Hoppa till huvudinnehåll

Öga

 • Myror i byxorna och svårt att läsa och skriva? – dolt synfel kan misstas för adhd och dyslexi

  20.11.2018 Samhälle

  Många barn har odiagnostiserade synproblem.

  Problem med inlärning och koncentration kan bero på dolda synfel men misstas för att vara adhd eller dyslexi. Det säger lärarna Anne Ström och Malin Enell-Grön i Jakobstad. Deras arbete med barnens dolda synproblem är banbrytande i Svenskfinland.

 • Forskare: Dyslexi orsakas av ögonen - och kan kanske avhjälpas med en lampa

  18.10.2017 Utrikes

  Enligt ny forskning kan ögonens konstruktion orsaka dyslexi.

  Franska forskare rapporterar en ny upptäckt om dyslexi. Det är en egenskap i ögonen som ligger bakom problemet, hävdar de. Forskarna tror sig också ha kommit på hur man kan avhjälpa dyslexi.

 • HS: Närsynthet blir allt vanligare då folk håller sig inomhus

  30.03.2015 Inrikes

  Utomhusaktiviteter håller däremot synen skarp.

  Den som tillbringar mycket tid inomhus löper större risk att bli närsynt, visar internationell forskning som Helsingin Sanomat skriver om. Utomhusaktiviteter håller däremot synen skarp.

 • Glaukom (grönstarr)

  05.03.2012 Hälsa

  Glaukom är en sjukdom som skadar nervfibrerna i ögonbotten och som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I början av ger sjukdomen inga symptom, utan kan bara hittas vid en undersökning gjord av en ögonläkare. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  17.02.2012 Hälsa

  Starr innebär en förgrumling av ögats lins, som sitter bakom irisen (regnbågshinnan) och pupillen. När den normalt genomskinliga linsen blir grumlig, försämras synen.

 • Glaskroppsavlossning och näthinneavlossning

  13.02.2012 Hälsa

  Hur orolig ska man bli om man ser blixtar och fläckar som rör sig i synfältet? Borde man gå till en ögonläkare med en gång? Läs ögonläkarens svar.

 • Blodpropp i ögat

  10.02.2012 Hälsa

  Stämmer det att om man får en blodpropp i ögat kan man få den att försvinna genom att trycka på ögat? Läs ögonläkarens svar.