Hoppa till huvudinnehåll

certifikat

 • Nytt fuktsäkerhetscertifikat kan bli norm inom byggnadsbranschen

  10.10.2019 Inrikes

  Webbkursen för certifikatet tas i bruk vid årskiftet.

  Aktörer inom byggbranschen hoppas på att ett nyutvecklat fuktsäkerhetscertifikat skulle bli en norm. Webbkursen för certifikatet är under utveckling, men kan tas i bruk redan vid årskiftet.

 • Solliden Camping i Pargas fick Green Key

  27.05.2018 Åboland

  Campingplatsen i Pargas belönas för miljösatsningar.

  Solliden Camping i Pargas får som andra campingplats i landet Green Key-certifikat.

 • Raseborg avverkade för mycket egen skog - behövde lappa ekonomin

  27.09.2017 Västnyland

  Skogsavverkningen på ohållbar nivå i Raseborg.

  Raseborgs stads skogsavverkningar har i flera år varit på en ohållbar nivå. Det här för att få balans i tekniska sektorns ekonomi.

 • Lidls julchoko får bäst rättvisebetyg

  13.12.2016 Inrikes

  Även Stockmann klarade sig bra i Finnwatch jämförelse.

  Enligt en jämförelse som medborgarorganisationen Finnwatch har gjort är Lidl överlägsen vinnare när det gäller julkonfekter som är certifierade för att vara ansvarsfulla.

 • Behöver just du ett energicertifikat?

  02.10.2015 Åboland

  Energicertifikat blir obligatoriska

  Har du en aning om i vilken energiklass ditt hushåll hör hemma? Många vet det inte men snart är det obligatoriskt att ha ett energicertifikat om du säljer eller vill hyra ut ditt hushåll eller en fastighet.

 • Ventiler med förfalskade papper på Hästholmen

  08.09.2015 Östnyland

  Kärnkraftverket i Lovisa byter ut två ventiler.

  Kärnkraftverket i Lovisa byter ut två ventiler som kanske inte uppfyller kvalitetskraven. Partihandeln som säljer råmaterial till ventiltillverkaren har förfalskat testningscertifikaten.

 • Tillsynsveterinär stoppar farm i Purmo

  31.03.2015 Österbotten

  Farmaren har aldrig fått sälja skinn via Saga Fur.

  Verksamheten vid en farm i Nederpurmo i Pedersöre har stoppats eftersom foderleveranserna till farmen inte kunde fortsätta av ekonomiska skäl.

 • MBI Raseborg tilldelades certifikat

  12.12.2014 Västnyland

  Medborgarinstitutet Raseborg har belönats för sitt arbete för hållbar utveckling. Det gäller att satsa på flera olika områden för att få certifikatet.

 • YA i Österbotten fick grön stämpel

  11.12.2014 Österbotten

  Yrkesakademin i Österbotten har belönats med miljöledningscertifikat. Men det är nu som det egentliga arbetet börjar. Nu ska man upprätthålla den gröna målen, säger Alf-Martin Haagensen på YA.

 • Flyglinje lockar långväga elever

  10.10.2014 Nyhetsskolan

  I Finland finns det endast ett svenskspråkigt gymnasium som ger tillfället att delta i en flyglinje vid sidan om studierna. Detta kan väcka intresse för elever omkring i Finland som är intresserade av att få flygcertifikat medan de studerar.

 • En högflygande upplevelse

  10.10.2014 Nyhetsskolan

  Vid Kronoby gymnasium introducerades en helt ny möjlighet från hösten 2007. Man kan nu gå helt vanliga gymnasiestudier och samtidigt delta i kurser för avläggande av flygcertifikat. Det är fråga om en dyr utbildning, ett privat certifikat kostar i vanliga fall runt 8 000 euro, men de som går på flyglinjen betalar betydligt mindre.

 • Valio: Ryssland kräver nya certifikat

  28.08.2014 Inrikes

  Ryska myndigheter kräver nu nya certifikat av Valio för att föra mejerivaror över gränsen. Tidigare har exporten till Ryssland fungerat utan krav på speciella certifikat från fabrikerna.

 • Husets energiklassning kostar flera hundralappar

  08.07.2014 Österbotten

  Husägare får öppna plånboken för att få energicertifikat. Grundtanken är god men certifikaten måste bli lättare att förstå om de ska fylla sin egentliga funktion, säger Jan Snickars som är försäljningschef för bostadsförmedlingen SKV i Vasa.

 • Etiskt kaffe ibland sämre för alla

  16.04.2014 Inrikes

  Det växande utbudet av certifikat för kaffeproduktion garanterar ibland varken kvaliteten eller böndernas utkomst. Skippar man certifikaten kan odlarna få bättre inkomster och kvaliteten hålls högre, anser kaffeföretagare som medvetet avstår från alla märkningar.

 • Amningsvänligt på Vasa centralsjukhus

  09.12.2013 Österbotten

  Vasa centralsjukhus belönas för sitt arbete med att stödja och uppmuntra amning. Resultatet av de enträgna arbetet är bland annat att de flesta nyfödda som lämnar sjukhuset helammas.

 • Är din frisör pålitlig?

  30.05.2013 Huvudstadsregionen

  Ett certifikat ska hjälpa kunderna att hitta en pålitlig frisör, dvs en som betalar skatt och annars också beter sig som man ska. Varför behövs detta, frågade vi Mikaela Albäck från certifieringsföretaget Pålitlig skönhet.