Hoppa till huvudinnehåll

packis

 • Klimatförändringen är ingen fjärran spekulation – den syns konkret här och nu

  19.11.2019 Vetamix

  Vi ser förändringar t.ex. i naturen på åkern och vägarna.

  Finlands klimat har redan blivit tydligt varmare, speciellt på vintern. Vi ser förändringar i naturen på land och särskilt i havet. Vägunderhåll, jordbruk och skogsbruk påverkas. Vi vill veta vilka förändringar du har sett i väder, snömängder, djur och natur?

 • Video: Is på Amurfloden sprängdes - spektakulärt skådespel

  08.04.2018 Utrikes

  Förhindrar att isen packar sig och orsakar översvämning.

  Myndigheterna i Kina har sprängt isen på Amurfloden för att undvika att det uppstår isvallar och isdammar då islossningen sätter in.

 • Ovanligt lite is i Östersjön i vinter

  31.01.2017 Inrikes

  Packis försvårar ändå sjöfarten.

  Det finns ovanligt lite is i Östersjön i vinter. För sjöfarten har vintern ändå varit svår eftersom de hårda vindarna gjort att det bildats packis.

 • Wasa Express tillbaka i tidtabellen

  25.02.2014 Österbotten

  I kväll tisdag avgick färjan Wasa express enligt tidtabell klockan 20. Till Vasa anlände färjan klockan 16 under eftermiddagen ett par timmar försenad.

 • Wasa Express är nu i land

  25.02.2014 Österbotten

  M/S Wasa Express har nu anlänt till Umeå. Den beräknade avgången från Umeå är klockan 11:00 lokal tid.

 • Nyårssång håller modet uppe på Akademik Sjokalskij

  01.01.2014 Utrikes

  Passagerarna vid det fastfrusna ryska forskningsfartyget Akademik Sjokalskij har tagit emot det nya året med en egenhändigt komponerad sång på övre däck. Evakueringen med helikopter har inte gått att genomföra på grund av hårda vindar. Se dem sjunga i videoklipp!

 • Forskningsfartyget kvar i isen

  31.12.2013 Utrikes

  Det ryska forskningsfartyget Akademik Sjokalskij sitter fortfarande fast i isen vid Sydpolen. Hårda vindar har satt stopp för försöket att evakuera passagerarna med helikopter.

 • Ryssland: Polarfarare evakueras med helikopter

  30.12.2013 Utrikes

  Passagerarna ombord på forskningsfartyget Akademik Sjokalskij vid Sydpolen kommer att evakueras med helikopter, meddelar det ryska utrikesministeriet. Akademik Sjokalskij har fastnat i tjock packis och tre isbrytare har misslyckats med att undsätta fartyget.

 • Räddning av forskningsfartyg drar ut på tiden

  28.12.2013 Utrikes

  Två isbrytare som försökt undsätta ett ryskt forskningsfartyg som fastnat i isen vid Antarktis har tvingats vända tillbaka på grund av den tjocka isen. En tredje isbrytare tros nå fram på söndag.

 • Lång process att reparera trasig sjökabel

  11.07.2013 Inrikes

  Det hör inte till vanligheterna att en sjökabel går sönder. Och går de sönder är det en svår och långsam process att få dem tillbaka i bruk.

 • Isen tjocknar ute till havs

  05.04.2013 Österbotten

  Det finns ingen vår i sikte för tillfället. Åtmninstone inte då man ser på isläget i Bottniska viken. Isen är mycket tjockare och breder ut sig ännu mer än den här tiden de senaste åren.