Hoppa till huvudinnehåll

atmosfären (jorden)

 • Stort eldklot skådat på himlen i Lappland - orsakades antagligen av en meteorit

  16.11.2017 Inrikes

  Damp ned strax innan sju.

  Enligt jourhavande brandmästaren berodde ljusfenomenet och smällarna på en meteorit eller något liknande.

 • Cassini brann upp i Saturnus atmosfär - tjugo års forskningsresa är avslutad

  15.09.2017 Utrikes

  Mycket värdefull information har samlats in.

  Rymdsonden Cassini har efter två decennier avslutat sitt uppdrag i rymden. Forskarna har tack vare Cassini kunnat samla in mycket värdefull information.

 • Johnny och hans studiekamrater byggde Finlands första satellit

  18.04.2017 X3M

  Johnny har bland annat utvecklat solpanelerna på Aalto-2.

  Finlands första satellit skjuts enligt planerna upp i rymden på tisdagen. Johnny Finnholm har varit med och byggt den och han menar att vem som helst, i teorin, kan bygga en satellit.

 • Meteorologer oroade över spar i amerikanska klimatforskningen

  20.03.2017 Inrikes

  Utbyte av data mycket viktig inom forskningen.

  Forskare i Finland följer med oro planerna i USA på att skära ner anslagen till det nationella vetenskapliga forskningscentret NOAA. Generaldirektören för Meteorologiska institutet, Juhani Damski säger att all forskning och observation inom området baserar sig på ett brett internationellt samarbete och nu hotar mängden data att minska.

 • Norrsken kan förstöra ozon

  22.12.2016 Inrikes

  Nya forskningsresultat från Sodankylä.

  De högenergiska partiklarna som hör samman med pulserande norrsken kan möjligen orsaka märkbar förstörelse av ozonet i stratosfären. Det visar ny forskning.

 • Massvis med metan i luften hotar klimatmål - oklart varifrån gasen kommer

  12.12.2016 Utrikes

  Rekordstor ökning 2014 och 2015.

  Kampen mot klimatförändringen kan bli ännu svårare på grund av en rekordstor ökning av mängden metangas i luften under 2014 och 2015.

 • Himlen i söder lystes upp av speciellt halofenomen

  11.12.2016 Inrikes

  Halofenomenet kan uppstå av iskristaller.

  En kraftig ljusgård - en halo - kunde på lördag iakttas på himlavalvet i södra Finland. Många människor rapporterade om fenomenet som uppstod strax efter klockan tolv på dagen.

 • Jordens koldioxidhalter överskred kritisk gräns

  24.10.2016 Utrikes

  Väderfenomenet El Niño har förvärrat läget.

  Mängden koldioxid i jordens atmosfär är nu i medeltid högre än någonsin före industrialiseringen, meddelar den Meteorologiska världsorganisationen WMO. Andelen växthusgaser är nu högre än någon gång på åtminstone 800 000 år.

 • "Konsumera mera för att rädda jorden!"

  06.09.2016 Samhälle

  Westergård: Teknologi och konsumtion är räddningen.

  Rune Westergård har skrivit boken ”Ett jordklot räcker” för han tror att vi kan lösa de miljöproblem som hotar vår värld.

 • Mängden växthusgaser i atmosfären slår rekord igen

  09.11.2015 Utrikes

  Nivåerna har inte varit så höga på 800 000 år säger FN.

  Mängden växthusgaser i atmosfären var rekordhög år 2014, meddelar världsorganisationen för meteorologi WMO. Nivåerna har inte varit så höga på 800 000 år, uppskattar FN:s klimatpanel.

 • Förseningar efter radarstörning i Sverige

  04.11.2015 Utrikes

  Inga plan fick lyfta eller landa.

  Solstorm påverkade radarsystemet i Sverige så mycket på onsdagen att inga flyg fick landa eller lyfta under en dryg timme.

 • Blodröd supermåne på himlen i natt

  27.09.2015 Inrikes

  Det ovanliga fenomenet sker ungefär en gång per 20 år.

  Den som är intresserad av astronomiska fenomen ska vakna tidigt natten till måndag. Då inträffar både supermåne och blodmåne samtidigt, vilket inte har skett på 30 år.

 • Österbotten på 40 kilometers höjd

  15.08.2015 Österbotten

  Katternö Skywatchers sköt upp höghöjdsballong som fotade.

  Katternö Skywatchers i Pedersöre sköt på lördag morgon upp två höghöjdsballonger från Katternö. En av ballongerna var utrustad med kamera som filmade och fotograferade Österbotten från 40 kilomers höjd.

 • Kommentar: Klimatet svårare att rädda än ozonskiktet

  12.09.2014 Inrikes

  Ozonskiktet håller på att återhämta sig. Det visar att internationella avtal kan lösa miljöproblem, men klimatfrågan är av betydligt kvistigare art.

 • FN: Ozonlagret håller på att repa sig

  10.09.2014 Utrikes

  Ozonskiktet i atmosfären visar för första gången tecken på att bli tjockare. Det finns hopp om att ozonhålet vid Antarktis växer igen.

 • Skogsdoften skyddar mot klimatuppvärmningen

  01.04.2014 Inrikes

  Den friska skogsdoften som känns så behaglig är inte bara skön att andas- den skyddar också vår planet mot den globala uppvärmningen. Barrskogsdoften bildar nämligen i förlängningen moln, som skyddar jorden från solstrålarna.

 • Forskare upptäckte viktiga molekyler

  28.02.2014 Inrikes

  Nu kan klimatprognoserna för femtio år framöver bli säkrare efter att en grupp forskare vid Helsingfors universitet och vid en institution i Tyskland har hittat aerosolpartiklar som bildas av gaser från träd.

 • IPCC:s nya klimatrapport: Ännu säkrare att människan är boven

  26.09.2013 Utrikes

  FN:s klimatpanel IPCC möts den här veckan i Stockholm för att presentera den mest omfattande internationella klimatrapporten hittills. Rapporten visar tydligare än tidigare att människan står bakom den globala uppvärmningen. Läs också: Förberedelser för klimatförändringen i all tysthet och Miljöforskare: Klimatpanelens jätterapporter har levt ut sin tid

 • Meteorregn pryder natthimlen

  29.07.2013 Inrikes

  Perseiderna är ett av årets rikligaste och mest följda meteorregn. I augusti kan man se hela 60 stjärnfall under en timme. Stjärnfallen lär synas bäst nätterna mellan den 10:e och 13:e augusti.

 • Radioaktivt ämne hittades i regnvatten

  05.06.2013 Inrikes

  Regnvattnet i Helsingfors innehöll höga halter av det radioaktiva ämnet tritium i början av året, rapporterar strålsäkerhetscentralen Stuk.

Sidor