Hoppa till huvudinnehåll

samhällskritik

 • Bokrecension: Baggarna förökar sig i Ulla Donners träffsäkra Skiten

  25.09.2019 Kultur och nöje

  En klar grafisk skärpa och sinne för humor.

  Ulla Donner bevisade i och med debuten Spleenish (2017) att hon är ett namn att räkna med då det kommer till att behärska det ädla serietecknandets konst. Med en klar grafisk skärpa och ett sinne för humor och självinsikt, banade hon väg för en stil som varken haltar eller ber om ursäkt.

 • My och Axel gör podden Imperfekt: "Mollys galna berättelse är den sjukaste intervjun vi gjort"

  06.11.2018 X3M

  Snack om allt från musikbranschen till jobb som snusprovare.

  I den här podden får du bland annat snack om hur det är att vara tjock i en värld där det smala är snyggt, om jobbet som snusprovsmakare och om att vara släkt med Alfred Nobel. Det första avsnittet tar tag i musikbranschen och en ung artists öde.

 • Filmrecension: Amatörer – smart och skarp Sverigeskildring

  02.11.2018 Kultur och nöje

  Gabriela Pichlers landsbygdsskildring är en fullträff.

  Hur ser din hemkommun ut? Hur skulle du vilja att den såg ut? Och vem har rätt att skildra den? Med humor och energi visualiserar Gabriela Pichler två sidor av Sverige.

 • Teaterrecension: Fly me to the moon – en svart komedi där allvaret biter bäst

  15.09.2018 Kultur och nöje

  Lilla Teatern inleder säsongen med en pjäs av Marie Jones.

  Är ekonomisk moral något som endast avkrävs den fattiga? Och har den fattiga ens råd med moral? I Lilla Teaterns uppsättning av Marie Jones socialkritiska komedi gestaltar Pia Runnakko och Linda Zilliacus två hemvårdare som ställs inför ett svårt val.

 • ”Poesi kan man inte äta” - om den politiska diktens funktion och betydelse på 1960-talet

  11.07.2018 Kultur och nöje

  Ny bok om den politiska dikten på 1960- och 70-talet.

  Går det att engagera folk och att sätta massorna i rörelse med poesi, eller är poesin bara en chimär, lek, lögn och förbannad dikt? I boken Dikt och ideologi skriver Anna Möller-Sibelius om den politiska dikten i Svenskfinland på 1960- och 70-talet.

 • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

  19.03.2018 Kultur och nöje

  Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

  Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

 • ”Med lite omvårdnad och ömsint hantering skulle kritiken kunna frodas bättre än den gör idag”

  28.12.2017 Kultur och nöje

  Hur mår kritiken och kritikerna i Svenskfinland idag?

  Hur mår kritiken och kritikerna i Svenskfinland idag? Intresset för kritik är stort samtidigt som kritikens plats blir allt mindre i våra massmedier. Arbetssituationen är fortsatt svår framför allt för våra frilanskritiker, säger Tatjana Brandt som är aktiv inom Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  31.07.2017 Strömsö

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Tupac - en revolutionär hiphop-artist eller en buse?

  16.06.2017 Kultur och nöje

  2Pac var en 90-tals hiphopens största.

  Idag den 16 juni skulle rapartisten Tupac Shakur fylla 46 år. Av många anhängare hyllas han som något av en revolutionär, men hans korta artistkarriär kantades också av idel kontroverser.

 • Kontorsromanen speglar ett samhälle i förändring

  11.06.2017 Kultur och nöje

  Mellankrigstidens kontorsroman lyfts fram i avhandling.

  Mellankrigstiden var en tid av modernisering och urbanisering, och i kontorsromanerna skildras kvinnornas nya roll i såväl samhället som familjen. Kontorsromanen ger en miniatyrbild av ett samhälle i stor omvälvning.

 • Poesi är som en symfoni eller ett rymdäventyr

  18.03.2017 Kultur och nöje

  Antologi lyfter fram den finlandssvenska poesins belägenhet.

