Hoppa till huvudinnehåll

strejkrätt

 • Väktarstrejken kan orsaka köer vid flygplatser och stängda tågstationer - vi sammanfattar läget i fem punkter

  24.10.2018 Inrikes

  Tredagarsstrejken inleddes vid midnatt.

  Väktarna har inlett en tredagars strejk som pågår till midnatt natten till lördag. Flygpassagerare ska vara beredda på långa köer till säkerhetskontrollen. Järnvägsstationer kan tvingas hålla stängt.

 • Historiker: Strejker och demonstrationer är en viktig del av vårt samhällssystem

  02.02.2018 Inrikes

  Strejker behövs som en kanal, säger Aapo Roselius.

  Senatstorget i Helsingfors fylls idag på fredagen av tusentals demonstranter. Med start klockan 11 streamar Svenska Yle den demonstration som fackcentralen FFC ordnar mot den så kallade aktiveringsmodellen. Riksdagen godkände den i fjol, i ett försök att minska arbetslösheten. I det här läget är det är bra att se på historien för att höja blicken, säger docent Aapo Roselius.

 • FSUD:s ordförande Rebecca Åkers försvarar strejkrätten

  01.02.2018 Österbotten

  Åkers: Strejkrätten är en mänsklig rättighet.

  Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD försvarar strejkrätten. Strejkkortet används inte på något sätt för lättvindigt och det finns goda skäl till fredagens strejk, säger FSUD:s ordförande Rebecca Åkers.

 • Eva-rapport: Olagliga strejker på grund av lönemodellen

  02.11.2016 Inrikes

  Eva talar om 1 600 olagliga strejker 2000-2015.

  Den centraliserade lönemodellen, motsättningar mellan arbetsgivare och -tagare samt agget mot regeringen är orsaker till att Finland har så mycket olagliga strejker, slår Näringslivets delegation Eva fast i sin rapport.

 • Arbetskonflikten inom Posten skärps ytterligare

  09.11.2015 Inrikes

  Postfacket kan få stöd av andra fackförbund.

  Bil- och transportfacket AKT och Finlands Sjömans-Union säger idag att de är redo att genom stödåtgärder sätta fart på avtalsförhandlingarna.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  18.09.2015 Arkivet

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Fem saker du måste veta om fredagens protest

  16.09.2015 X3M

  Är det ens en strejk? Får jag lön om jag inte jobbar?

  På fredagen stannar Finland upp. Men hur är det med dig, behöver du jobba på fredagen? Och vad är det som händer, strejkar folk?

 • Strejkas det ofta eller sällan i Finland?

  16.09.2015 Inrikes

  Arbetstagar- och arbetsgivarsidan ger helt olika svar.

  Det råder stor oenighet mellan arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan om huruvida det strejkas mycket i Finland. Beroende på vem man frågar får man olika svar. Enligt FFC strejkas det väldigt sällan, medan EK ser strejkerna som ett stort problem.

 • SAS-piloter hotar med strejk - störningar i flygtrafiken

  20.05.2015 Inrikes

  Svenska piloter hotar efter svåra förhandlingar med strejk.

  Det skandinaviska flygbolaget SAS svenska piloter hotar efter svåra förhandlingar med att gå i strejk. 110 flygningar är inställda på onsdag och torsdag.

 • Tyska lokförare inledde storstrejk

  05.05.2015 Utrikes

  Miljontals pendlare och resenärer drabbas.

  De tyska lokförarna har inlett en sex dagar lång strejk inom passagerartrafiken. Det handlar om den längsta järnvägsstrejken i Tysklands historia och den drabbar miljontals pendlare och resenärer. De ekonomiska förlusterna uppskattas till flera hundra miljoner euro.

 • Nu vill arbetsgivarna skärpa reglerna för strejk

  16.02.2015 Inrikes

  Arbetsmarknadsorganisationerna försöker förnya reglerna för strejk och andra arbetslivsfrågor. Förhandlingarna har pågått i över ett år. Det är arbetsgivarna som kräver förhandlingar i frågan.

 • Tyska lokförare kämpar för sin rätt att strejka

  15.10.2014 Utrikes

  Från och med onsdag klockan 14 står det mesta stilla på de tyska järnvägarna. Det tyska lokförarfacket fortsätter sina strejker och sätter så ytterligare fart på diskussionen om rätten att strejka. I Tyskland ser många lokförarnas och piloternas strejkande som rena rama utpressningen.

 • Det hettar till mellan Bogomoloff och Koivulaakso

  26.09.2014 Inrikes

  Det hettar till mellan Harry Bogomoloff (Saml) och Dan Koivulaakso (VF) när lönerna för Palmias anställda kommer på tal. Se och hör debatten i Slaget efter tolv.

 • Trafikkaos med Londons tunnelbana i strejk

  05.02.2014 Utrikes

  Tre miljoner pendlare fick hitta på nya sätt att ta sig fram när de anställda på Londons tunnelbana gått i en tvådygns strejk. Regeringen fördömer strejken som oacceptabel och vill förhindra liknande aktioner i framtiden.

 • Journalistförbundet: Allt fler hot inför journaliststrejken

  07.05.2013 Inrikes

  Journalistförbundet anser att vissa tidningshus beter sig osakligt på arbetsmarknaden. - Beskedet om samarbetsförhandlingar vid bolaget Ilkka är särskilt allvarligt eftersom bolaget har uppvisat en vinst på flera miljoner, påpekar Journalistförbundets ordförande Arto Nieminen. - Det är fel att göra journalisterna till syndabockar.

 • FFC - upplöst och återuppstått 1969

  03.05.2007 Arkivet

  FFC har haft en extra kongress, nu intervjuas sekreterare Ah

  Redaktörerna Erik Meitz och Harry Granberg sitter i festsalen i Folkets hus, Helsingfors. Här har arbetarrörelser både enats och splittrats. FFC har haft en extra kongress, nu intervjuas sekreterare Ahti Fredriksson.