Hoppa till huvudinnehåll

osteoporos

 • Har du minskat i längd eller råkat ut för benbrott? Då kan du ha osteoporos

  24.10.2019 Åboland

  Det är inte bara seniorer som drabbas.

  Trots att osteoporos är en folksjukdom, är långt ifrån alla på det klara med hur man minskar riskerna för att drabbas. Mångsidig kost och motion är ledorden säger experterna.

 • Jättedos D-vitamin stärker inte benstommen - en mindre mängd fungerar lika bra

  13.09.2019 Inrikes

  Forskare: Benskörhet förebyggs inte med mycket D-vitamin.

  Ny forskning ifrågasätter D-vitaminets betydelse för en frisk och stark benstomme. Stora doser av D-vitamin i tre års tid stärker inte heller skelettet nämvärt.

 • Undernäring vanligt hos äldre som bor ensamma

  14.09.2018 Inrikes

  Också på sjukhusen är undernäring ett problem.

  Åldringar som bor ensamma lider oftare av undernäring än andra befolkningsgrupper. Enligt forskningsresultat som läkartidskriften Duodecim rapporterar om får upp till 17 procent av de ensamstående 72-85 åringarna inte tillräckligt med näring i sig.

 • Din längd avslöjar osteoporos

  04.07.2017 Samhälle

  Har du blivit kortare? Det kan vara osteoporos.

  Vi har ofta en uppfattning om att vår vuxenlängd inte förändras med åren. Vi blir dock lite kortare med åldern och om det skiljer fem centimeter eller mer från vår tidigare vuxenlängd så finns det risk för osteoporos.

 • Misstänker att min kompis har anorexi

  15.06.2017 Sex & sånt

  Har min kompis anorexi?

  Min kompis äter ingenting och blir bara smalare och smalare. Själv säger hon att hon äter tillräckligt, men jag misstänker att hon har anorexi. Vad ska jag göra för att hjälpa henne? Jag undrar också på vilket sätt anorexi/bulimi påverkar kroppen?

 • Forskning: Kalcium förebygger inte benbrott

  06.10.2015 Hälsa

  Onödigt och eventuellt skadligt att rekommendera tillskott.

  Åldrande människor brukar uppmanas att äta kalcium och mycket mjölkprodukter för att förebygga benbrott. Ny forskning visar dock att det här är onödigt för de flesta.

 • Ny förening vill prata om benskörhet

  02.07.2015 Österbotten

  Osteoporos är en folksjukdom.

  I Finland lider cirka 400 000 personer av osteoporos, eller benskörhet. Olle Lindroos fick reda på att han lider av benskörhet för cirka fem år sen. Nu försöker han hålla sig i form med olika rörelser som han utför varje dag.

 • Riskgrupper bör undvika osteoporosmedicinen Protelos

  29.05.2015 Hälsa

  Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

  Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

 • Erik den heliges relikskrin öppnades

  23.04.2014 Vetenskap

  Den mytomspunne kungen Erik den heliges relikskrin öppnades på onsdagen i Uppsala domkyrka. Erik, som enligt legenden gjorde det första korståget till Finland, ska nu få sina kvarlevor grundligt undersökta. Samtidigt visas hans krona för allmänheten.

 • Mycket D-vitamin - nyttigt eller farligt?

  07.02.2014 Samhälle

  Det är ingen nytta med att äta mera än 10 mikrogram D-vitamin, säger professor Christel Lamberg-Allardt. Men Ilari Paakkari, professor emeritus i farmakologi, tycker att 10 mikrogram inte räcker någon vart.

 • Fara för fosfater i maten

  27.01.2014 Samhälle

  Forskare talar om fosforn som ”det nya kolesterolet” som kan förorsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Värst är fosfaterna som tillsatsämnen, de sugs upp effektivare än den naturliga fosfor som finns i livsmedel.

 • Forskare: Osteoporos är ärftligt

  09.05.2013 Inrikes

  Ett genfel kan leda till osteoporos som går från generation till generation. Det här framgår ur en ny forskning som gjorts vid Folkhälsans forskningscentrum. Det är första gången man hittat hållbara bevis på att osteoporos, det vill säga benskörhet, är ärftligt.

 • Osteoporosmediciner – varför ska man hålla en paus?

  26.10.2010 Hälsa

  Efter fem år ökar bisfosfonater risken för benbrott.

  Varför måste man ibland hålla en paus med vissa osteoporosmediciner? Hur vet man om ens medicin hör till den gruppen? Läs geriatrikerns svar