Hoppa till huvudinnehåll

politisk historia

 • Riksdagsvalet 2015 blev inget internetval

  15.07.2016 Inrikes

  Långsam rösträkning får skarp kritik i ny undersökning.

  Vänsterpartierna har aldrig tidigare klarat sig så dåligt som i riksdagsvalet 2015. Valet blev inte heller det internetval som många på förhand förutspådde och den långsamma rösträkningen får besk kritik. Den nya riksdagsvalsundersökningen 2015 behandlar valet ur många synvinklar.

 • Eva klarade ett av Finlands svåraste inträdesprov

  07.04.2016 X3M

  Tre procent kom in på linjen för forskning i världspolitik.

  Tre procent. Så liten är andelen som antas till linjen för forskning i världspolitik vid Helsingfors universitet. Inträdesprovscoachen berättar hur du kommer in på en av Finlands svåraste linjer.

 • Calle Koskela: Friheten behöver sina försvarare

  30.09.2015 Österbotten

  Kolumnisten undrar om vi glömt innebörden av solidaritet?

  Just nu lever vi i en värld som känns farligare och mera hotfull än på länge. Vart vi än vänder våra blickar ser vi endast lidande, skriver gästkolumnisten Calle Koskela.

 • Historiekollen: Högt till tak i SFP

  29.03.2015 Val

  SFP, det "ständiga regeringspartiet" med språket i fokus

  Svenska folkpartiet beskrivs ibland som en politisk kameleont, ett mittenparti där det ryms både liberalt och konservativt. Ända sedan grundandet har kärnan i partiet varit att kämpa för det svenska i Finland.

 • Historiekollen: Grön politik i 30 år

  28.03.2015 Val

  Från trädkramare till regeringsparti. De Gröna under 30 år.

  De gröna har sina rötter i Forssa och i tvisten om Koijärvi. Miljövännerna vann kampen om fågelsjön, som räddades undan torrläggning. Gröna förbundet grundades 1987.

 • Nio meter broderad fotohistoria

  26.03.2015 Kultur och nöje

  Från färggrant mode till svartvita Mellanösternbilder

  Leena Sarastes fotoutställning är en fantastisk cocktail av färggranna finländska modebilder, svartvita Mellanösternfotografier och som pricken på i:et nio meter broderad fotokonsthistoria!

 • SFP i Karis föddes på Borgkila

  05.11.2014 Västnyland

  För drygt hundra år sedan grundade Svenska folkpartiet lokalföreningar på olika håll. Henrik Ekberg har skrivit en historik om hur det gick till i Karis.

 • Sista chansen för politikerböcker?

  23.10.2014 Inrikes

  Det är tydligen in igen med politiska memoarer i Finland. Många tjocka böcker har utkommit om regeringsbildning, maktmanövrer och sexuella affärer. Inför fars dag och jul ligger dessa böcker i många gåvopaket men det kan vara svårt att hitta yngre läsare. - Skriv en en Zlatanbok, säger en modersmålslärare.

 • Den lilla människan i Rysslands stora politiska skiftningar

  03.06.2013 Titta och lyssna

  I dokumentären My Persteroika följer vi fem vanliga ryssar och forna klasskamrater genom en epok av omdanande politiska skiftningar varvade med sällsynta arkivklipp. Från Sovjetunionens kollaps genom Glasnost, Gorbatjov och Jeltsin till dagens realiteter i Putins Ryssland.

 • Mannen med flaggan - sfp:s historia

  14.11.2006 Arkivet

  Sfp:s historia

  Dokumentären "Mannen med flaggan" är gjord i samband med sfp:s 100-års jubileum. Här berättas partiets historia samtidigt som också framtiden diskuteras.