Hoppa till huvudinnehåll

Mag-tarmsystemet

 • Gastroskopi

  08.10.2013 Hälsa

  Så här går det till när läkaren tittar ner i din magsäck.

  Vid en gastroskopiundersökning tittar läkaren ner i matstrupen och magsäcken med hjälp av ett böjligt rör. Med hjälp av gastroskopier hittas till exempel cancer i matstrupen, diafragmabråck och blödande magsår.

 • Norovirus

  28.02.2013 Hälsa

  Så skyddar du dig mot kräksjukan.

  Extremt smittsamt och extremt otrevligt. Läs om när du kan behöva läkarvård vid kräksjuka och vad du kan göra för att skydda dig mot viruset.

 • Blod i avföringen

  22.01.2013 Hälsa

  Hur orolig ska man vara om man hittar blod i avföringen?

  Hur orolig ska man vara om man hittar blod i avföringen? Gastroenterologen svarar:

 • Svampförgiftning - symptom och åtgärder

  10.09.2012 Hälsa

  Se upp för vit flugsvamp och stenmurkla.

  I Finland har vi fyra dödligt giftiga svampar: vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindelskivling och stenmurkla. De flesta allvarliga förgiftningarna förorsakas av vit flugsvamp.

 • Magkatarr (gastrit)

  09.09.2012 Hälsa

  Stress, helikobakterier och alkohol kan ge magkatarr.

  Varför får man magkatarr? Läs gastroenterologens svar.

 • Ulcerös kolit

  07.03.2012 Hälsa

  Ulcerös kolit (sårig tjocktarmsinflammation, colitis ulcerosa) är en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom som ger diarréer, som kan vara blodiga eller slemblandade. I Finland diagnostiseras ca 25 nya fall per år. De flesta patienterna är i 20–30-årsåldern när sjukdomen bryter ut.

 • Laktosintolerans

  23.02.2012 Hälsa

  Laktosintolerans är en defekt i tarmen

  Laktosintolerans är en defekt i tarmen som gör att man inte kan bryta ner laktos. På grund av en genetisk defekt saknar man enzymet laktas. Enzymet kan saknas helt eller delvis. I Finland har ungefär 20 procent av befolkningen laktosintolerans.

 • Skleroserande mesenterit

  09.01.2012 Hälsa

  60-årig dam har fått diagnosen sklreoserande mesenterit och undrar vad det är för en sjukdom. Läs gastroenterologens svar:

 • Livsmedel och säkerhet

  29.11.2011 Hälsa

  Min Morgon diskuterar livsmedel och hur man ska hantera dem för att undvika bakterier i maten. Med i studion är Annika Pihlajasaari, expert på livsmedelssäkerhet, som berättar mera om vilka livsmedel man ska vara särskilt försiktig med.

 • Gastrisk bypassoperation

  26.09.2011 Hälsa

  För den som lider av allvarlig övervikt och inte får bukt med vikten på annat sätt kan en operation av magsäcken vara ett alternativ.

 • Halsbränna och magsår

  18.05.2011 Hälsa

  De flesta har någon gång drabbats av sura uppstötningar eller halsbränna. Men när är det dags att bli orolig? Och vad är det egentligen som förorsakar magsår? Min Morgons husläkare Emma Kajander svarar på bland annat dessa frågor.

 • Antibiotika och alkohol

  02.02.2011 Hälsa

  Man hör ofta att alkohol är förbjudet under en antibiotikakur. Lika ofta hör man att orsaken är att man inte ska bli så berusad att man glömmer bort att ta sin medicin och att det inte finns någon annan orsak att låta bli att dricka under kuren. Vilkendera stämmer? Läs doktorns svar.

 • Divertiklar

  11.01.2011 Hälsa

  Divertiklar kan ge magknip och luftbesvär.

  Divertiklar är mot bukhålan utbuktande fickor i tarmväggen. Om divertiklarna är många talar man om divertikulos. Divertiklar är vanliga och frekvensen ökar med stigande ålder. Man räknar med att var tionde person under 45 år har någon enstaka divertikel, medan divertiklar förekommer hos de flesta över 80 år.

 • Endoskopiska undersökningar av matsmältningskanalen

  11.10.2010 Hälsa

  Endoskopiska undersökningar av magsäcken och tjocktarmen är viktiga då det gäller att utreda symptom från matsmältningskanalen. Genom att titta in i magsäcken eller tjockarmen kan man hitta förklaringen på t.ex. halsbränna, smärta i buken eller blod i avföringen.

 • Polyper i tjocktarmen – och risken för cancer

  04.10.2010 Hälsa

  Hur snabbt växer en tarmpolyp till något elakartat? Läs kirurgen Herman von Numers svar om tarmpolyper.

 • Fästingar i maten?

  30.06.2010 Hälsa

  Vad händer om man sväljer en fästing?

  Det kom en läsarfråga: Vad händer om man i misstag sväljer en fästing? Kan den suga sig fast i magen? Vad händer om den tar sig in i andra kroppsöppningar?

 • Gallreflux

  25.05.2010 Hälsa

  En äldre man, som i ungdomen fått gallblåsan bortopererad, får några gånger i månaden häftiga magsmärtor, som han beskriver som brännande. Smärtan strålar ibland upp i bröstet. En gastroskopiundersökning för ett par år sedan visade ett diafragmabråck, men ingenting annat avvikande. Han har fått utskrivet flera olika syrablockerande mediciner, vilka dock inte haft någon som helst inverkan på smärtan.

 • Tjocktarmscancer – screening av

  28.04.2010 Hälsa

  Hur stor är nyttan av tjocktarmscancerscreeningar?

  Lönar det sig att göra screeningar där man letar efter blod i avföringen för att upptäcka tjocktarmscancer? Läs gastroenterologens svar:

 • Kost och träning

  22.04.2010 Hälsa

  Den är viktigt att visa lika mycket omsorg om det man äter som att sköta sin träning. Fel kost kan förstöra eller fördröja träningsresultaten.

 • Ulcerös kolit (sårig tjocktarmsinflammation) – och risken för cancer

  03.03.2010 Hälsa

  Manlig patient har haft ulcerös kolit i femton år. Patienten får lindriga skov ca en gång per år. Han tar inte mediciner hela tiden, eftersom han tycker att biverkningarna är obehagliga, utan bara då han känner att ett skov är på gång. Stämmer det att risken för cancer ökar ifall man inte tar medicinerna regelbundet? Borde man ta medicinerna trots biverkningarna?

Sidor