Hoppa till huvudinnehåll

brösten

 • Morgonkollen: dödsskjutning i Strasbourg, tidigarelagd screening för bröstcancer kunde rädda liv

  12.12.2018 Inrikes

  Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

  Hotnivån i Frankrike har höjts efter dödsskjutning i Strasbourg i går kväll. Den misstänkte skytten är fortfarande på flykt. I Tyskland pågår heta debatter kring abort i regeringen och här hemma menar specialist att kvinnor borde screenas för bröstcancer tidigare.

 • Bröstlektioner i gymnasiet, tidigare screeningar och kunnig sjukvårdspersonal – det här efterlyser unga som haft bröstcancer

  12.12.2018 Samhälle

  "Du är så ung, så det är säkert ingen fara" sa man till mig

  I Sverige får man kallelse till mammografi redan från fyrtio års ålder och det har visat sig vara lönsamt. I Finland får personer under femtio och över 69 ta eget ansvar för att hitta tecken på cancer.

 • Tidigare mammografier kunde rädda över hundra liv - också fyrtioåringar borde screenas, säger specialist

  12.12.2018 Samhälle

  "När en ung person får cancer måste man agera snabbt".

  Det finns ungefär 323 500 kvinnor i åldern 40-49 år i Finland. Om dessa kunde screenas och behandlas för bröstcancer på motsvarande sätt som i Sverige, skulle 157 personer färre avlida i bröstcancer.

 • Hälsningar från korrespondenten: Estniska mammor ammar inte på allmän plats - de orkar inte med goda råd av ”expertkommentatorer”

  06.10.2018 Utrikes

  Bara en fjärdedel av de estniska bebisarna får bröstmjölk.

  Som alla torde veta vid det här laget är bröstmjölk den hälsosammaste födan en bebis kan få. Men i Estland minskar antalet barn som växer upp på bröstmjölk. En delförklaring är att ammandet leder till socialt jobbiga situationer.

 • Marthor i Malax fick utmärkelse för 101 bröst - belönas för årets samhällsinsats

  06.05.2018 Österbotten

  Kalender för bröstcancerforskning väckte uppmärksamhet.

  Marthor i Malax väckte uppmärksamhet när de fotograferade sina bröst och gjorde en kalender av det. Ordförande Sara Snickars hoppas att kalendern väckte tankar om bröstcancer och vem som får visa brösten.

 • Cancerförening donerar bröstproteser till patienter på Vasa centralsjukhus

  08.12.2017 Österbotten

  Österbottens cancerförening bjuder på protesservice.

  Nu får bröstcancerpatienter på Vasa centralsjukhus proteser av Österbottens cancerförening. Sedan den första oktober har patienterna kunnat få bröstproteser av cancerföreningen mot en betalningsförbindelse beviljad av Vasa centralsjukhus.

 • Amningen kan gå som en dans - men ibland blir det istället gråt för alla inblandade

  29.10.2017 Familj

  Mammor överraskas ofta över hur ont det kan göra att amma.

  Många blivande mammor ägnar inte så många tankar åt ammandet under graviditeten, mest kretsar tankarna kring förlossningen och hur den ska gå. Väl hemma kan det blir problem och alla parter kan bli både förvånade och oroliga, och därför är det viktigt med information.

 • Nya gendefekter har hittats bakom ärftlig bröstcancer

  06.10.2017 Inrikes

  Kvinnor med gendefekten har trefaldig cancerrisk.

  En färsk undersökning har identifierat tre nya eventuella gendefekter som ligger bakom den ärftliga benägenheten att insjukna i bröstcancer.

 • Hormonspiraler ökar risken för bröstcancer men minskar risken för andra cancerformer

  29.09.2017 Inrikes

  Forskningen omfattar nästan 100 000 finländska kvinnor.

  Kvinnor som använder hormonspiral för att behandla riklig menstruation löper ökad risk att drabbas av bröstcancer. Då det gäller äggstockscancer och endometriecancer minskar sjukdomsrisken däremot, visar färsk finländsk forskning.

 • Amningsrum på Åborestaurang väcker starka känslor på sociala medier

  26.07.2017 Åboland

  Restaurangens Facebookinlägg fick över 1 300 kommentarer.

