Hoppa till huvudinnehåll

kunnande

 • Dags igen för politikerveckan Finlandsarenan i Björneborg – många olika experter samlas för att diskutera samhälleliga frågor

  15.07.2019 Inrikes

  Fokus bland annat på kunnandet i framtiden och innovationer.

  Temat för evenemanget i år är kunnandet i framtiden och innovationer, men det finns alla möjliga slags saker som lyfts fram.

 • Rinne: Sysselsättningsmålet på 75 procent är bara början

  19.06.2019 Inrikes

  En sysselsättningsgrad på 75 % är möjlig anser Rinne.

  Statsminister Antti Rinne (SDP) anser att det är möjligt att nå regeringens mål om en sysselsättningsgrad på 75 procent i Finland år 2023.

 • Long Play avslöjar: Färdiga mallar styr Migris negativa asylbeslut

  03.05.2017 Inrikes

  Anställda vittnar om brådska och inkompetens.

  Nättidningen Long Play avslöjar att Migrationsverkets asylbeslut har fattats av delvis inkompetent personal och under stor brådska.

 • Brist på kunnig arbetskraft i Österbotten

  04.04.2017 Österbotten

  En tredjedel av företagen hittar inte lämplig personal.

  Företagen i Österbotten har problem att hitta kompetent arbetskraft. Det hävdar Österbottens handelskammare. Det behövs bland annat flexibla möjligheter till omskolning för att råda bot på problemet.

 • "Arbetslösheten knäcker min pappa"

  29.09.2016 Samhälle

  En berättelse om att vara utan jobb år 2016.

  Min pappa är en mångsysslare, men jag förstår inte varför ingen anställer honom. Är det på grund av hans ursprung, ålder eller utbildningsnivå?

 • "Arbetslösheten nästan knäckte mig"

  27.09.2016 Samhälle

  En berättelse om att vara utan jobb i Finland 2016.

  Jag kämpade för min examen och trodde att den skulle leda till jobb. Så blev det inte. Idag är jag fastanställd, men höll på att tappa hoppet under tiden som arbetslös.

 • Invandrarnas kompetens ska tas till vara - regeringen godkände program för integrationsfrämjande

  08.09.2016 Inrikes

  Andra programmet för integrationsfrämjande godkändes.

  Regeringen godkände på torsdagen programmet för integrationsfrämjande för de kommande fyra åren. Målet är att främja likabehandling och att åtgärderna sätts in i början av integrationsprocessen.

 • Nu går det att kolla socialvårdarnas kompetens

  18.08.2016 Inrikes

  Valvira har grundat ett nytt register.

  Tillsynsmyndigheten Valvira håller på färdigställa ett register över yrkesutbildade personer inom socialvården.

 • Många frågetecken kring svensk läkarutbildning i Åbo

  21.04.2016 Österbotten

  Läkarbrist i Österbotten behöver åtgärdas.

  Närmare trettio procent av läkartjänsterna i Vasa med omnejd är obesatta. Åbo universitet vill svara på läkarbehovet genom att inleda medicinsk utbildning även på svenska. Projektet är förknippat med en rad stora svårigheter och många frågetecken.

 • Högskolorna är välutrustade med digitala verktyg

  25.11.2015 Inrikes

  I framtiden kommer vi att vara mindre bundna vid skärmen.

  Förutom digitala kunskaper kommer framtidens arbetsmarknad att fråga efter mer komplexa kunskaper, såsom sociala färdigheter och nyfikenhet. Det förutspår Jan Hylén, en av Sveriges främsta experter inom digitaliseringen av skolan.

 • Guld och brons i yrkesskicklighet

  11.04.2014 Österbotten

  Tre medaljer blev slutsaldot för Yrkesinstitutet Optima i Jakobstad i FM i yrkesskicklighet i Lahtis på torsdag. Tobias Wik vann guld för sitt kunnande inom murning och plattläggning och Fredrik Kortell och Robert Laine fick brons inom husbyggnad respektive maskinbearbetning.

 • Pekka Haavisto: U-länderna behöver ren energi

  17.03.2014 Österbotten

  Det finns en stor marknad för kunnande inom energiteknik och förnybar energi i utvecklingsländerna. Det säger utvecklingsminister Pekka Haavisto (Gröna) som besöker Vasa i samband med den så kallade energiveckan.

 • Besökarrekord på Turku ICT Week

  07.03.2014 Åboland

  Turku ICT Week, temaveckan om informations- och kommunikationsteknologi, avslutades på fredag i Kuppis och besöktes av närmare 1 200 personer.

 • Villa Elba fick europeiskt kvalitetspris

  05.02.2014 Österbotten

  Ungdomscentret Villa Elba i Karleby får ett europeiskt kvalitetscertifikat. Villa Elba är det första ungdomscentret i Finland som får ta emot certifikatet.

 • Flygledarna marscherar ut

  12.08.2013 Inrikes

  Flygplatsoperatören Finavia flyttar den regionala flygledningen från Tammerfors till Helsingfors-Vanda flygplats. I protest mot det här marscherar alla flygledare i det finländska flygledarförbundet ut på alla flygplatser. Finavia uppger att flygtrafiken inte påverkas.

 • Stort behov av ingenjörer i Vasaregionen

  06.08.2013 Österbotten

  Vasaregionen lockar ingenjörer som aldrig förr. Energiteknikbranchen på området sysselsätter idag 10.000 personer och tillväxten har varit större än på andra håll i landet. Så stor att man till om med talar om arbetskraftsbrist.

 • "Välutbildad arbetskraft är livsviktigt för Vasaregionen"

  20.05.2013 Österbotten

  Vasaregionen försöjer resten av Finland. Inte bara ekonomiskt utan också med kunnande om bland annat energi och livsmedel. Övriga delar av landet har mycket att lära sig från regionen, säger statsminister Jyrki Katainen

 • Novia expanderar på Filippinerna

  23.04.2013 Österbotten

  Yrkeshögskolan Novia ska börja erbjuda navigationsutbildning på Filippinerna, motsvarande utbildning finns idag i Åbo. Det här är en strategisk satsning som stärker yrkeshögskolans internationalisering och ger oss starkare närvaro i Asien, säger Novias rektor Örjan Andersson.

 • Novia expanderar på Filippinerna

  23.04.2013 Österbotten

  Yrkeshögskolan Novia ska börja erbjuda navigationsutbildning i Filippinerna, motsvarande utbildning finns idag i Åbo. Det här är en strategisk satsning som stärker yrkeshögskolans internationalisering och ger oss starkare närvaro i Asien, säger Novias rektor Örjan Andersson.

 • Qatar vill köpa finländska aktier

  04.03.2013 Ekonomi

  Emiren av Qatar har uttryckt intresse för att köpa aktier i finländska storföretag. Statsminister Jyrki Katainen (Saml) och utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml) har träffat emiren under sin pågående rundresa i Mellanöstern.