Hoppa till huvudinnehåll

radikalism

 • Forskning: Jihadismen i Finland är blygsam, splittrad och oorganiserad

  04.04.2019 Inrikes

  IS kalifatplaner ökade intresset för jihadism.

  Jihadistisk verksamhet och jihadistisk nätkommunikation har ökat klart i Finland under 2010-talet. Men verksamheten är fortfarande rätt småskalig, visar forskning som Helsingfors universitet gjort på uppdrag av Inrikesministeriet.

 • ”Tack vare Putin är det fred i Europa” – han sprider rysk propaganda i Tjeckien

  22.10.2017 Utrikes

  I Tjeckien har "alternativa medier" stor spirdning.

  I Tjeckien finns ett tjugotal nyhetssajter som sprider falska nyheter och rysk propaganda, Ryssland tros ligga bakom flera av dem.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  19.08.2017 Inrikes

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Tjeckien fick specialstyrka mot rysk propaganda

  01.01.2017 Utrikes

  Försöker förhindra påverkan inför parlemantsvalet.

  Tjeckien har inrättat en specialiststyrka på 20 personer som har i uppdrag att motarbeta falska nyheter och propaganda på nätet.

 • Medierna gör Islamiska staten till något coolt

  18.12.2016 X3M

  Varför lämnar man hemlandet för att bli självmordsbombare?

  Vi älskar döden mer än ni älskar livet. Det är en av IS sloganer i en propaganda som ska locka unga. Men varför lämnar man sitt trygga hemland för att bli självmordsbombare?

 • Radikalisering risk i fängelser - också i Finland

  13.11.2016 Inrikes

  Svårt att ta reda på hur extrema tankar fångar har.

  I Finland börjar man nu fundera på hur man kan hindra fångar att anamma våldsamma tankar och ideologier. Fängelser är grogrund för radikalisering. - Radikalisering syns inte nödvändigtvis utåt, säger Jaakko Jokinen vid fängelset i Vanda.

 • Ulf Modin är Ekenäsbornas egen filosof

  25.05.2016 Vega

  I Ekenäs är det okej att vara lite speciell.

  Ulf Modin är född och uppvuxen i Sverige, men han har väldigt lite gott att säga om sitt gamla hemland. Som marxist har han känt sig udda, ensam och inte accepterad. I stället har han valt att bo i Finland och i DDR, så länge landet fanns.

 • Forskare vill få slut på hatretoriken

  23.03.2016 Inrikes

  Fientlig stämning leder till radikalisering.

  Forskaren vid Helsingfors Universitet, Karin Creutz, säger att hatretoriken och motsättningarna inte längre får förstärkas i vårt samhälle, annars hotar radikalisering.

 • Avundsjuka driver al-Qaida i Nordafrika till dödligare attacker

  19.03.2016 Utrikes

  al-Qaida försöker hävda sig mot rivalen Islamiska Staten

  I Västafrika ökar oron för fler terrorattacker efter attacken i Elfenbenskusten där 18 människor dödades. Allt tyder på att terrorgruppen nu har ändrat strategi. Mer spektakulära och dödliga attacker, i områden där den aldrig tidigare har slagit till.

 • Finland håller på att radikaliseras

  12.01.2016 Åboland

  Läget kan snabbt förvärras säger forskare.

  Finland håller på att radikaliseras säger forskare vid Åbo Akademi. Den senaste tidens nyheter om bland annat gatupatruller är ett symptom på det och ett resultat av den polarisering som har pågått i Finland redan en längre tid.

 • Hårda attityder blir allt vanligare

  29.12.2015 Inrikes

  Invandring och svag ekonomi skärper finländarnas åsikter.

  Finländarna har märkt att attityderna i den närmaste kretsen har hårdnat i och med invandringen och det hårdare ekonomiska klimatet.

 • Rädsla är radikaliseringens bränsle

  22.11.2015 Inrikes

  Hur ska vi tala om radikalism utan att stigmatisera?

  - Varför talar du med oss om radikalism? Vi är bara vanliga finländska ungdomar, säger Muhammed. Risken för radikalisering bland unga har ökat i Finland. Men att peka ut potentiella terrorister är väldigt känsligt.

 • Tog debatten om radikal islamism – blev dödshotad

  20.11.2015 Utrikes

  "Ta debatten om ideologin för att hindra radikalisering"

  Hanna Gadban lever under dödshot efter att ha kritiserat vissa radikala islamiska samfund i Sverige för att stöda våldsam extremism.

 • Göran Rosenberg: Den ökande främlingsfientligheten oroande

  09.04.2015 Utrikes

  Den stora osäkerheten i Europa skapar rasism och nationalism

  De rasistiska och antisemitiska attackerna i Europa har ökat under de senaste åren. Synagogor bränns och fönster krossas på butiker med judiska innehavare. Men också moskéer attackeras. Oron för utvecklingen är befogad, någonting är på väg att hända säger den svenska journalisten och författaren Göran Rosenberg.

 • Mentorer får jihadister på rätt spår

  25.02.2015 Utrikes

  För något år sedan åkte mellan 20 och 30 unga jihadister från danska Århus för att kriga för Islamiska staten. Århusmodellen har fått nästan slut på detta - under det senaste året känner man till bara en person som rest till Syrien för att kriga.

 • Storbritannien vill skärpa terrorlagarna

  14.11.2014 Utrikes

  Storbritannien överväger att skärpa sina terrorlagar. Enligt premiärminister David Cameron kan britter som deltar i krig utomlands hindras från att återvända hem.

 • Tyskland varnar för högre terrorhot

  31.08.2014 Utrikes

  I Tyskland varnar chefen för underrättelsetjänsten Hans-Georg Maassen om ett ökat terrorhot i landet på grund av återvändade jihadister. På söndagen fattas beslut om hurdan militär hjälp som ska skickas till kurderna i Irak.

 • Rappare från London misstänks vara IS-bödel

  24.08.2014 Utrikes

  En 23-årig rappare från London misstänks vara den IS-rebell som på en propagandavideo placerar en kniv mot strupen på den amerikanska journalisten James Foley, skriver brittiska medier.

 • Flera finländare har kopplingar till terrorledare

  12.08.2014 Inrikes

  Skyddspolisen berättar att flera finländare har kopplingar till ledare i terrororganisationer. Det finns särskilt förbindelser till radikalislamistiska grupper.

 • Kan man stoppa radikalisering på nätet?

  31.05.2013 Utrikes

  Dagens terrorister är ensamvargar som klarar sig utan träningsläger men inte utan virtuell gemenskap och internet. Går det då att stoppa radikaliseringen via nätet? Forskare och muslimska ledare i USA efterlyser konkurrerande budskap. Svenska Yles USA-korrespondent Mette Nordström rapporterar.

Sidor