Hoppa till huvudinnehåll

sverigefinska

 • Finländare i Sverige

  20.05.2015 Arkivet

  "Som ensamstående mamma klarar jag inte mig i Finland"

  "Som ensamstående mamma klarar jag inte mig längre i Finland". På 1960- och 1970-talet var många finländare arbetslösa. En del flyttade till Sverige i hopp om ett jobb och ett bättre liv.

 • Ny stolthet bland sverigefinnar idag

  15.10.2014 Utrikes

  En ny stolthet syns i den sverigefinska identiteten i Sverige, konstaterar flera synligare sverigefinländare i dag. Men samtidigt förundrar sig en del över att så många sverigefinnar har aktiverat sig i Sverigedemokraterna, som gör politik med främlingsfientliga element.

 • Inne att vara finne

  08.04.2013 Kultur och nöje

  På soundtracket till Mika Ronkainens aktuella film, Ingen riktig finne, gör Darya och Månskensorkestern nya versioner av gamla låtar som är skrivna ur ett sverigefinländskt perspektiv och handlar om erfarenheter som finsk invandrare i Sverige. Ralf Sandell har träffat huvudpersonen i Ingen riktig finne, Kai Latvalehto och pratade om musikens betydelse, dels i filmen, men också för Kai själv och andra generationens sverigefinländare överlag.

 • Anna Järvinen om Finland och Sverige

  10.06.2008 Arkivet

  Längtar efter ett hem som kanske inte finns mera?

  Sångaren och låtskrivaren Anna Järvinen samtalar i Bettinas soffa om identitet och skillnaderna mellan Finland och Sverige.