Hoppa till huvudinnehåll

såser

  • Pauls mustiga tomatsås - grunden till fem goda vardagsrätter

    10.08.2018 Recept

    Frys ner den och ta fram då nöden är som störst.

    Tomatsåsen kan man ha färdig i frysen. Såsen fungerar lite som en schweizisk armékniv – den går att använda till allt när nöden är som störst.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    09.08.2018 Recept

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Senapssås

    20.09.2017 Recept

    Utsökt till förslagsvis griskotletter.

    Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.

  • Storköket som håller Sibbo i gång

    15.05.2017 Östnyland

    Över 3 000 matportioner tillreds alla vardagar.

    Över 3 000 matportioner tillreds alla vardagar i storköket i Lukkarin koulu i Nickby. I det nya storköket lagas få huvudrätter från början till slut.

  • I Pedersöre gör man skolmaten själv

    24.08.2016 Österbotten

    Halvfabrikat används bara i undantag.

    I köket i Sursik skola i Pedersöre görs dagligen mat för cirka 1800 personer. Allt från biffar till kryddblandningar och såser görs från grunden.

  • Michael Björklunds kökstips

    24.05.2016 Vetamix

    Superkocken Michael Björklund ger smarta tips i köket.

    I serien Köktips som är riktad främst till studerande inom kock- och restaurangbranschen lär kocken Michael Björklund ut handfasta tips för att lyckas bättre i köket.

  • Vete - världens viktigaste brödsäd

    28.04.2016 Mat och fritid

    "Vete finns överallt, även där du inte vill."

    Vetet har en lång och komplex historia. Sedan stenåldern har människan odlat enkorn, emmer, durum, spelt och brödvete. Idag odlas mest brödvete, men gamla sorter har blivit populära igen och berikar utbudet av detta viktiga sädesslag.

  • Mousserande vin och korv med bröd är ett klockrent par

    16.05.2015 Mat och dryck

    Kalasnytt: Ellas bubbledogs.

    Mousserande vin kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Worcestershiresås

    23.08.2013 Strömsö

    Lord Marcus Sandys återvände till England efter flera år i Indien. Han frågade apotekarna Lea & Perrins i Worcester om de kunde laga en indisk kryddsås, som han hade blivit förtjust i.

  • Senap - en exklusiv krydda

    25.03.2013 Kulturhistoria

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Ketchup - såsernas sås

    21.01.2013 Strömsö

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Trattkantarellsås över öppen eld

    17.09.2009 Arkivet

    En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

    En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.