Hoppa till huvudinnehåll

mineralämnen

 • Pandorna granskades av veterinär - hanen åt all bambu som bjöds i planet, honan mindre matglad

  18.01.2018 Inrikes

  Jättepandorna landade på torsdag förmiddag.

  Transportplanet med de kinesiska jättepandorna Lumi och Pyry landade på Helsingfors-Vanda flygplats på torsdag förmiddag. Pandorna granskades av en veterinär och befanns må bra efter den långa flygningen på 6 500 kilometer. På eftermiddagen var de framme i Etseri.

 • Nordkoreansk agent greps i Australien - försökte sälja missilteknologi och kol

  17.12.2017 Utrikes

  Nordkorea försöker kringgå sanktioner via svarta marknaden.

  Polisen i Australien har gripit en man som anklagas för att ha sålt nordkoreanska produkter, bland annat bannlyst missilteknologi, till tredje land. Han var en lojal agent för Nordkorea som var redo att sälja vad som helst, säger polisen om den 59-årige mannen som har rötter i Sydkorea.

 • Björksavens tid är nu

  26.04.2017 Hälsa

  Hälsomedvetna tar tillvara björksav.

  För att tappa björksav behövs en borr, en slang och ett uppsamlingskärl. Och tillstånd av markägaren. Efter det finns alla möjligheter att ta tillvara vårens eget guld som är rena hälsodrycken.

 • Stor skillnad på mjölk och mjölk

  17.12.2016 Strömsö

  "Hur näringsrika är växtdryckerna?"

  Personer som varken kan eller vill dricka komjölk har en bred uppsättning växtdrycker med mjölkliknande egenskaper att välja mellan. Dryckerna är till exempel gjorda på soja, havre, kokos eller mandel. Hur skiljer de sig från komjölk och är de värda sitt literpris?

 • Handeln med konfliktmineraler het potatis i EU

  04.01.2016 Utrikes

  Frivillig eller obligatorisk kontroll av ursprung är frågan.

  EU kommer sannolikt att i år bestämma hur handeln med så kallade konfliktmineraler ska regleras. Frågan är om det ska vara frivilligt eller inte för företag inom EU att kontrollera mineralernas ursprung. Det är troligt att vi alla indirekt stöder konflikter enligt föreningen för etisk handel.

 • Superpulver – växter som näringstillskott

  09.10.2015 Yle Fem

  Açai, maqui och carob – vad är det egentligen?

  Så kallade superpulver blir allt vanligare i mathyllor och recept. Så vad ska man egentligen ha dem till?

 • Testa avokado som ansiktsmask, hårinpackning och i efterrättsskålen

  20.11.2014 Hälsa

  Mjukt hår och glatt humör kan faktiskt växa på träd.

  Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

 • Finländskt guld allt mer intressant

  28.05.2013 Inrikes

  Det utländska intresset för finländska mineraler har länge dominerat gruvbranschen i Finland. Nu rankas Finland högst i en internationell jämförelse av världens gruvländer, vilket kan öka intresset ytterligare. Men fast de flesta projekt är i utländsk ägo, gynnar de också Finland nationalekonomiskt.