Hoppa till huvudinnehåll

Ben

 • Fönstertittarsjuka (claudicatio intermittens)

  13.03.2013 Hälsa

  Börjar benen värka efter en stunds promenerande?

  Fönstertittarsjuka kallas den smärta som till följd av förträngda artärer uppstår i benen efter en stunds promenerande. "Stop smoking, keep walking" lyder receptet, men ibland behöver kärlen opereras om man ska kunna rädda patientens ben från amputation.

 • Staseksem och risken för bensår

  04.03.2013 Hälsa

  Förbättra venflödet innan huden går sönder.

  Pigmentförändringar kring fotknölen kan bero på att ventrycket är för högt i benen. Om det inte fås ner finns risk för bensår.

 • Undvik blodproppar under flygresan

  01.01.2013 Hälsa

  Redan en sex timmars flyresa ökar risken för blodproppar.

  Ska du ut och flyga? Kanske på en riktig långresa till solen och värmen? I en trång stol i turistklass? Redan en sex timmars flyresa ökar risken för blodproppar i benens djupa vener och i lungorna. Läs om vad du själv kan göra för att minska den.

 • Bensår

  27.10.2012 Hälsa

  Kroniska bensår beror på dålig blodcirkulation i benen. Problemet sitter i vener eller artärer – eller i både vener och artärer. I den här artikeln behandlar vi främst de venösa bensåren, men säger också några ord om de arteriella.

 • Lär dig tejpa en stukad vrist

  23.07.2012 Hälsa

  Om du stiger snett i skogen och skadar ledbanden, dvs. vrickar foten, kan det vara bra att själv kunna bandagera vristen. Ett skadat ledband ger lätt efter en gång till om det inte har stöd. I videoklippet härnedan visar ortoped Jan-Magnus Björkenheim hur du skälv kan tejpa en stukad vrist.

 • Ros och bältros – två olika sjukdomar

  03.06.2012 Hälsa

  Vad är skillnaden mellan ros och bältros?

 • Åderbråck

  15.12.2011 Hälsa

  I Finland lider 30 procent av kvinnorna och 20 procent av männen av åderbråck. Åderbråck betyder att man har utvidgade blodådror. - Den främsta orsaken till det är genetiska faktorer, säger Mikael Railo, kärlkirurg.

 • Aspirin vid flygresor

  07.11.2011 Hälsa

  En del läkare rekommenderar Aspirin inför flygresor för att minska risken för blodproppar i ben och lungor. Andra säger att medicinen inte har någon effekt på den här typens blodproppar, d.v.s. proppar som bildas i venerna. Vilkendera ska man tro på? Läs hematologens svar:

 • Ros

  05.04.2011 Hälsa

  Får man lättare ros om man en gång har haft det förut? Lyssnaren hade ros för 13 år sedan och har nu fått det igen. Då rosen spred sig uppstod ett stort mörkrött område på vadens yttre sida. Vad beror detta på?

 • Reuma

  01.11.2010 Hälsa

  Reumatiska ledbesvär dyker upp i många varianter. De kan visa sig i en lindrig form, men också vara allvarligt invalidiserande.

 • Svarta vinbär förebygger atopisk hud hos barn

  31.08.2010 Hälsa

  Väntande mammor uppmanas att äta svartvinbär. Bärens fröolja har nämligen konstaterats förebygga atopisk hud hos barnen redan då de är i sin mammas mage.

 • Åderbråcksbehandling med skuminjektion (skleroterapi)

  29.08.2010 Hälsa

  Hur går en skuminjektionsbehandling av åderbråck till? Kärlkirurgen svarar.

 • Åderbråck – när ska de opereras?

  28.08.2010 Hälsa

  Varför ska åderbråck opereras och vilken är den rätta tidpunkten? Läs kärlkirurgens svar.

 • Rastlösa ben och åderbråck

  27.08.2010 Hälsa

  Åderbråck kan vara orsak till rastlösa ben.

  Hänger rastlösa ben och åderbråck ihop? Läs kärlkirurgens svar.

 • Rastlösa ben – och behovet av järn

  03.04.2010 Hälsa

  Järntillskott kan lindra rastlösa ben.

  Stämmer det att rastlösa ben kan bero på järnbrist? Doktorn svarar.

 • Blodtrycksmedicin - och svullna ben

  03.03.2010 Hälsa

  Manlig lyssnare har högt blodtryck och har fått utskrivet blodtrycksmedicinerna Atacand och Plendil. Lyssnarens ben sväller upp under dagen och på nätterna måste han flera gånger stiga upp för att kissa. Lyssnaren tror att det beror på Plendilet och har därför slutat med det och istället ökat Atacanddosen med en halv tablett. Kan man ta så mycket Atacand på en gång, dvs 32 mg + 16 mg?