Hoppa till huvudinnehåll

antiterrorism

 • Kampen mot terrorismen effektiveras – gemensam underrättelsecentral i Nederländerna

  14.01.2018 Inrikes

  Är inte och kommer inte leda till EU-underrättelsetjänst.

  Sedan ett år tillbaka har EU-ländernas nationella underrättelsetjänster i all hemlighet haft ett gemensamt center för informationsutbyte, som ett försök att bli bättre på att fånga misstänkta.

 • Det franska parlamentets underhus antog kontroversiella antiterrorlagar

  03.10.2017 Utrikes

  Lagen gör speciella åtgärder permanenta.

  Det franska parlamentets underhus har med stor majoritet godkänt en ny lag om terrorbekämpning. Lagen gör flera kontroversiella åtgärder permanenta - sådana åtgärder som infördes under det undantagstillstånd som har rått sedan attackerna i Paris 2015.

 • Finländare åtalas för terrorbrott i Storbritannien

  12.09.2017 Utrikes

  Mannen ska ha varit aktiv i Finska motståndsrörelsen.

  En finländsk man står åtalad för brott under den brittiska antiterroristlagen. Mannen är soldat i aktiv tjänst i den brittiska militären. Enligt Svenska Yles källor har mannen tidigare bott i Finland och varit aktiv i nazistiska Finska motståndsrörelsen.

 • Två terrormisstänkta gripna i Frankrike - sprängmedelskomponenter hittade i lägenhet

  06.09.2017 Utrikes

  Ämnen för populärt sprängmedel hittades.

  Fransk polis har gripit två personer efter att produkter som kan användas för att tillverka sprängmedel hittades i en lägenhet söder om Paris.

 • Terrorismforskare om operationen i Helsingfors: Visar att Finland är alert

  20.06.2017 Inrikes

  Iltalehti: Tempelplatsens kyrka nämnd i IS propaganda ifjol.

  Centralkriminalpolisen utreder misstänkt förberedelse av terrordåd. Leena Malkki, forskare vid Helsingfors universitet, säger att förebyggande är en målsättning, men också att visa att terrorbekämpningen fungerar i Finland.

 • Forskare: Satsa på bättre spaning och civilförsvar mot terrorn

  23.05.2017 Utrikes

  "Terrorn ett faktum Europa får leva med"

  Europa måste inse att terrorhotet är ett ofrånkomligt faktum och fokusera på att gardera sig, säger en av världens mest ansedda terrorexperter David Kilcullen. Det är i praktiken omöjligt att förhindra alla attacker men det är möjligt att vara bättre förberedd, säger Kilcullen.

 • Brittisk polis "förhindrade" ett terrorattentat - en kvinna skjuten

  28.04.2017 Utrikes

  En kvinna skottskadades i polisräd i norra London.

  Brittisk antiterrorpolis säger sig ha förhindrat ett planerat terrordåd genom en våldsam polisräd på torsdag kväll. En kvinna skottskadades i räden.

 • Tre personer greps i polisräder i Molenbeek

  15.01.2017 Utrikes

  Det rörde sig om en antiterrorutredning, uppger åklagare.

  Belgisk polis gjorde under lördagskvällen en serie antiterrorrazzior i stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Tre personer greps för förhör.

 • Tre IS-misstänkta gripna i Tyskland

  13.09.2016 Utrikes

  Polisen gjorde flera razzior mot mottagningscentraler.

  I Tyskland har tre syriska asylsökande gripits i en omfattande operation mot flera mottagningscentraler. Männen misstänks ha skickats till Tyskland av IS för att utföra attacker.

 • Amnesty: Misstänkta anhängare till Boko Haram torteras i Kamerun

  14.07.2016 Utrikes

  Folk grips på till synes godtyckliga grunder.

  Kring tusen personer har fängslats i Kamerun, misstänkta för kopplingar till terrorrörelsen Boko Haram. Tortyr och sjukdomar förekommer i flera fängelser, enligt Amnesty.

 • Många nya terrormisstänkta gripna i Bryssel

  18.06.2016 Utrikes

  12 gripna misstänkta för att planera nya terrordåd.

  I Bryssel har 12 personer gripits misstänkta för att planera nya terrordåd. Dessutom greps ytterligare en person misstänkt för delaktighet i terrordåden i Bryssel i mars.

 • Terrororganisationen IS är kluven

  13.03.2016 Utrikes

  IS är delat mellan två olika skolor.

  Terrororganisationen IS verksamhet slits mellan islamister och de sekulära irakierna från Saddam Husseins Baathparti som USA upplöste. Det finns två olika skolor inom IS, säger terroristforskaren Hans Brun.

 • Tunisien antog kritiserad antiterrorlag

  25.07.2015 Utrikes

  Människorättsgrupper kritiserar den nya lagen.

  Det tunisiska parlamentet har enhälligt antagit en ny, skärpt antiterrorlag. Lagen har fått hård kritik av människorättsorganisationer.

 • Belgiska myndigheter: Terrorgrupp var redo att slå till

  15.01.2015 Utrikes

  Två människor, misstänkta för terrorplanering, har dödats och en har gripits i samband med skottväxling under en polisräd i Verviers i östra Belgien. Enligt åklagarmyndigheten var polisen ute efter en belgisk grupp som planerade en terrorattack.

 • Expert: Finland blundar för radikalism

  08.12.2014 Utrikes

  Finland förringar det hot som islamistisk radikalisering innebär, anser en forskare vid den brittiska stiftelsen Quilliam. Andelen krigare i proportion till hela den muslimska befolkningen är tre gånger större i Finland än i Storbritannien.

 • Australien förbjuder resor till al-Raqqa i Syrien

  04.12.2014 Utrikes

  Australiens utrikesminister har tagit till tuffa nya antiterrorlagar för att förhindra att muslimer från landet åker för att strida för Islamiska staten IS. Den somr eser till al-Eaqqa i Syrien kan få tio års fängelse.

 • Australisk polis sköt ihjäl ung islamist

  24.09.2014 Utrikes

  Polisen i Australiens näststörsta stad Melbourne sköt ihjäl en "känd terrormisstänkt" 18-åring på tisdagen. Det efter att han knivhuggit två poliser. Han kan ha hörsammat en uppmaning från ledaren för jihadistorganisationen Islamiska staten.

 • Fransk soldat knivhöggs i halsen

  25.05.2013 Utrikes

  En patrullerande soldat har knivhuggits i halsen i affärsområdet La Défense i Paris. Förövaren var okänd för offret och lyckades fly från platsen. Soldaten skadades allvarligt men fick inte livshotande skador. Han patrullerade tillsammans med två andra personer inom ramen för Frankrikes antiterroristprogram.