Hoppa till huvudinnehåll

transparens

 • "Att supa sig full på skattemedel är inte tillåtet" – men gränsen bestäms inte i lagen utan kommunerna gör själva upp reglerna, säger jurist

  12.03.2019 Huvudstadsregionen

  Det som hör till sedvanligt alkoholbruk är okej.

  Det som hör till sedvanligt alkoholbruk är okej men att supa sig full på skattemedel är naturligtvis inte tillåtet. Den något luddiga formuleringen ”sedvanligt bruk” måste varje kommun definiera själv genom att sätta upp regler för när alkoholbjudning är motiverat, säger ledande jurist Ida Sulin vid Kommunförbundet.

 • Rättsexperter: Finland på efterkälken gällande öppenhet kring underrättelseverksamhet

  18.12.2017 Inrikes

  Mäenpää: Sverige och Storbritannien har annan kultur.

  Att öppet berätta om underrättelseverksamhetens prioriteringar och budget borde inte vara ett hot för landets säkerhet, säger professor Olli Mäenpää.

 • Ledarskapskonsult: Otroligt svårt att vara vd i mediehus

  09.11.2017 Inrikes

  Styrelser har lätt att misslyckas i rekryteringen av vd.

  Det är lätt för styrelser att misslyckas i rekryteringen av vd till mediehus. Ledarskapskonsulten Kenneth Söderholm säger att man vid chefsrekrytering borde fokusera mer på ledarskap och mindre på strategi.

 • Förtroendevaldas bindningar har nu publicerats - Vapaavuori har ingen betydande egendom

  02.08.2017 Huvudstadsregionen

  Tre av fem borgmästare har anmält sina bindningar.

  Helsingfors och Vanda har publicerat information om de förtroendevaldas bindningar på städernas webbplatser. I Esbo, Kyrsklätt och Grankulla uppger man att motsvarande information publiceras i augusti. Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) har anmält sina bindningar och har ingen betydande egendom.

 • Bankdirektören och Kalle Anka-mannen vill att Hangöpolitiken är mer transparent

  11.04.2017 Västnyland

  Torbjörn Ekholm och Tom Rönnblad är nya i politiken i Hangö.

  Torbjörn Ekholm och Tom Rönnblad är två av de tretton nya ledamöterna i nya stadsfullmäktige i Hangö. Båda två vill se mera öppenhet i beslutsfattandet i Hangö.

 • Tysk advokat kämpar mot Facebook

  16.11.2016 Utrikes

  Kämpar för att få bort hatkommentarer.

  Han har fått nog av alla hatkommentarer på Facebook. Ja, eller egentligen på att Facebook låter de här kommentarerna stå kvar. Redan ifjol försökte Chan-jo Jun få företaget och dess ledning inför domstol och nu försöker han på nytt.

 • Yles principer för kommunikation

  06.06.2016 Bolaget

  Yle är öppen och offentlig i sin kommunikation.

  Vi kommunicerar öppet och gärna om vår verksamhet. Vi motiverar våra beslut på ett gott sätt. Vi väljer rätt talesperson, ton, kommunikationssätt och kanal för varje målgrupp.

 • Ung man gick före erfarna kvinnor

  17.05.2016 Kultur och nöje

  Professorsutnämningen i filmregi väcker jämställdhetsdebatt.

  Den 36-årige, relativt oerfarne Dāvis Sīmanis valdes till professor i spelfilmregi vid Aaltouniversitetet, framom tre etablerade kvinnliga regissörer. Aleksi Bardy, som ledde tillsättningskommittén, hävdar att Sīmanis valdes för sin mångsidighet och sina idéer, inte för sitt kön.

 • Lidl uppmanas bli öppnare och ta mer ansvar

  10.11.2015 Inrikes

  Allmänheten kan delta i kampanjen.

  Finnwatch har tillsammans med föreningen för etisk handel Eetti inlett en kampanj där handelskedjan Lidl uppmanas till större öppenhet och ökat ansvar.

 • Stubb: Det kan bli tummen upp eller tummen ner för förvaltningsregister

  04.11.2015 Inrikes

  Det finns många förbättringsförslag, säger finansministern.

  Frågan om ett nytt förvaltningsregister för inhemska aktieinnehav avgörs inte under de närmaste dagarna, uppger finansminister Alexander Stubb (Saml). Han medger att förslaget kan kräva förbättringar.

 • Professorer kritiserar Finland för förvriden energipolitik

  20.10.2015 Inrikes

  Besluten bygger på felaktiga uträkningar, säger forskare.

  Finland använder sig av det internationella energirådet IEA:s kritiserade modeller i sin energipolitik. Det kan leda till att man använder sig av olämpliga energiformer då man underskattar förnybar energi.

 • Hur bra flaggar Lovisa för öppenhet?

  24.09.2015 Östnyland

  Sätt ut alla stadens inköp på webben kräver politker.

  I Lovisa går åsikterna isär för hur öppet staden borde redovisa för alla inköp. Sätt allt ut på webben anser Kari Hagfors Saml, i sin fullmäktigemotion. Det blir för krångligt och äventyrar integritetsskyddet svarar stadsstyrelsen.

 • Finlands pensionssystem får beröm

  13.10.2014 Inrikes

  Finland klättrade högt upp på listan på fungerande pensionssystem i en internationella jämförelse gjord av Melbourne Mercer. Finland får beröm för transparens, men det finns plats för förbättring i hållbarhetskategorin.

 • Anonymt aktieägande stöter på mothugg

  26.09.2014 Inrikes

  Justitieministeriet och flera andra är kritiska till ett lagförslag som skulle tillåta inhemska aktieägare att gömma sig i förvaltningsregister.

 • Nordea vägrar kommentera intern undersökning

  29.01.2014 Östnyland

  Nordea vägrar kommentera undersökningen i det märkliga fallet där en kvinna lade in pengar på sitt konto, för att senare märka att en större summa saknades. Banken hänvisar till banksekretessen och avslöjar inte vad undersökningen kommit till för resultat.

 • "Som cirkusunderhållning att veta vad folk förtjänar"

  31.10.2013 Huvudstadsregionen

  Skatteuppgifterna från fjolåret har nu spritt sig som löpelden i alla medier. Efter en snabb koll på stan visar sig intresset för topplistorna över Finlands rikaste män och kvinnor vara ytterst splittrat. Att snegla på hur mycket det finska folkets grädda förtjänar och betalar i skatt påminner nästan om cirkusunderhållning, tycker en del.

 • Konsumenten får större insyn i den finska livsmedelshygienen

  18.06.2013 Strömsö

  Livsmedelshygien är något som berör oss alla. Med Eviras Oivaprojekt får livsmedelstillsynen en helt ny genomskinlighet.

 • Svenska Yle börjar publicera webbstatistik

  06.06.2013 Frågor & svar

  Näthat, Eurovisionen och Skolmusik 2013. Bland annat dessa ämnen återfinns på topplistan över mest lästa texter i maj, när Svenska Yle nu börjar ge ut besökssiffror för webben varje månad. Från och med början av juni börjar Svenska Yle publicera webbstatistik på Svenska.yle.fi.

 • Fransk transparens-kampanj populär

  12.04.2013 Utrikes

  President François Hollande uppmanar till krig mot skattesmitare och skatteparadis, och ministrarna i den socialistiska regeringen får också finna sig i att deras skattedeklarationer och inkomstkällor synas. Kampanjen har väckt stort gehör internationellt.