Hoppa till huvudinnehåll

verklighetsbaserade verk

 • Essä: Ludd i naveln – varför skriver så många finlandssvenska författare om sig själva?

  07.04.2019 Kultur och nöje

  Är författaren som person intressant?

  Är det av lathet de gräver där de står? Är de fåfänga narcissister, självcentrerade egoister och inåtvända navelskådare? Eller är de oförblommerade och självspäkande masochister? Obotliga trygghetsnarkomaner? Varför skriver så många finlandssvenska författare idag om sig själva undrar Marit Lindqvist.

 • Redford, Bush och sanningen

  20.11.2015 Kultur och nöje

  Finns det något mer spännande än filmer om journalister?

  Robert Redford gillar att skildra journalister. Både som regissör och som skådespelare. 1976 var han med om att skapa en av tidernas bästa filmer om den undersökande journalistikens sanningssträvanden. Frågan är hur sann Truth är?

 • Gayplay – teater om att våga vara den du är

  24.06.2015 Kultur och nöje

  En föreställning om sexual- och könsminoriteter.

  Att växa upp, att vara tonåring, att komma underfund med sin egen identitet. Allt det här är komplicerade saker för vem som helst, men det kan kännas skönt att veta att man inte är ensam. Föreställningen Gayplay, som handlar om att tillhöra en sexual- eller könsminoritet, ger en inblick i fyra personers liv, som alla på sitt eget sätt har hittat vägen till sin egen identitet.

 • Platoon – ”krigets första offer är oskuldsfullheten”

  25.04.2015 Kultur och nöje

  "Platoon" gav Oliver en Oscar och blev en modern klassiker.

  1986 var året då två stora amerikanska krigsfilmer hade premiär. Två filmer som fick tonåringar världen över att köa till biograferna. Den ena hette "Top Gun" - den andra "Platoon".

 • Stark story bakom Tsamo

  17.04.2015 Kultur och nöje

  Finlandssvensken som köpte en indian.

  Året är 1861. Platsen Alaska. Startskottet: en handelstransaktion. För några rubel köper den finlandssvenske ingenjören Simon ett barn. Det är oklart om Tsamo är indian eller inuit, men det spelar ingen roll. För nu skall hon bli finländare. På svenska.

 • Big Eyes – konsten att ljuga om konst

  13.03.2015 Kultur och nöje

  Tim Burton är tillbaka. Men utan saga och utan Johnny Depp. Denna gång går han in för att skildra verkligheten. Med ett barns stora ögon.

 • Kon-Tiki – pojkäventyr på balsaflotte

  18.04.2013 Kultur och nöje

  Det är år 1947 och den unga Thor Heyerdahl har en teori om att människorna i Polynesien i Stilla Havet härstammar från Sydamerika.