Hoppa till huvudinnehåll

stupade

 • Femtio finländska soldater som stupade i vinter- och fortsättningskriget får sin sista vila i dag

  19.05.2019 Inrikes

  Soldaterna har inte identifierats - men de är finländare.

  I Villmanstrand jordfästs i dag, på de stupades dag, femtio finländska soldater som stupade i vinter- och fortsättningskriget. Soldaternas kvarlevor har hittats vid de senaste årens inventeringar, framför allt på slagfälten i Taipale och Tali.

 • Nu kan amerikanerna få hem sina stupade - 65 år efter Koreakriget

  14.06.2018 Utrikes

  Avtal om stupades kvarlevor mellan Trump och Kim Jong-Un.

  Målet för USA är inte bara total nedrustning av kärnvapen i Nordkorea. 65 år efter kriget kan man få fred - och de stupades kvarlevor hemtransporterade. Det blir också resultatet av mötet i tisdags mellan presidnet Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

 • Hedersvakt vid hjältegravar på många håll i landet

  11.11.2017 Inrikes

  Det behövs dock fler frivilliga på självständighetsdagen.

  Intresset för att stå hedersvakt vid hjältegravarna på självtändighetsdagen har varit stort, men ännu fler behövs. Meningen är att ge en konkret bild av hur många som stupade i vinter- och fortsättningskriget och hur unga de stupade var.

 • Klumpig Trump kritiseras: Full utredning krävs om Nigerdöda

  20.10.2017 Utrikes

  Många frågor om amerikanska krigsdöda i Niger.

  Varför görs det politik av dödsfallen? Vad gör USA i Niger? Fyra döda soldater är en politiskt känslig fråga för president Trump.

 • Hon dokumenterar ryska soldater som dött i Ukraina: "Folk måste få veta vad som händer"

  29.01.2017 Utrikes

  Jelena Vasileva söker politisk asyl i Finland.

  Det är en medelålders dam som ser ut som vem som helst som kommer gående i vinterhalkan i Helsingfors. Men hon är ordförande för den ryska veteranorganisationen Zabytyj Polk, " Det glömda regementet" och sitter på material som är potentiellt politiskt sprängstoff. För några dagar sen sökte hon politisk asyl i Finland. Nu är hon inhyst i en flyktingmottagning i Helsingfors tillsammans med irakier och syrier.

 • De stupades dag uppmärksammades i Villmanstrand

  17.05.2015 Inrikes

  77 stupade soldater välsignades till gravens ro

  Finland uppmärksammade på söndagen De stupades dag. I Villmanstrand ordnades en jordfästning av 77 finska soldater som stupade i vinter- och fortsättningskriget.

 • Krigsslutet 1945: Jakten på de saknade går vidare

  05.05.2015 Utrikes

  Miljoner mänskor saknas fortfarande efter andra världskriget

  Sjuttio år efter att det andra världskriget tog slut saknas fortfarande miljontals mänskor. Bara i Tyskland räknas över en miljon mänskor som saknade. Ännu i dag vill folk ha reda på vad som hände med släkt och vänner. I många fall förblir de här mänskornas öde ändå en gåta.

 • Han var här - nu bärs han fram i kista

  10.01.2015 Utrikes
 • Okänd soldat - kända krig

  05.12.2014 Kultur och nöje

  År 2000 lades grunden för tv-traditionen att självständighetsfirandet till ära visa "Okänd Soldat". Klassikern som präglat generationer av åskådare och filmskapare. Och snart sextio år efter Edvin Laines skildring visar krigsfilmsgenren inga tecken på utmattning. Tvärtom.

 • Du får aldrig nämna din pappa

  26.11.2014 Titta och lyssna

  Det är fortfarande tabu att tala om de över 80 000 män som stupade i krigen. Till och med på de stupades dag tenderar festtalen att handla om veteraner, krigsinvalider och möjligen lottor, men mera sällan om dem som faktiskt satte livet till, och nästan aldrig om de familjer de lämnade efter sig.

 • "Svårt att klara krigsupplevelser med sinnet i balans"

  12.09.2014 Utrikes

  Såväl soldater som deras anhöriga lider oerhört av kriget i Ukraina. Sjukhusen skulle inte klara sig utan hjälp av frivilliga.

 • Fortsatt förvirrande information om Ukraina

  05.09.2014 Utrikes

  Det är nästintill omöjligt att få fram sanna uppgifter om vad som pågår i östra Ukraina. I går kväll kom det till exempel mycket motstridig information från staden Mariupol, skriver Kerstin Kronvall.

 • Ett tiotal från Finland deltar i strider Syrien

  27.08.2013 Inrikes

  Myndigheterna uppskattar att långt över tio personer, kanske till och med fler, har rest från Finland för att delta i striderna i Syrien. Enligt uppgift har en finländare och en person som har varit permanent bosatt i Finland dödats i striderna.

 • President Niinistö hedrade de stupade

  19.05.2013 Inrikes

  I dag är det De stupades dag, till minne av dem som stupat i krig eller i fredsbevararuppdrag. Under dagens lopp ordnas ceremonier vid hjältegravarna runtom i Finland.

 • Om de stumma krigsbarnen

  03.06.2011 Arkivet

  Matti och Pekka skickades till Sverige.

  Under vinterkriget och fortsättningskriget skickades 80 000 barn västerut för att komma ifrån krigets vedermödor i Finland. Bröderna Matti och Pekka skickades till Sverige. De kom aldrig tillbaka till Finland, utan fick nya liv som Mats och Per i Eskilstuna.

 • Pansarfartyget Ilmarinen sprängdes av en mina 1941

  13.05.2011 Arkivet

  Pelle Lindholm intervjuar en stor del av de överlevande.

  Det är en dyster epilog mikrofonen har att ge radiolyssnarna efter den hemska olyckan när pansarfartyget Ilmarinen stötte på en mina och sjönk den 13 september 1941 i Östersjön. Pelle Lindholm intervjuar en stor del av de överlevande från pansarfartyget.

 • Sextio år av tystnad efter kriget

  22.12.2009 Arkivet

  Gösta Karlsson berättar om fortsättningskriget.

  "Det går inte att beskriva egentligen hur grymt det var, hur vanvettigt det var", säger Gösta Karlsson. Som 19 år blev han inkallad och var tre år vid fronten i fortsättningskriget.

 • Hangö under fortsättningskriget

  26.06.2009 Arkivet

  Under fortsättningskriget återtog de finska trupperna Hangö.

  "Giv akt! Giv akt! Hangö är åter vårt." Under fortsättningskriget återtog de finska trupperna Hangö i december 1941.

 • Viborg under fortsättningskriget

  24.06.2009 Arkivet

  Återerövradendet av Viborg under anfallsskedet.

  Viborg hörde till de städer som efter Moskvafreden 1940 blev på sovjetisk mark. Under fortsättningskrigets första anfallskede återerövrade man Viborg.

 • Reportage från vinterkriget

  09.06.2009 Arkivet

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

Sidor