Hoppa till huvudinnehåll

Könsorgan, kvinnliga

 • HPV och livmoderhalscancer

  25.10.2013 Hälsa

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Endometrios

  09.03.2012 Hälsa

  Ungefär tio procent av de fertila kvinnorna lider av endometrios. Endometrios är en kronisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan, eller rester av den, inte bara finns i livmodern utan även utanför, bland de inre organen.

 • Provrörsbefruktning

  15.09.2011 Hälsa

  Vad gör man om man har svårt att skaffa barn? Hur går en provrörsbefruktning egentligen till? Min Morgon visar ett inslag från ett IVF-laboratorium och docent Viveca Söderström-Anttila besöker studion för att berätta mer om provrörsbefruktning.

 • Behandling av inkontinens

  14.06.2011 Hälsa

  Inkontinens är ett vanligt besvär som påverkar många kvinnors liv. Beroende på vilken sorts inkontinens det är fråga om kan den gå att bota relativt enkelt.

 • Aids-patienten är fortfarande stigmatiserad

  23.05.2011 Hälsa

  I skrivande stund bor det ungefär 2 000 personer i Finland som är hiv-positiva men antalet smittade ökar även här. Under de senaste tjugo åren har den medicinska situationen förbättrats mycket - men en hiv-smittad får fortfarande samma stämpel som förr.

 • Mödrar med beroendeproblem får hjälp att bli drogfria

  25.03.2011 Hälsa

  Omkring sex procent av de finländska kvinnor som blir gravida har problem med droger eller alkohol. Den som vill bli fri kan få hjälp av Förbundet för mödra- och skyddshem.

 • Sterilisering

  08.03.2011 Hälsa

  Sterilisering är en gammal preventivmetod och är ett ingrepp som inte går att återkalla.

 • Kvinnans välmående efter förlossningen

  25.11.2010 Hälsa

  Förlossningen är en stor ansträngning för kvinnans kropp och föderskan lider efteråt vanligen av smärtor och olika åkommor som relateras till förlossningen. Läkare Emma Kajander berättar vad som sker i kroppen och med psyket - och när man bör söka sig till läkare.

 • PCO och PCOS – polycystiska ovarier och polycystiskt ovariesyndrom

  03.05.2010 Hälsa

  Polycystiska äggstockar (polycystiska ovarier, PCO) betyder att det i äggstockarna finns en mängd små cystor (vätskefyllda blåsor). Vid PCO är kapseln som omger äggstockarna förtjockad och förhindrar ägglossning. Om polycystiska äggstockar uppträder tillsammans med menstruationsrubbningar, manlig behåring eller akne kallas tillståndet polycystiskt ovariesyndrom, PCOS (S=syndrom).

 • Herpes – skillnaden mellan mun- och genital-

  01.04.2010 Hälsa

  Vilken är skillnaden mellan den herpes man får på läppen och den man får i underlivet? Kan herpes på läppen smitta till underlivet vid oralsex och vice versa? Kan man få herpes på t.ex. fingret om man petar på en blåsa?

 • Könssjukdomar – varför sköts de av hudläkare?

  03.03.2010 Hälsa

  Syfilis är orsaken till specialistindelningen.

  Varför hör könssjukdomar till hudläkare och inte till gynekologer och urologer? undrar en frågeställare. Hudläkaren svarar.