Hoppa till huvudinnehåll

Bakterie- och svampinfektioner

 • Frysen dödar inte dina byxbakterier

  05.10.2016 X3M

  Blir jeansen en bakteriehärd om du inte tvättar dem?

  Det vanligaste rådet du får när du köper nya jeans är att vänta länge med att tvätta dem. Istället ska du stoppa dem i frysen när de blir äckliga. Men är det okej att tvätta jeansen endast två gånger om året, eller blir du då en vandrande bakterieodling?

 • Ehec

  06.11.2013 Hälsa

  Ehec-bakterien producerar toxiner som kan vara livshotande för speciellt småbarn och åldringar. Om man misstänker man att man har fått i sig ehec-bakterier ska man genast söka vård.

 • Honung och småbarn

  12.11.2012 Hälsa

  Honung är den bästa hostmedicinen för barn, men varför får den inte ges till barn under ett år?

 • Myggburna sjukdomar

  16.07.2012 Hälsa

  Visste du att också finländska myggor kan sprida sjukdomar?

  Också finländska myggor kan sprida sjukdomar. Förutom att de i princip kan vara bärare av malaria sprider de virussjukdomen Pogosta, som vart sjunde år infekterar lederna på upp till tusen finländare, myggburen harpest och hjärnhinne- eller hjärninflammation förorsakade av det s.k. Ingåviruset.

 • Ros och bältros – två olika sjukdomar

  03.06.2012 Hälsa

  Vad är skillnaden mellan ros och bältros?

 • Borrelios - symptom

  31.05.2012 Hälsa

  Borrelios är en besvärlig infektionssjukdom.

  Borrelios är en besvärlig infektionssjukdom som kan vara svår att känna igen för både lekmän och läkare. Den karakteristiska röda ringen runt fästingbettet uppkommer bara vid ca hälften av alla smittor och de senare symptomen kan vara konstiga och ospecifika. Här berättar två av landets borreliosexperter om symptom som borde få varningsklockorna att ringa.

 • Stelkramp

  28.05.2012 Hälsa

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Fästingbett under graviditet

  20.05.2012 Hälsa

  En väntande mamma har av sin hälsovårdare fått höra att om hon under sommaren får en fästing måste hon omedelbart få en antibiotikakur – också om fästingen inte suttit kvar länge och också om hon inte fått hudsymptom. Kvinnan brukar varje sommar ha några fästingar och skulle ogärna ta upprepade antibiotikakurer under graviditeten. Hon undrar om det räcker att hon tar en antibiotikakur när fästingsäsongen är över. Läs infektionsläkarens svar.

 • Knölar på halsen

  29.08.2011 Hälsa

  Är du äldre än 40 ska förstorade lumfknutor tas på allvar.

  Orsakerna till knölar på halsen varierar mycket beroende på patientens ålder. Risken för att en halsknöl är ett tecken på cancer ökar markant med stigande ålder. Allmänt gäller att en 3 veckor gammal knöl på halsen bör utredas av läkare.

 • Fästingar och borrelios

  24.05.2011 Hälsa

  Sommaren kommer och fästingarna med den. Allt fler finländare drabbas av fästingrelaterade sjukdomar som TBE och borrelios. Min Morgons husläkare Robert Bergholm reder ut bergreppen och Marina Arell-Sundberg som har haft borrelios berättar om sjukdomen.

 • Ros

  05.04.2011 Hälsa

  Får man lättare ros om man en gång har haft det förut? Lyssnaren hade ros för 13 år sedan och har nu fått det igen. Då rosen spred sig uppstod ett stort mörkrött område på vadens yttre sida. Vad beror detta på?

 • Mykoplasmalunginflammation

  17.03.2011 Hälsa

  Långvarig hackhosta, feber och ansträngd andning kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Lunginflammationen är speciellt vanlig bland barn i skolåldern och förorsakar epidemier med intervaller på ca 4 - 6 år. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Antibiotika och alkohol

  02.02.2011 Hälsa

  Man hör ofta att alkohol är förbjudet under en antibiotikakur. Lika ofta hör man att orsaken är att man inte ska bli så berusad att man glömmer bort att ta sin medicin och att det inte finns någon annan orsak att låta bli att dricka under kuren. Vilkendera stämmer? Läs doktorns svar.

 • Labbprov: CRP

  20.12.2010 Hälsa

  P-CRP = C-reaktivt protein (CRP) i blodplasma (P) S-CRP = C-reaktivt protein (CRP) i blodserum (S)

 • Labbprov: La

  13.12.2010 Hälsa

  B-La = Sänka, sänkningsreaktion (La = fi. lasko) i blodet (B)

 • Fästingar i maten?

  30.06.2010 Hälsa

  Vad händer om man sväljer en fästing?

  Det kom en läsarfråga: Vad händer om man i misstag sväljer en fästing? Kan den suga sig fast i magen? Vad händer om den tar sig in i andra kroppsöppningar?

 • Borrelios

  24.05.2010 Hälsa

  Fästingsäsongen har redan börjat. Det minimala odjuret för med sig en oro för fästingburna sjukdomar orsakade av dels en bakterie, Borrelia bugdorferi, dels ett virus som hör till de så kallade flavivirusen.

 • Tandlossning (parodontit)

  02.04.2010 Hälsa

  När tänderna börjar sitta löst.

  Varför lossnar tänder? Tandläkaren svarar.

 • Blodförgiftning (sepsis)

  01.04.2010 Hälsa

  Vad är blodförgiftning?

 • Inflammation och infektion – skillnaden mellan

  01.04.2010 Hälsa

  Vad är skillnaden mellan infektion och inflammation? Doktorn svarar.

Sidor