Hoppa till huvudinnehåll

sångtexter

 • Vilken låt väcker starka minnen hos dig?

  20.06.2019 Kultur och nöje

  Svara på vår webbfråga.

  Berätta vilken låt som påverkat dig mest! Yle Vegas veckoslut ringer upp dig för att höra berättelsen bakom ditt låtminne.

 • Språkkolumnen: Skuggor som ruvar och under som sias

  11.12.2018 Kultur och nöje

  "Jag har aldrig varit lucia."

  Jag har aldrig varit lucia. Men jag sjöng tillräckligt bra för att någon gång få plats som tärna i luciatåget under skoltiden. En gång fick jag snabbt rycka in för någon tärna som hade blivit sjuk.

 • KAJ sätter upp musikal på Wasa Teater

  07.09.2017 Kultur och nöje

  Humorgruppens musikal har premiär hösten 2018.

  Humorgruppen KAJ börjar skriva en musikal som har premiär på Wasa Teater september 2018.

 • Svenska Yles serie om julmusik: Staffan var en stalledräng

  22.12.2016 Kultur och nöje

  Den helige Stefan stenades ihjäl på annandag jul.

  Staffan var en stalledräng grundar sig på den medeltida Stefanslegenden, där kung Herodes är en av huvudpersonerna. I våra dagar förknippas sången med luciafirandet, men egentligen hör den ihop med annandag jul, den så kallade Stefanidagen.

 • Svenska Yles serie om julmusik: Have Yourself a Merry Little Christmas

  16.12.2016 Kultur och nöje

  Hugh Martin fick skriva om sången – två gånger!

  Den första inspelningen av Have Yourself a Merry Little Christmas gjordes 1944 av Judy Garland för filmen Meet Me in St. Louis. Men Hugh Martins första text var så dyster att både Garland och regissören Vincente Minnelli krävde att han skrev om den.

 • Svenska Yles serie om julmusik: Luciasången

  13.12.2016 Kultur och nöje

  Sången är en hyllning till en stadsdel i Neapel.

  Trodde du att luciasången är en hyllning till luciahelgonet? Inte alls, sångtexten handlar om vågor och vind och vackra hamnkvarter i Neapel i Italien. Först 90 år efter att sången skrevs ändrades texten till att handla om ljusbringerskan.

 • Petter - fyrtioplussaren som når ut till kidsen

  11.10.2016 Kultur och nöje

  Petter låter sig inspireras av böcker i sina låttexter.

  Petter är aktuell med en ny bok. Men att själv börja läsa tog sin tid för artisten som själv varit väldigt öppen med sina egna läs- och skrivsvårigheter.

 • Dialektrockaren Rickard Eklund är Solveig von Schoultz-vinnare

  05.09.2016 Kultur och nöje

  Vinnarna i Solveig von Schoultztävlingen har kungjorts.

  Med en berättelse om minnen och starka bilder från skoltiden har dialektrockaren Rickard Eklund från Vörå tilldelats första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen.

 • "Jag behöver inte bestämma vad jag ska göra"

  17.04.2016 Kultur och nöje

  Eva Dahlgren är tillbaka efter nio års paus i låtskrivandet.

  De nio år som gått sedan Eva Dahlgren senast var aktuell med nytt material har ingalunda varit händelselösa. Hon har bland annat filmat super-8 för dokumentären om Ingrid Bergman. Och låten "Filmen om oss" gjorde hon också för just den filmen.

 • Kaj Korkea-ahos Beatlesmusikal Hey Dude premiärvisas

  15.01.2015 Kultur och nöje

  Det sjuder av aktivitet i sminklogen bakom Louhisalen i Esbo Kulturcentrum. Huvudrollsinnehavarna Alina Huldén, Vilhelm Nurmi och Carolina Råman får sina respektive make-ups. Samtidigt bombaderas de med frågor av Kulturens webbredaktör Peter Lüttge.

 • Marlenes slog Tommys på Danslistan

  14.11.2014 Kultur och nöje

  Unga dansbandet Marlenes fick in en fullträff på Danslistan. För första gången på nio veckor åkte de upp i toppen och ligger etta med sången Angelina. Marlenes bredade Tommys, som innehaft ledningen på listan i två månader.

 • Sveriges finaste sånger

  11.11.2014 Kultur och nöje

  Ofta har Tomas Andersson Wijs sånger exploderat i mig. De har kastat mig tillbaka i tiden, till min egen barndom, skriver Sebastian Bergholm.

 • Angelina fick en egen sång

  11.09.2014 Kultur och nöje

  Angelina vägde bara 470 gram när hon föddes. Det blev en tuff start för henne och familjen i Sundom. Idag mår Angelina bra och har fått en egen sång. Mamma Marlene Östersund i dansbandet Marlenes skrev en låt om sin lilla flicka. Marlene berättar att orden bara rann ur henne och att lilla Angelina redan gillar låten. Marlenes utmanar på veckans Danslista med nya singeln Angelina.

 • Svartfåglar & stjärnfall i Ingå

  28.03.2014 Kultur och nöje

  "Svartfåglar & Stjärnfall" heter ett konstprojekt där konstnären Susanne Remahl i första hand står för målningarna och musikern Fredrik Furu för texterna. Efter utställningar i såväl Vasa som Stockholm står Galleri Karaija i Ingå i tur.

 • Amanda Almén från Korsholm tävlar i MGP

  09.09.2013 Österbotten

  5:e oktober är det dags för final i Melodi Grand Prix - Svenskfinlands låttävling för barn. Av tio finalister kommer sex från Österbotten.

 • Lenas band blandar ihop egen musik

  03.05.2013 Västnyland

  Jag är nöjd med skivan, säger Lena Lindroos. Lena är en del av Lena & The Slide Brothers. Bandet gav ut sin andra skiva, Shine your light, i mars.

 • Folkbildning: country och bluespunk

  02.04.2013 Titta och lyssna

  I morse steg jag upp och gick ut strax innan solen stigit upp. Jag lyssnade på Mudhoneys nya album Vanishing point. Världen luktade hundskit och såg otroligt vacker ut. Månen var halv.

 • Apulanta: Ett orm

  20.08.2007 Arkivet

  Apulanta har översatt sin egen låt "Mato"

  Apulanta (ung. konstgödsel) har översatt sin egen låt "Mato". Här får ni höra den geniala översättningen "Ett orm" i akustisk version.

 • Eva Dahlgren 1984

  15.03.2007 Arkivet

  Är i Söndagsöppet från 1984 får vi se en ung Eva Dahlgren.

  Här i Söndagsöppet från 1984 får vi se en ung Eva Dahlgren som just kommit ut med en ny skiva.