Hoppa till huvudinnehåll

statskunskap

 • Nu är det löpning som gäller för fotbollstalangen Wilma Lassfolk: "Jag har aldrig gett friidrotten en ärlig chans"

  25.04.2019 Sport

  19-åringen har redan deltagit i EM och VM på juniornivå.

  Trots att 19-åriga Wilma Lassfolk från Närpes redan representerat Finland vid både VM och EM på juniornivå har hon aningen svårt att se sig själv som friidrottare. Det är den starka fotbollsbakgrunden som spökar, men nu har Kraft-talangen bestämt sig: Det har blivit dags att satsa 100 procent på friidrotten.

 • Oklart vad som händer med Djupsunds tidigare ÅA-professur

  03.04.2018 Inrikes

  Inriktingen på professuren kan ändras.

  Göran Djupsunds gamla professur vid Åbo Akademi kommer knappast att dras in, men exakt hur den kommer att se ut i framtiden är ännu oklart, säger man på Akademin.

 • Svenskfinlands mest kända statsvetare Göran Djupsund går i pension

  14.01.2018 Österbotten

  "Statsvetare ska delta i samhällsdiskussionen"

  Statsvetaren Göran Djupsund har varit ett känt namn i Svenskfinland ända sedan slutet av 1980-talet. Efter över 30 år vid Åbo Akademi i Vasa går han nu i pension från vad han kallar ett "jädrans roligt jobb".

 • Åsa von Schoultz blir professor vid Helsingfors universitet

  29.06.2017 Inrikes

  Hon tillträder som professor i allmän statslära i höst.

  Professor Åsa von Schoultz har utnämnts till professor i allmän statslära på statsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

 • Soc & kom lägger ner kandidatprogram

  07.12.2015 Huvudstadsregionen

  Nästan alla nuvarande studielinjer föreslås läggas ner.

  Nästan alla nuvarande studielinjer vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet föreslås läggas ner. De kommer att ersättas av ett kandidatprogram i samhällsvetenskaper.

 • Djupsund: Sipilä tänker på större helhet

  06.11.2015 Inrikes

  Situationen är osedvanlig säger professorn i statskunskap.

  Professorn i statskunskap Göran Djupsund anser att situationen inom regeringen egentligen inte är obegriplig, utan konflikten handlar om mer än bara social- och hälsovårdsreformen.

 • Djupsund: Oppositionens kritik är till stor del obefogad

  13.07.2015 Inrikes

  Oppositionen kritiserade förfarandet i Greklandsfrågan

  Oppositionen beskyllde regeringen för att ge ut informationen sent till stora utskottets möte om Grekland. Medlemmar i utskottet tyckte också att det var onödigt strikt tystnadsplikt i frågan.

 • Svenskjäveln från Björneborg

  15.07.2014 Vega

  Jan Sundberg är född och uppvuxen i helfinska Björneborg. När kvarterspolisen kom på besök för att föra i väg någon överförfriskad pappa, ville poliserna veta vems pojke man var. De andra pojkarna skötte presentationen genom att upplysa polisen om att Jan var en hurri, en svenskjävel. Som vuxen disputerade han om svenskhetens dilemma i Finland. I dag är Vegas sommarpratare Jan Sundberg professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet

 • "Terrorbalans möjliggör politiska utnämningar"

  22.11.2013 Inrikes

  Partiboken spelar fortfarande en roll då topptjänster inom statsförvaltningen tillsätts. Och det kan ta en stund, innan den kulturen försvinner, menar professor Göran Djupsund.

 • Bra att Bryssel lockar

  21.11.2013 Österbotten

  Det är positivt att flera politiker från Vasa har siktet inställt på EU-parlamentet. Tomrummet de lämnar efter sig om de blir invalda spelar mindre roll. Det anser Göran Djupsund som är professor i statskunskap.

 • Ny massiv nyhetssida på webben

  29.10.2013 Österbotten

  Matias Risikko, Jonny Smeds och Mårten Widd saknade en nyhetssida på webben som erbjöd ett brett innehåll. Därför startade de Massivt.org. En webbsida med massivt innehåll.

 • Medielandskap i förändring - vill vi ha den?

  14.10.2013 Vega

  - Massmedierna, de politiska partierna och olika institutioner har alla idag en uttänkt mediestrategi! Det säger Ari Nykvist som är medieforskare vid Åbo Akademis fakultet för statskunskap och masskommunikation.

 • Åbo Akademi har inga reservlistor

  16.09.2013 Österbotten

  Åbo Akademi har inga reservlistor för studieplatserna och det här är ett problem för den statsvetenskapliga institutionen i Vasa. I år fick 24 personer besked om att de skulle få börja studera statskunskap med masskommunikation, men bara elva dök upp.

 • För Sanni Kunnas är Bonn nästan hemma

  13.09.2013 Västnyland

  Sanni Kunnas från Karis har i två och ett halvt års tid bott i Bonn i Tyskland. Där spelar hon handboll och studerar statsvetenskap.

 • "Glad över att ha blivit professor"

  27.06.2013 Inrikes

  Statsvetaren Åsa Bengtsson blir professor i statsvetenskap vid Mittunivesitetet i Sverige. Bengtsson kommer ändå inte genast att lämna Finland utan börjar sin professur med en tjänstledighet.

 • "Sannfinländarna profilerar sig inför EU-valet"

  04.06.2013 Inrikes

  Sannfinländarnas kritik av Greklandspaketet ska ses som profilering av partiet inför EU-parlamentsvalet om ett år, säger Lauri Karvonen som är professor i statskunskap vid Åbo Akademi. Sannfinländarna kritiserade regeringen i en förstasidesannons i söndagens Helsingin Sanomat.

 • Drömmen om den finländska flickvännen

  03.05.2013 Titta och lyssna

  - Att älska och bli älskad är ju världens skönaste känsla, säger sydkoreanen Kim Jae Hong. Han är en av realityserien Studielivs stjärnor.

 • Nyval till riksdagen 1972

  09.08.2011 Arkivet

  President Kekkonen upplöste riksdagen 1972 och nyval hölls.

  Karjalainens regering efter riksdagsvalet 1970 avgick hösten 1971. President Kekkonen upplöste riksdagen och nyval hölls 1972.

 • Riksdagsval under kriget

  28.02.2007 Arkivet

  Riksdagsval på 1900-talet.

  I krigs och kristider, med svåra fredsvillkor, var det svårt att få medborgare att rösta rätt.

 • Riksdagsvalet 1975

  19.02.2007 Arkivet

  Valdebatt om pensioner, mammalön och socialpolitik.

  Riksdagsvalet hölls något i förtid, hösten 1975. I valdebatten inför valet diskuteras bl.a. pensioner, mammalön och socialpolitik. I själva valet bibehöll de borgerliga en knapp majoritet.

Sidor