Hoppa till huvudinnehåll

teaterkritik

 • Låga arvoden och små kretsar stora utmaningar för frilanskritiker

  04.01.2018 Kultur och nöje

  Är 50 euro en rimlig ersättning för en recension?

  Att vara frilanskritiker är utmanande på olika sätt: arvodena är låga, den finlandssvenska kulturkretsen är liten och risken för jäv är stor. Det är också ett ensamt och utsatt yrke där den ibland osakliga tonen på sociala medier kan slå hårt mot unga skribenter som tar sina första steg i en bransch stadd i förändring.

 • Så här föddes Marilyn, Monika och Författaren i badkaret i Radioteaterns nya föreställning

  24.09.2017 Kultur och nöje

  Vi bad om tre recensioner av en pjäs som ännu inte fanns.

  Radioteaterns nyaste pjäs är skriven utgående från tre påhittade recensioner av ett hörspel som ännu inte fanns. Jag tycker att ...And nobody else but you är en underbar föreställning, skriver Jessica Edén. Återstår att se om kritikerna känner igen sina egna texter.

 • Cris af Enehielm: Skärp er, teaterkritiker!

  09.11.2015 Kultur och nöje

  Teaterfolket har fått nog av dåliga recensioner.

  Konstnären Cris af Enehielm har tröttnat på den negativa kritik som många teaterkritiker sysslar med. Enligt henne verkar det som att teaterkritiker inte drivs av kärlek till teatern, utan av förakt och av maktbehov.

 • Historisk miss i Fosterlandet

  13.04.2015 Kultur och nöje

  Varför tror vi att Mannerheim höll radiotal till folket?

  Förutom starkt skådespeleri och en fyra timmar lång kvalkad av klichéer om det finska lynnet så innehåller storsatsningen en del historiska underligheter.

 • In memoriam Stella Parland

  03.02.2015 Kultur och nöje

  Den finlandssvenska författaren, teaterrecensenten och teatervetaren Stella Parland avled stilla natten till tisdag på Mejlans sjukhus i Helsingfors. Hon blev fyrtio år.

 • "Jonas Karlsson briljant som Richard III"

  15.10.2014 Kultur och nöje

  Kulturredaktör Mi Wegelius är mer begeistrad över Jonas Karlssons rollprestation i Dramatens Richard III än hans gestaltning av Mikko Virtanen i filmen Hallonbåtsflyktingen.

 • Delade meningar om österbottniskheten

  24.02.2014 X3M

  Catzo och Anka gick på teater och såg föreställningen Gräset är mörkare på andra sidan. Catzo såg den i Helsinfors, Anka såg den i Vasa. Här är deras upplevelser.

 • 53 000 finlandssvenskar kan visst ha fel

  04.11.2013 Kultur och nöje

  Liksom de 11 737 021 tyskar som röstade på Adolf Hitler i riksdagsvalet i november 1932 hade fel. Jag skriver det här angående pjäsen Grottmannens tioårsjubileum på Svenska Teatern den 9 oktober i år. Tioårsjubileet till äran fick monologen en nyrecension i Hufvudstadsbladet (12.10.2013): ”Kan en grottman föråldras?”

 • "Varje recension är reklam för teatern"

  02.10.2013 Österbotten

  Vilken makt har en teaterrecensent och hurudan kritik ska en skådespelare kunna tåla? Bland annat de frågorna diskuterade lektor Gabriele Alisch med avstamp i efterspelet av premiären på Wasa Teaters storsatsning Fighting Star.

 • Pengars makt, Lust och Rocknroll

  29.08.2013 Kultur och nöje

  Årets största teatergästspel hämtade 90-talets kultregissör Frank Castorf till Helsingfors festspel.

 • Musikal och ny dramatik på Åbo stadsteater

  09.04.2013 Titta och lyssna

  Åbo stadsteaters jubileumssäsong fortsätter. På stora scenen gör Riku Nieminen sin musikaldebut och charmar sin publik, på lilla scenen charmar man med något som kunde kallas "slow theatre" när en nyskriven pjäs av Pipsa Lonka får sin Finlandspremiär.