junkies spelade i Finland.

 • Träna med punk

  14.03.2014 Kultur och nöje

  Jag hatar gym. Så där. Nu är det sagt. Men missförstå mig rätt. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att röra på mig med allt från dagslånga naturvandringar i oländig terräng till flera timmars vedhuggande på stugan. Men gym har jag aldrig kunnat med. Det känns så konstlat och onaturligt. Dessutom saknas där ordentlig musik.

 • Punken är död - Leve Punken

  25.02.2014 Västnyland

  Punken kom med Sex Pistols och "God Save the Queen" i slutet av 70-talet. Också i Finland uppstod punkband, ett av de första var Slem and the Actionmen.

 • The Toxic Avenger söker flickvän

  31.12.2013 X3M

  Sista intervjun det här året har vi gjort med Thomas Knipström, som spelar i det Ricky Martin-inspirerade punkrockbandet Lords of Chernobyl. Han är en stor kille med yvigt hår, två katter och absurda fritidsintressen, som han sysslar med i väntan på apokalypsen.

 • Folkbildning: country och bluespunk

  02.04.2013 Titta och lyssna

  I morse steg jag upp och gick ut strax innan solen stigit upp. Jag lyssnade på Mudhoneys nya album Vanishing point. Världen luktade hundskit och såg otroligt vacker ut. Månen var halv.

 • Apulanta: Ett orm

  20.08.2007 Arkivet

  Apulanta har översatt sin egen låt "Mato"

  Apulanta (ung. konstgödsel) har översatt sin egen låt "Mato". Här får ni höra den geniala översättningen "Ett orm" i akustisk version.