  Åborestaurangen Aunes beslut att hänvisa ammande mammor till ett skilt rum har skapat stor debatt på sociala medier.

 • Drömmer om lesbiskt sex

  06.07.2017 Sex & sånt

  Vad betyder det om jag drömmer om lesbiskt sex?

  Är det normalt att man drömmer om lesbiskt sex, och betyder det då att man är lesbisk? Jag blir också upphetsad av att se bröst.

 • Varför sväller brösten vid mens?

  06.07.2017 Sex & sånt

  Normalt att brösten sväller i samband med mens?

  Jag är en 13-årig flicka som har märkt att mina bröst sväller varje gång jag ska ha mens. Är det normalt?

 • Hur blir jag nöjd med mina bröst?

  06.07.2017 Sex & sånt

  Ångest om min bröst.

  Jag har stora ångestproblem med mina bröst. Varje gång jag ser en tjej som har större bröst så verkar mina så pyttesmå. Tycker dessutom att mina bröst har krympt den senaste tiden. Hur kan jag göra för att bli nöjd med mina bröst?

 • Bristningar - kan jag få bort dem?

  06.07.2017 Sex & sånt

  Att bli av med bristningar.

  Jag har mycket bristningar på brösten, rumpan och höften som jag lider jättemycket av. Inga andra tjejer jag känner har bristningar. Jag är normalviktig så jag vet inte vad det beror på. Finns det något jag kan göra för att de ska försvinna eller blekna?

 • 16 år och ingen pubertet - är det normalt?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Sen pubertet.

  Jag är 16 år och har en akut fråga om min kropp. Jag har ingen mens, har aldrig haft det heller. Och jag har inga bröst. Alla andra i min klass har bröst men jag har ingenting. Så jag undrar om jag borde börja äta hormonpiller eller något annat som hjälper? Behöver jag hjälp av en läkare? När får jag min mens och mina bröst? Jag har en pojkvän och jag har märkt att han ser lite underligt på mig om jag visar mig naken för honom. Hjälp! Vad ska jag göra?

 • Ömma bröst - växer de?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Om brösten är ömma växer de då?

  Betyder ömma bröst att de ännu växer? Jag är femton år.

 • Äta p-piller för att få större bröst?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Påverkar p-piller bröstens storlek?

  Jag är en nittonårig tjej som har supersmå bröst. Jag fick höra av mina vänner att man får större bröst av p-piller, så därför började jag äta piller för två månader sedan. Jag har hört att brösten ska växa de första månaderna, men de har inte vuxit alls! Jag har recept för sex månader, räcker det för att brösten ska växa? Jag tycker egentligen inte om att "leka" med mina hormoner på det här viset i onödan, jag använder ju inte pillren som preventivmedel, men jag känner mig så osexig utan bröst.

 • Är p-piller farliga?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Frågor om p-piller.

  Fråga 1: Jag är en 18-årig tjej som har läst en massa oroväckande rubriker om hur farliga p-piller är för unga kvinnor och att risken för cancer ökar med varje år man äter dem. Men hur jag än funderar över problemet hittar jag inte på något annat alternativ - i varje fall ingenting lika bekvämt. Men jag vill ju inte äta någonting som jag kan bli dödssjuk av senare i livet! Fråga 2: Jag har ätit p-piller sedan jag var 16 ungefär och nu är jag 19 år. Det börjar bli mer och mer skriverier om vad som kan hända när man äter p-piller och jag börjar bli nervös för alla varningar. Ska jag sluta med mina p-piller? Eller fortsätta? Jag vet inte.

 • Jag tänder bara på perfekta tjejer - vad ska jag göra?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Tänder inte på tjejer om de inte är perfekta.

  Jag är en kille på 23 år som har svårt att tända på tjejer om de har nåt minsta fel, typ lite hängstjärt, för stor stjärt eller för små bröst. De måste ha perfekt kropp annars går det inte. Vad är det för fel? Det finns många fina tjejer som man vill vara med men så har de för det mesta nåt fel som man tänker på hela tiden. Är man med en som har fin kropp är det inga problem.

 • Var får jag undersöka min bröst?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

Sidor