  Var finns poesin idag? Vilken roll spelar poesin som gränsutmanare? Vad gör poesin med oss? Är den finlandssvenska poesin som verandan i en rysk roman - öppen för världen, men samtidigt inskränkt? En ny antologi om den finlandssvenska lyrikens belägenhet ringar in många intressanta frågor om vårt förhållande till och syn på poesin.

 • Fula gubbar och fågelkvinnor - Carl-Gustaf Lilius konst på Elverket i Ekenäs

  27.01.2017 Västnyland

  Lilius produktion omfattar mer än 60 000 verk.

  Pro Artibus presenterar ett brett utbud av teckningar, målningar och skulpturer som vittnar om Hangökonstnärens samhällsengagemang. Flyktingfrågor och mänskliga rättigheter låg nära Lilius hjärta.

 • Jörn Donner: Jag vill inte leva om mitt liv

  22.01.2017 Titta och lyssna

  Författaren Jörn Donner saknar ungdomen, men inte misstagen.

  När man befinner sig närmare döden än födelsen, så kan det ju hända att man saknar ungdomen, säger Jörn Donner, en av våra mest produktiva konstnärer.

 • Topeliuspriset till Jeanette Björkqvist

  19.01.2017 Inrikes

  För engagerande reportage om samhälleliga missförhållanden.

  Den frilansande nyhetsreportern och grävande journalisten Jeanette Björkqvist får årets Topeliuspris, det finlandssvenska publicistpriset. Priset delades ut på torsdag i Helsingfors på seminariet Mediespråk 2017.

 • Martin Becks skapare berättar

  29.10.2016 Yle Fem

  Dokumentär om och med Maj Sjöwall.

  Yle Fem visar en dokumentär om och med Maj Sjöwall. För första gången berättas hela historien om hur böckerna om Martin Beck kom till. I grunden fanns en kärlekshistoria och ett ungt par som ville berätta om orättvisorna i samhället.

 • Bokrecension: En encyklopedi som förklarar känslornas mysterier

  13.09.2016 Kultur och nöje

  Peter Mickwitz är aktuell med en egenartad naturhistoria.

  Är Glädjen ett högt träd och Sorgen en igelkottsart? Är Besvikelse ett fågelägg och Tillrättavisad en halvapa? I Peter Mickwitz bok Känslornas mysterier. En naturhistoria är allt möjligt.

 • Hårt arbete för arbetskritisk pjäs

  11.07.2016 Kultur och nöje

  Hur jobbar Skärgårdsteatern riktigt?

  Skärgårdsteaterns turné görs i år av Teater Povre som spelar Den nya gudomliga komedin, en pjäs som kritiserar arbetssamhälle. Det hindrar inte skådespelarna själva från att älska sitt jobb.

 • Professor Jäntti bekymrar sig för den akademiska yttrandefriheten

  25.05.2016 Inrikes

  Hur kritiska är forskarna när regeringen skär i anslagen?

  Professor Markus Jäntti vid Helsingfors universitet bekymrar sig för den akademiska friheten. Staten skär ner på universitetens anslag, och universiteten förverkligar samvetsgrant sparprogrammen. Måste den kritiska professorn vara rädd för samtal från ministerierna som kräver mer positivt tänkande?

 • J. V. Snellman - finskhetsförespråkare och statsman

  10.05.2016 Vetamix

  Vem var egentligen J. V. Snellman?

  Den 12 maj firar vi Snellmansdagen efter Johan Vilhelm Snellman. Men vem var han egentligen och varför har han en egen dag, staty och gata i Helsingfors?

 • Film i filosofiundervisningen

  13.04.2016 Vetamix

  Filmen Truman Show kryllar av svåra frågor.

  Film passar in i klassrummet speciellt bra när man behandlar svåra eller abstrakta frågor. Filosofin kryllar av svåra frågor och genom film kan man få sakerna ner på en praktisk nivå. En film som passar bra i filosofiundervisningen är filmen Truman Show.

Sidor